Caminoen er en af de mest kendte og ikke mindst ældste pilgrimsruter i verden. Den ligger i den spanske by Santiago de Compostela. Pilgrimsturen fører til apostlen Jakobs grav. På baggrund af dette kalder man også ruten for Jakobsvejen. Selve vandringen kan begynde fra flere steder. Uanset hvor du starter, så vil man altid ende ved katedralen i Santiago. Denne fantastiske pilgrimsrute er uden tvivl anbefalelsesværdig, så det er blot med at pakke vandretasken og komme afsted up på Caminoen.

Rigtig mange vælger at gå den kendte pilgrimstur for at udfordre sig selv og prøve grænser af. Det er en smuk tur, hvor der er rig mulighed for at koble af, og komme langt væk fra den sædvanlige og travle hverdag derhjemme.

Langt de fleste der vælger at gå Caminoen, vælger med stor sandsynlighed at forsøge at pakke så lidt som overhovedet muligt, da man skal have alt oppakningen med sig på hele ruten. Dette kan dog godt gå hen og blive lidt svært - netop fordi man skal have alt det man har brug for pakket ned i en taske på ryggen. Vi har derfor forsøgt at samle et overblik over hvilke ting, vi mener, du bør pakke samt generelle tips og råd som er relevante for dig, når du drager ud på Caminoen. På denne måde bliver det lettere for dig at få et overblik over, hvad der er det mest nødvendige for lige netop din pilgrimsvandring.
 

Tips og gode råd
 

Hvordan forbereder du dig til Caminoen?

Det første som du bl.a. skal tage stilling til er valg af rute. Der er mange muligheder, så vi anbefaler dig at sætte dig godt ind i de forskellige valgmuligheder, der er, og derefter tage stilling til, hvor mange dage du har til rådighed. Det er vigtigt, at du vælger en rute, der passer til dine personlige behov, herunder f.eks. hvilken fysisk form, du er i. Det mest normale er at gå ca. 15-20 kilometer pr. dag. Din rute afhænger naturligvis af dit temperament og fysiske form, da det er forskelligt hvor øvet man er, og hvor langt man både har ønsker og kræfter til at gå.
 

Hvilken vej skal du vælge at gå?

Som nævnt ovenfor findes der en del forskellige ruter, som man kan gå. De forskellige ruter er:

 1. Camino Francés. Denne rute er den klassiske og er på ca. 780 kilometer. Den vil i alt tage alt mellem 35 og 40 dage. Turen er både smuk, udfordrende og traditionsrig.

 2. Camino Primitivo. Dette er den ældste rute, og den er væsentligt kortere, nemlig 365 kilometer. Turen vurderes at tage ca. mellem 13-18 dage. Denne tur er især præget af bjerge og bakker.

 3. Camino del Norte. Denne rute løber langs den spanske nordkyst. Den er 820 kilometer, og vil ca. tage mellem 37-43 dage. På denne baggrund er turen også mere hård, men udsigten er uvurderlige skøn på trods af terrænet.

 4. Camino Portugues. Denne rute er blot 242 kilometer lang og vurderes derfor at tage omtrent 10-14 dage. Det er en af de mest populære, da den let kan vælges, hvis man har et par ugers ferie. Turen byder bl.a. på både smuk natur, storby og strande.

 5. Camino Inglés. Turen er på 118 kilometer, og vil ca. tage 5-7 dage at gennemføre. Denne tur er knap så populær på baggrund af den kortere distance. Dette gør dog ikke turen mindre smuk, og du vil stadig passere bakker, skove, landsbyer osv.

 6. Camino Finisterre. Dette er den korteste af alle turene, da den er på kun 87 kilometer, og derfor vil den heller ikke tage mere end omtrent 4-6 dage at gennemføre. Mange bruger faktisk denne rute som en forlængelse af Camino de Santiago, og kaldes for “verdens ende”.

Hvad tid på året er bedst at gå Caminoen på?

Der er stor forskel på, hvornår på året man foretrækker at gå Caminoen. Det er dog mest populært at gå ruterne i sommerhalvåret. Om sommeren er naturen mere sprudlende og vejret er bedre. Nogle pilgrimsrejsende vælger på trods af dette sommetider at gå den uden for sommerperioden. Grunden til dette er, at turen godt kan blive ekstra hård at gå, når varmen melder sig.
 

DE MEST POPULÆRE VANDRERYGSÆKKE PÅ SHOPPEN

 

Pakkeliste

For det første er det oplagt, at du gør dig nogle overvejelser omkring, hvornår på året du gerne vil afsted. Det er nemlig en del nemmere at pakke mere let om sommeren, da det lune og varme vejr ikke kræver nær så meget tykt og tungt tøj, som både fylder og vejer i rygsækken. Vi har opdelt pakkelisten i små kategorier, så det er lettere for dig at danne dig et hurtigt overblik.
 

Oppakning
 

 • Anskaf dig en rygsæk, der kan indeholde mellem 30-50 liter. Det er vigtigt, at den sidder godt på ryggen og har et solidt hoftebælte - for at skåne din ryg mest muligt.

 • Vandtætte pakposer så du er sikker på at kunne opbevare dine værdigenstande sikkert og beskyttet mod væske, fugt og regn.

 • Regnslag til din rygsæk, så den er beskyttet mod regnen, og den undgår at blive gennemblødt.

 

Til overnatningerne
 

 • Alt efter hvilken årstid du skal gå ruten på, så har du brug for en sovepose. Helst så tynd og let som muligt, alt efter hvad årstiden tillader. Du kan ikke altid være sikker på, at der vil være dyner på herbergerne.

 • En lagenpose er en nødvendighed. Vælg en, der er let og komfortabel.

 • Medbring en oppustelig hovedpude, da den ikke optager væsentligt plads i rygsækken.

 • Ørepropper, så du er sikker på at kunne lukke støj ude, når du skal sove.

 

Til kroppen

Som en tommelfingerregel vil vi anbefale, at det tøj, du medbringer, skal være tilstrækkeligt til, at du kan klare dig i det mest ubehagelige vejr, hvis du iklæder dig det hele på én gang. Vi anbefaler at vælge både uld og syntetiske materialer, da uld for det første er varmende og de syntetiske materialer for det andet er både slidstærke, hurtigtørrende og med let vægt. På baggrund af dette er det essentielt at have en kombination af disse materialer. Nedenfor ser du vores specifikke anbefalinger til tøj.

 

DE MEST POPULÆRE STØVLER PÅ SHOPPEN

 

Til fødderne
 

 

Hygiejne

 

Praktisk grej

 • En vandblære til din rygsæk. Vi anbefaler en på ca. to liter.

 • En pandelampe.

 • Evt. vandrestave.

 • Førstehjælpstaske, så du har både vabelplaster, almindeligt plaster, smertestillende samt forbinding mm.

 • Et lille multitool! Denne er uundværlig, og du ved aldrig, hvornår du kan få brug for den – så hav altid et multi-tool med dig.

 • Solbriller. Dette anbefales uanset årstid, da solen er skarp for øjnene uanset tid på året.

 

DET MEST POPULÆRE SPISEGREJ PÅ SHOPPEN

 

Andet

Denne liste indeholder andet udstyr, som kan være fordelagtigt også at have med, men de er ikke en absolut nødvendighed, og hvis du allerede nu har pladsmangel, så er det nogle af de ting, du måske kan vælge at nedprioritere og dermed sortere fra. Har du dog ekstra plads til det i rygsækken, kan det sagtens være en god idé at medbringe det, og du vil sikkert få disse ting brugt, hvis du har plads og overskud til det i bagagen.


Vi håber, at du har fået et meget bedre overblik over, hvad du skal pakke og ikke mindst tage hensyn til, når du skal ud på pilgrimsruten. Der er mange forskellige måder at opleve Caminoen på, og det handler naturligvis om at finde den rute og det tempo, som der passer bedst til dig og dine personlige behov og ønsker. Ruten er en fantastisk oplevelse for både øvede såvel som mindre øvede vandrere, så det er bare med at pakke rygsækken og komme afsted, hvis det er det du går og drømmer om. Vi håber, at du fandt vores tips og råd brugbare, og at du er mere klar over, hvad vandrerygsækken skal indeholde, for at turen bliver så god som muligt. Vi ønsker dig en rigtig god tur og god fornøjelse i den fantastiske, spanske natur.