Selvom der findes et hav af gode soveposer med gode isoleringsevner, så kan det selv i de varmeste soveposer godt være svært at holde helt og holdent på varmen, hvis det virkelig er koldt. Det vigtigste er faktisk, at du så vidt muligt sørger for ikke at hoppe i soveposen, mens du fryser. Hvis du gør det, så kan det være rigtig svært at få varmen. Dette kan resultere i en lang nat uden ret meget søvn, fordi du simpelthen ikke kan få varmen ordentligt, hvilket jo ville være ærgerligt. Der er ikke noget værre end at ligge og gispe en hel nat på grund af kulden, for så kan det gå hen og få konsekvenser for den ellers fantastiske oplevelse det er, at sove i det fri. Derfor har vi her samlet nogle tips til, hvordan du kan holde varmen i soveposen, så du er sikker på at få en god nats søvn – også når kulden rigtig kradser. Læs med her.

  • Hop ikke ned i soveposen, hvis du er kold

Som nævnt i indledningen ovenfor, så er det værste du kan gøre faktisk at hoppe ned i din sovepose, mens du fryser, for så bliver det umådeligt svært at få varmen og dermed at holde varmen i soveposen. Man kan tænke på, at soveposen er lidt ligesom en termokande. Den er nemlig heller ikke i stand til at varme vandet op, men den er i stand til at holde på det varme vand. Det er nemlig din kropstemperatur, der skal varme soveposen op. Lav evt. et par træningsøvelser eller hop på stedet et par minutter, inden du hopper i seng.

  • Gå ikke sulten i seng

For at være i stand til at holde din krop varm, så kræver det, at du har energi. Hvis du går sulten eller tørstig i seng, vil du dermed være i underskud af energi, hvilket gør det endnu sværere for din krop at holde varmen i soveposen. Gå derfor aldrig sulten i seng.

  • Størrelsen på soveposen skal passe til dig

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken sovepose din størrelse har. Det er nemlig essentielt, at den er i den helt rette størrelse til dig og dine personlige behov. Hvis den f.eks. er for lille i størrelsen, så vil der ikke være tilstrækkelig med luft, hvilket dermed kan gøre det besværligt at holde varmen. Hvis den f.eks. er for stor, så vil din kroppe komme på overarbejde i forhold til at kunne få varmen op. Hvis den er en smule til den lange side, så kan du med fordel placere lidt tøj nede i bunden af den. 

  • Dit liggeunderlag er ikke uden betydning

Det er helt essentielt for at kunne holde varmen i soveposen, at du først og fremmest er isoleret mod den kolde luft, der kommer fra jorden. Derfor er det netop ikke uden betydning, at du har anskaffet dig et godt liggeunderlag, der ligesom skal danne basen, når du skal kunne holde varmen i soveposen. Vælg et liggeunderlag med en høj isoleringsevne, og som dermed har en høj R-værdi.

DE MEST POPULÆRE SOVEPOSER PÅ SHOPPEN

 


 

  • Brug en lagenpose

Hvis du sørger for at benytte en lagenpose f.eks. i fleece, så kan dette være med til at skrue op for graderne. Det er både en holdbar og effektiv løsning, det er komfortabelt og du sørger derudover også for at beskytte din sovepose, hvilket kan spare dig for en del vaske.

  • Den rette beklædning til natten

Når du sørger for at klæde dig godt på til nætterne, så har dette også stor betydning for, hvorvidt du vil være i stand til at holde varmen i soveposen. F.eks. kan det være en god idé at bære et sæt undertøj, der er svedtransporterende og gerne i uld, da dette kan gøre en kæmpe forskel. En anden god ting er at tage et par gode, tørre strømper på også en evt. en hue til også at holde hovedet varmt. Pas dog på med at iføre dig en helt masse lag tøj, da dette kan forhindre din krop i af kunne komme af med fugten, og dermed kan det have den modsatte effekt, og du kan i stedet gå hen og blive kold.

  • Ta jakken ned over fodenden

Det er vigtigt at holde fødderne varme, for at have et godt udgangspunkt for at holde hele kroppen varm. Hvis det ikke helt lykkes dig at få varmen nede ved fødderne, kan du med fordel ligge din jakke ned over fodenden. På denne måde skaber du en ekstra varmekilde til netop dette område på kroppen.

  • Pak soveposen ud før den skal i brug

Hvis soveposen har ligget i en kompressionspose i mange timer, så vil selve isoleringen også være presset meget sammen, hvilket kan hæmme udbyttet af den maksimale isoleringsevne. Derfor kan det anbefales, at pakke den ud, noget tid inden du skal bruge den, så den har mulighed for at nå og genskabe dens naturlige form, så det ikke går ud over isoleringsevnen. Hvis der f.eks. er tale om en dunsovepose, er det en god idé at ryste den godt igennem, efter den er pakket ud.

  • Husk at tømme blæren

Noget helt andet, og noget, som du måske ikke selv lige umiddelbart havde tænkt ville have nogen betydning er, at det er en rigtig god idé at få tisset af, inden du kryber til køjs. Hvis du skal tisse, ender du måske med at ligge uroligt, hvilket tager på kroppens energiniveau, som dermed vil gøre det svære for den at holde på varmen. 

Vi håber disse små tips har gjort dig meget klogere på, hvordan du holder varmen i soveposen. På denne måde er du godt klædt på til en god nats søvn ude i det fri, og det er slut med at ligge og fryse fremover. Husk at der findes et hav af forskellige soveposer, så sørg for at finde den rigtige model, der passer til dig. Rigtig god fornøjelse!