Peberspray er som noget nyt blevet lovligt at købe og opbevare i hjemmet som følge af en ny lov, der trådte i kraft 1. januar 2019. Det betyder, at du nu kan købe pebersprays hos godkendte forhandlere såsom GrejFreak.dk, da det kræver en speciel tilladelse fra politiet at forhandle dem.

For at du som forbruger er godt klædt på til peberspray, har GrejFreak.dk herunder samlet relevant information om både lovgivning og brugen af produktet:

Hvem må købe peberspray?

Alle over 18 år med gyldigt billed-id må erhverve sig en peberspray for at beskytte sig selv. Dog sælges de kun fysisk i vores showroom på Gunnar Clausens Vej 58 i Viby J nær Aarhus. Loven forbyder nemlig salg over nettet, når det gælder peberspray.

Hvor kraftig må den være?

I den nye lov er der samtidig sat en begrænsning på, hvor stærk pebersprayen må være. Det betyder, at styrken maksimum må være på 500.000 Scoville Heat-Units, som er den måleenhed, der også bruges til chili.

Hos GrejFreak.dk kan du være sikker på, at de tilgængelige modeller af pebersprays overholder de krav, der fremgår af lovgivningen. Vi tjekker direkte med producenterne før vi tager dem ind i sortimentet for at sikre, at der ikke sker noget brud i forhold til regler og lovgivning.

Hvor må den opbevares?

Den nye lov giver som nævnt tilladelse til at opbevare peberspray i hjemmet, men det er dog ulovligt at have den med udenfor. Loven siger også, at det er ulovligt at have den fx i bilen eller i håndtasken. Det kan give en bøde på 3.000 kr. I yderste konsekvens kan det give op til 14 dages fængsel under skærpende omstændigheder at benytte peberspray udenfor hjemmet.

Når du køber en peberspray i en butik, så skal du køre direkte hjem uden andre ærinder på vejen tilbage til din bopæl. Det kan give bøder, såfremt det ikke overholdes.

Vi anbefaler også, at du opbevarer din peberspray utilgængeligt for børn, da det ikke er et legetøj, og det vil være uheldigt, hvis de ved at uheld kommer til at bruge den. Derfor vil vi råde dig til at opbevare den et sikkert sted, hvor du stadig kan få fat i den, hvis der bliver behov for den.

Hvordan må den bruges?

En peberspray må bruges i situationer, hvor du skal beskytte dig selv eller en anden mod en trussel. Dog må en peberspray kun bruges til nødværge og er derfor ikke nødvendigvis lovligt at bruge den på f.eks. en indbrudstyv, hvis der ikke bliver handlet i nødværge. Det vil sige, at du selv eller en anden bliver angrebet, og at brugen af peberspray er eneste mulighed for at stoppe angrebet. Politiet understreger i deres egen vejledning, at den ikke må bruges som ”hævn” mod en indbrudstyv.

En peberspray fungerer på den måde, at du retter den mod målet og trykker på knappen, som skal være tættest på dig – i strakt arm, så chancen for at du selv bliver ramt af indholdet er mindst mulig. Ventilen, der frigiver chili-indholdet, sidder nemlig modsat af trykknappen. Det vil sige, at den i princippet fungerer som en deodorant eller hårlak.

Du skal også være opmærksom på, at der er en udløbsdato for peberspray. Efter denne dato vil de miste deres effekt, så du skal købe en ny.

Forskellen på jet, tåge og gel

Hos GrejFreak.dk fører vi tre forskellige typer af peberspray: Jetstråle, tåge og gel. De kan noget forskelligt, men indholdet er det samme i dem.

Jet skyder med en tynd stråle, der rækker op til 5 meter. Derfor er denne model god på længere afstande og kan ramme målet mere præcist.

Tåge laver en sky, der er bedre på kortere afstande grundet spredningen af indholdet. Dog er der også risiko for at ramme dig selv.

Gel fungerer ligesom Jetstråle, der bliver rettet mod den person, du forsøger at neutralisere. Forskellen er, at gel-versionen klistrer, er mere vind-resistent og har en længere virketid, end fx tåge og Jet.

Mere information

Læs mere om lovgivningen på Politiets hjemmeside: https://politi.dk/soeg-om-tilladelse/vaaben/peberspray

Ved konkrete spørgsmål til lovgivningen og straffen for overtrædelser, anbefaler vi, at du tager fat i Politiet.Tilbage til GrejPedia forsiden