Står du og mangler et nyt telt? Og er du i tvivl om, hvilket du skal vælge? Så er du kommet til det helt rette sted. Der er nemlig mange spørgsmål, der kan melde sig, når man skal foretage et køb og vi prøver derfor at forklare de vigtigste ting, du skal tage stilling til, inden du beslutter dig. Du kan læse om seks forskellige telttyper, materialer og hvordan du vedligeholder dit telt, så du kan få glæde af det i lang tid. Vi håber, at vores teltguide kan hjælpe dig samt gøre dig klogere på forskellige slags telttyper.

DE MEST POPULÆRE TELTE PÅ SHOPPEN

 

De 6 forskellige telttyper

Hvis du er i tvivl om, hvilket telt du skal vælge, kan du starte med at kigge på de forskellige typer, der findes på markedet. Der findes flere forskellige telttyper, og i denne guide fremhæves seks klassiske typer:

  1. Spidstelt
  2. Kuppeltelt
  3. Tunneltelt
  4. Pyramidetelt
  5. Tipitelt
  6. Tarp / Bivuak

1. Spidstelt

Spidstelt

Et spidstelt er simpelt med god rummelighed. Det er kendetegnet ved to stænger i hver ende, der forbindes af tagryggen. Flere har inder- og ydertelt, som står forskudt for hinanden, hvilket sikrer ventilation og høj åndbarhed. Hvis opslået korrekt er det forholdsvis vindstabilt.

2. Kuppeltelt

Kuppeltelt

Et kuppeltelt er som navnet antyder kendetegnet ved, at det ligner en kuppel. Et kuppeltelt holdes oprejst af to krydsende buer, som gør, at det kan holdes oprejst uden pløkker, hvorfor det defineres som fritstående. Når dette er sagt vil det stå bedre og mere stabilt, hvis det er spændt ud. Ofte står inderteltet alene, hvorpå man kan spænde et ydertelt. Der er ofte god rummelighed og en fordel ved netop denne type er, at inderteltet i varmere vejr kan bruges alene. Det er dog ikke kun i varmt og godt vejr kuppeltelte kan bruges. De er nemlig også kendetegnet ved at være vindstabile, så de kan holde til forskellige vejrforhold. En særlig variant af denne er geodætiske telte, som har flere buer, som krydser hinanden, hvilket gør dem utrolig stabile i alle vindretninger. Denne type er også fritstående og er velegnet til hårde ekspeditioner såsom bjergbestigning.
 

3. Tunneltelt

Tunneltelt

Tunnelteltet er konstrueret med 2 eller flere parallelle buer. I modsætning til kuppelteltet sidder yder- og indertelt oftest sammen ved tunneltet, hvorfor man slår begge dele op samtidig. Tunneltelte kræver ofte mindst én eller to pløkker, og er derfor ikke fritstående. Tunneltelte er derimod ofte kendetegnet ved deres rummelighed og høje komfort. De er ligeledes kendt for deres aerodynamiske design, hvilket gør dem vindstabile, så de kan benyttes under forskellige forhold. Hvis det opsættes parallelt med vindretningen, vil det i særdeleshed være stabilt, hvorimod skiftende vind kan blive en udfordring.
 

4. Pyramidetelt

Pyramidetelt

Pyramideteltet er som navnet antyder formet som en pyramide, hvor der er en stang i midten og skrånede sider. Denne type er ofte meget rummelig, da man kan stå oprejst i dem. De er ofte meget solide og stabile men kræver pløkker for at kunne rejses.

5. Tipitelt

Tipitelt

Tipiteltet, også benævnt teepee, er kegleformet og er blandt GrejFreak.dks mest solgte. I tipiteltet er der også kun en stang i midten, hvorfor der er brug for pløkker til at holde det oprejst. Det er ligeledes yderst vindstabilt og rummeligt. Læs hvordan du vælger det helt rigtige tentipi telt.

6. Tar/Bivuak

Tar/Bivuak

En Tarp eller Bivuak fungerer som en presenning, der kan rejses over din lejr. De fås i mange forskellige størrelser og kan bruges som alternativ til telte.

Størrelser 

Når du skal vælge størrelse, skal du tænke over behovet, så det som minimum har plads til de antal personer, der skal være i teltet. Størrelse er altid angivet i personer, så hvis I er to personer, der skal afsted, skal der som minimum vælges et til 2 personer. Hvis der skal være plads til et større liggeunderlag og lidt rummelighed foretrækkes, kan der vælges en størrelse på antal personer i skal afsted plus en. Når du skal vælge størrelse på teltet, er det også relevant at overveje, om der er apsis i teltet, dens størrelse og placering, så der er plads til alt udstyr. Hos GrejFreak.dk har vi et stort udvalg i mange forskellige størrelser. Vi har helt små enkelmandstelte og helt store familietelte. Derfor har vi telte og telttyper til alle behov.

DET MEST POPULÆRE TELTTILBEHØR PÅ SHOPPEN

 

Materialer

De forskellige telttyper findes i materialerne polyester, nylon og bomuld. Nylon er et stærkt og elastisk materiale, som er yderst holdbart og let. Polyester er lidt tungere men strækker sig til gengæld ikke i regnvejr, hvilket nylon har tendens til. Bomuldstelte er ofte i den tungeste klasse. Til gengæld giver de et godt indeklima, hvilket blandt andet skyldes, at materialet kan modstå en del af solens UV-stråler. Vævningen i materialerne kan også være relevant at overveje, da det påvirker materialernes rivstyrke. En populær løsning er ripstop-vævning, som øger rivstyrken, så materialet kan holde til mere belastning uden at briste.

For at gøre telte vandtætte benytter producenter det, der kaldes coating. Coating er med til at sikre tæthed og valget af coating påvirker således vandsøjletrykket. Der findes silikonecoating og PU-coating. Ved silikonecoating bliver silikonen presset ned i materialet, så det ligger i flere lag. Denne coating er med til at give fleksibilitet, så produkterne kan holde til lidt af hvert. Denne form for coating giver også bedre UV-beskyttelse. PU-coating påføres på indersiden. Denne coating er super effektiv men har også den ulempe, at den er lidt tungere. For at holde PU telte modstandsdygtige bør de imprægneres med jævne mellemrum. Ved bomuldstelte benyttes ikke coating. Bomuld har nemlig den funktion, at det udvider sig, når det bliver vådt, hvilket gør, at materialet holder vandet ude.

Sømmet er også med til at påvirke åndbarhed og modstandsdygtighed. Polyestertelte har oftest tapet søm, hvilket betyder, at alle syningerne er tapet, så alt vand holdes ude. Ved nylontelte tapes sømmene ikke. I stedet er de udstyret med et bomuldsrør langs syningerne. Når dette bomuldsrør bliver vådt, udvider det sig, hvilket lukker eventuelle stikhuller. Denne konstruktion kan holde produktet vandtæt i langt de fleste typer regnvejr.

Pleje og vedligeholdelse af telt

Det er vigtigt, at pleje og vedligeholde de forskellige telttyper. For at give teltet en vandafvisende funktion, er det vigtigt, at du imprægnerer det. Det skal gerne gøres, inden du tager teltet i brug første gang. Her kan du læse vores guide til teltimprægnering. Imprægneringen forsvinder over tid, så det er en god ide at imprægnerer med jævne mellemrum. Her skal du huske at rengøre teltet inden. Hvis du ønsker at have det i mange år, er det også en god ide at rengøre efter brug. Både indvendigt og udvendigt. For at finde ud af hvordan du gør det bedst, bør du tage et kig på vores artikel om rengøring.

For at øge teltets levetid skal du minimere kondens i teltet. Sørg derfor altid for at have gode udluftningsmuligheder. Du kan læse mere om, hvordan du undgår kondens i teltet. Det vil også være bedre for dit udstyr i teltet. Hvis teltet går i stykker, er der en måde, hvor du selv kan fikse det. På den måde skal du nødvendigvis ikke smide teltet ud. Læs vores guide om reparation af telt og bliv klogere på, hvordan du kan reparere det. Hvis du følger vejledningen i vores teltguide, så kan du få glæde af teltet i lang tid.

Vi håber, at du kunne bruge vores teltguide. Du kan se hele vores teltudvalg her, hvor du finder forskellige telttyper og størrelser. Når du har fundet det telt, der passer til dig og dine behov, skal du selvfølgelig ud i naturen på telttur. Du kan med fordel læse om fri teltning i Danmark, så du kan få viden om, hvor du må slå teltet op i naturen. Læs også vores pakkeliste til overnatning i det fri, så du ikke glemmer noget på din tur. God fornøjelse!

Tilmeld dig vores kundeklub for at få en masse fordele og information om nyheder, tilbud og kampagner.