Der kan opstå kondens i et telt. Det er forskellige faktorer, der spiller ind ved kondensering i teltet. Kondens er ikke lig med, at teltet er i dårlig kvalitet. I stedet skal du tænke på det sådan, at telte med tapede syninger holder vand ude, og derfor er det også svært for vand at slippe ud. Undgår du kondens i teltet, så vil du øge teltets levetid. På den måde kan du få glæde af teltet på mange teltture. Det er også bedre for dit udstyr i teltet. Hvis du vil undgå kondens, så kan du med fordel læse med her.

DE MEST POPULÆRE TELTE PÅ SHOPPEN

 

Hvad er kondens?

Kondens dannes ofte på en teltdug, da det har en kold overflade pga. udendørstemperaturen. Luft indeholder fugt, og jo varmere luften er, jo mere fugt. Kondenseringen sker, når varm luft med høj luftfugtighed møder kold luft, som i dette tilfælde er en teltdug. Den varme luft køles ned, og der afgives fugt til teltdugen. Grunden til det er, at den kolde luft ikke kan indeholde lige så meget vand som varm luft. På den måde sætter fugten sig, som kondens på teltdugen.

Årsagen til kondens

Hvis du vil undgå kondens i dit telt, skal du være opmærksom på flere forskellige ting. Der er forskellige faktorer, som er årsag til dette problem. Kondens opstår, når der bliver overskydende varmt fugtigt luft, som ikke kommer ud. Denne varme luft kan blandt andet komme fra personer, da personer afgiver varme samt væske, når vi ånder og sover. Derudover kan fugtigt tøj, sko og udstyr være årsag til kondens.

Endvidere kan det skyldes madlavning i teltet, samt hvis du spiser varm mad og drikker varme drikke i teltet. Fælles for grundene til kondens er, at der udskilles varm fugtig luft. Denne varme og fugtige luft fylder teltet, mens der udenfor ofte er koldere. Således dannes kondens, og du risikerer, at både du og dit udstyr bliver vådt. Det samme gælder, hvis du tørrer tøj inde i teltet.

Andre faktorer, der kan påvirke kondens, er underlaget, som teltet er placeret på, samt luftfugtigheden på stedet. Luftfugtigheden alene sætter sig på teltet. Kondens er ikke et tegn på dårlig kvalitet, faktisk er det snarer et tegn på tæthed. Derfor skal du ikke nødvendigvis være bekymret for, at dit telt er utæt, hvis du har investeret i et af de dyre telte med et højt vandsøjletryk og tapede syninger. Du oplever højest sandsynlig blot dannelse af kondens.

Alle de nævnte faktorer er med til at teltet bliver varmere og mere fugtigt. Det er meget varmere i teltet end den kolde luft uden for teltet. Varmen forbliver i teltet, hvis der ikke bliver luftet ud. Luft ud og opnå et bedre indeklima i dit telt.

DE MEST POPULÆRE TELTE PÅ SHOPPEN

 

Sådan undgår du kondens

Det er svært at undgå kondens 100%. Er man dog opmærksom på problemstillingen og gør en aktiv indsats for at undgå det, så har man en god forudsætning for at minimere problemet. Det vigtigste er at sørge for gode udluftnings og ventilations muligheder. Derfor skal man være opmærksom på at have ventilationsåbningerne åbne, når det er muligt. Eksempelvis kan det være en god ide at sove med teltdøren åben kun med myggenet for. Fugtigt tøj, fugtige sko og andet fugtigt udstyr bør også undgås. Vådt tøj kan med fordel opbevares i tørretasker. Det samme er gældende for madlavning i teltet. Derudover spis og drik varme ting udenfor, hvis vejret tillader det.

Overvej også placeringen af teltet. Undgå helst at slå dit teltet op på et fugtigt underlag, da det også kan være med til at øge dannelsen af kondens. Kan det dog ikke undgås, så sørg for at afdække området. Det kan gøres ved at lægge et teltunderlag under. På den måde adskiller du det fugtige terræn og teltet, hvilket vil være med til at forebygge dannelsen af kondens.

Opstår der kondens i teltet, kan du tørre det væk med en klud af god sugeevne. Formår du at minimere mængden i dit telt, vil du også formindske teltets udsættelse for fugt. Dette vil øge levetiden af teltet – samtidig er det også bedre for dit sovegrej og andet udstyr, du skulle have i teltet.

Husk også, at teltet skal være helt tørt før det pakkes sammen for at undgå potentielle fugtskader.

Teltture om vinteren

Kondens er næsten umuligt at undgå om vinteren grundet store temperaturforskellen. Der vil komme kondens ret hurtigt, fordi der er en stor forskel på luften i og uden for teltet. Det er dog stadig vigtigt at opretholde ventilation om vinteren. Det kan nemt skabe udfordringer grundet kulde. Det er ikke så optimalt at få kulde ind i teltet, når teltet skal afskærme dig fra kulden.

Når der er kondensering i teltet, vil fugten sætte sig i sovegrej og andet udstyr. På den måde vil soveposen være mindre varm, og du skal bruge mere energi på, at holde varmen. Om vinteren handler det lige så meget om at håndtere kondens.

Det kan gøres ved at holde ventilationskanaler åbne. Hvis det dog er meget koldt og snevejr, kan det blive nødvendigt at lukke dem. Så gør brug af ventilationskanaler, når det er muligt. Om vinteren sætter kondens sig som rim, hvilket er lettere at fjerne, hvilket er en fordel, når det skal tørres væk. Rimen smelter dog, hvis den kommer i kontakt med varm overflade, så undgå at dine ting rører rimen.

 

Undgå kondens i telt


Materiale

Materialet på teltet kan også have en afgørende faktor for dannelse af kondens. Hvis du køber et telt i det rigtige materiale, kan du muligvis undgå kondens. Her er bomuldstelte ideelt, da de er åndbare og sikrer god komfort. Et bomuldstelt er ikke helt vandtæt, og derfor er der mulighed for, at det fordampede vand indefra kan komme ud. Det kan dog også have ulemper, hvilket du kan læse mere om i vores artikel om bomuldstelte.

Vi håber, at du er blevet klogere på kondens, samt hvordan du kan undgå kondens i teltet. Hvis du er opmærksom på at undgå kondens og følger vores anbefalinger, kan du sagtens få en god telttur samt teltet vil holde længere. Har du lyst til at læse mere om telte, kan du læse vores teltguide: Telttyper – Hvilket telt skal jeg vælge? Du kan også se hele vores udvalg af telte og tilbehør på vores webshop.

Hvis du stadig mangler svar på din problemstilling med hensyn til at undgå kondens i dit telt, så er du altid er velkommen til at kontakte os på telefonnummeret 78 72 34 34. Du kan også sende os en mail på info@GrejFreak.dk.