Man kan næsten ikke nævne det nok gange – godt fodtøj er lig med god tur. At vælge det fodtøj, der passer til netop ens fod, er dog ikke ligetil.

Der skal være en balance mellem både ankelstøtten, skoens stivhed og vægten på selve skoen. Derudover er der selvfølgelig også vandtætheden og åndbarheden i skoen – ikke noget, der nødvendigvis plejer at gå hånd i hånd.

De første overvejelser, du bør gøre dig, er, om du er på jagt efter en sandal, en sko eller en støvle. Det valg, som du træffer, bør i sidste ende være baseret på, hvilken slags klima og terræn, du skal vandre i – og selvfølgelig hvor langt og med hvor meget vægt.

Overordnet set er der tre faktorer, der gør at vandrefodtøj virkelig skiller sig ud fra hverdagsfodtøj.

Ankelstøtte og generel støtte til foden

Forestil dig dine fødder i et par Converse Allstars med 15 kilo på ryggen og derefter gå 10 kilometer – ikke optimalt, vel? Vandrefodtøj har altid ekstra fokus på støtte til hælen, i vandrestøvler er der også ankelstøtte. I vandrefodtøj, modsat normalt fodtøj, er der altid en solid hælkappe, der holder foden på plads, så den ikke skøjter rundt inde i skoen. Dette gør, at foden bedre kan stabilisere kroppen, når den sættes under pres på et ujævnt underlag. Har man ikke god støtte i skoen, så har man heller ikke skabt de bedste forudsætninger for, at foden kan arbejde som den bør.

Støvler giver rigeligt støtte til foden, men også til anklen. Det gør den for at minimere risikoen for at vrikke om. Hvis du går på ujævnt underlag med en tung rygsæk, er ankelstøtte er absolut must.

DE MEST POPULÆRE SKO PÅ SHOPPEN

 

Sålen

Forestil dig igen et par snickers. Sålen er helt uden praktiske funktioner - meget modsat vandrefodtøj er denne type sko lavet til at gå på tør asfalt og sidde ned. Vandrefodtøj, uanset om det er den ene eller den anden slags, har de altid en kraftig sål, der er lavet i friktionsgummi, oftest med et groft skridsikkert mønster. Lige så snart du bevæger dig væk fra asfaltvejen er en skridsikker bund at foretrække, uanset om det så er løst grus, vådt mudder, klipper eller noget helt fjerde.

Stivhed

Render du ud på trekket i sådan et par bløde sutter vil dine fødder følge terrænet alt for meget. Er man på trek har man brug for stabilitet og ens fødder hvile – det får du ikke hvis dine fødder er på grænsen til en mellemstor forstuvning hele vandredagen. Det er muligt at vandre i et par bløde sko, hvis bare du har en hård og skridsikker sål. Det giver foden den stabile platform den har brug for, for ikke at blive helt mør i længden.

Vandrestøvler, vandresko og vandresandaler?

Det er der desværre ikke et rigtigt og definitivt svar på – det kommer altid an på, hvilken slags tur, du skal ud på. At vandre rundt i Death Valley i USA i et par tykke lædervandrestøvler med høj ankelstøtte bliver ikke en oplevelse, du kommer til at tænkte tilbage på med et stort smil på læberne. Ligeledes finder du heller ikke nogen, der ville anbefale dig at hoppe en tur på Kilimanjaro i dine vandresandaler.
 

DET MEST POPULÆRE PRODUKTER FRA LUNDHAGS


 

Hvornår bør man gå med vandrestøvler?

I Skandinavien, Nordamerika og meget af Asien (det bjergede Asien) er det slet ingen tvivl om at vandrestøvler er det rigtige valg. I sådanne områder bliver der ofte koldt og vådt, og der er derfor brug for varme og vandtætte sko. En ting, der også er med vandring i bjerge, er, at underlaget ofte er ujævnt, så derfor er en støvle med god fod- og ankelstøtte også klart at foretrække.

Vandrestøvler i god kvalitet er ikke noget, der bare lige slides op på et par vandreture. Derfor kan du også roligt have dem med på fjeldet gang efter gang. Inden for vandrestøvler har man henholdsvis tunge og hårde vandrestøvler der er lavet til ligeså hårdt terræn og helt til lette og luftige støvler – hvad der er det rigtige valg for en vandrer som dig, kan kun du svare på.

Hvornår er vandresko det rigtige valg?

Vandresko er lidt det universale valg inden for vandreverdenen. De kan teknisk set godt bruges på ujævnt underlag på et fjeldtrek. Vandresko er en mulighed både, når du trekker i koldt vejr, men også i de varmere himmelstrøg hvor det måske er lidt rarere at have anklerne fri. Sammenligner vi et par vandresko med et par vandrestøvler ser vi på væsentligt bedre bevægelighed i anklen og en del mere luft til fødderne.

Du kunne måske godt tænke ”Fedt nok, én sko til alle formål.” Men sådan er det desværre bare ikke. Hvis du vandrer med en tung rygsæk i et hårdt klippeterræn – f.eks. i Norge, vil du ende med at savne den ekstra ankelstøtte i længden.

Hvad med sandaler?

Vandresandaler er lidt af en smagssag for vandreverdenen. De har et par fordele som man ikke kan benægte – de er virkelig åndbare og de tørrer lynhurtigt. Det er ret normalt at se vandresandaler på de treks hvor der hele året er varmt – f.eks. treks i Death Valley.

Vandresandaler er også lidt fede at have med som backup, hvis man pludselig skal vandre over flere vandløb, eller du står og mangler et par slap-af sko til når lejren er slået. Det ikke så positive ved sandalerne er selvfølgelig at dine tæer og fødder blottet og at alverdens kryb og kravl har fri adgang til dem.