Det kan være svært at vælge de helt rette klatresko, men ikke desto mindre, så er det meget vigtigt, at man har de rette sko til klatring. Når du klatrer, er det igennem skoene, at man aflaster langt størstedelen af kropsvægten, så hvis ikke man har sørget for at investere i det rette fodtøj til formålet, så gør man automatisk klatringen en hel del sværere. For at opnå en fed klatreoplevelse, så er fodtøjet et rigtig godt og vigtigt sted at starte. Læs med i artiklen her, hvor vi guider dig til at vælge de helt rigtige klatresko.

MEST POPULÆRE KLATRESKO

 

Hvad er klatresko?

Klatring er en sportslig aktivitet, hvor man primært bruger sine hænder og fødder. Da fødderne er en vigtig del af klatring, har dine sko til klatring meget at sige i forhold til at opnå den ideelle oplevelse. Til at starte med er det en god ide at få på plads: Hvad er klatresko? Det er en specialiseret type fodtøj designet til klatring. De sidder typisk tæt og stramt om foden. De er ikke velegnet til at gå eller vandre i og iføres normalt lige inden, man skal klatre.

Der findes forskellige typer af klatring. Det kan derfor være en fordel at vælge et bestemt par sko, alt efter hvad man skal bruge dem til. Et godt råd vil være at bruge energi på din fodteknik, for at dine sko til klatring holder længere. For jo dårligere dit fodarbejde er, jo hurtigere vil din sål slides op.

Er du på jagt efter andet fodtøj, skal du læse vores guide til fodtøj.

Hvor tæt skal de sidde til foden?

Hvis ikke du har særlig meget erfaring med at klatre, så har du nok ikke tænkt meget over, hvordan den perfekte sko til klatring skal sidde, men derimod er du måske bevidst om, hvordan den rette løbesko skal sidde. Når du skal finde et par løbesko, så må der nemlig gerne lige være lidt ekstra luft, og de er typisk et halvt til et helt nummer større end din almindelige skostørrelser. Sådan er det ikke med sko til klatring. For det er rigtig vigtigt at klatresko altid sidder meget tæt, og dermed ikke er et halvt nummer for store – nærmere et halvt nummer for små.

Hvis man har for store sko på, så bliver det svært at stå på små greb. Dette kan resultere i, at man risikerer at miste følingen i grebene og dermed er der risiko for at hælen kan ryge ud af skoene. Hvis skoene derimod bliver for små, så kan det gå hen og komme til at gøre ret ondt at klatre. Dog er det vigtigt, at de siddet tæt, men du skal samtidig være opmærksom på, at de ikke kommer til at sidde for tæt. Det handler om at finde den rette balance i forhold til, hvad du føler dig mest komfortabel med.

Der er mange erfarne klatrere, der siger, at det godt kan føles en smule ubehageligt, når man prøver en klatresko for første gang. Dog siger de også, at man meget hurtigt vil vænne sig til det. Når du prøver skoene, så er det en tommelfingerregel, at dine tæer skal være let bøjede, og du skal egentlig ikke rigtig være i stand til at bevæge dem. Det skal dog understreges, at en vigtig detalje i forhold til sko til klatring er, at de typisk vil udvide sig mellem et halv til et helt nummer i størrelsen, og vil lige så stille tilpasse sig til din fod – og dermed bliver de også mere behagelige at have på med tiden, end når du prøver dem fra helt nye.

MEST POPULÆRE KLATREUDSTYR

 

Forskellige slags klatresko

Ligesom med løbesko, så findes der også mange forskellige modeller og typer af klatresko. Det er vigtigt, at man altid prøver en masse forskellige modeller, så man kan finde det par, som man har det bedst med og er mest komfortabel i. Hvis det er muligt, så er det altid bedst at prøve skoene uden strømper på, så du får den mest optimale fornemmelse af, hvordan de passer. Man kan overordnet opdele sko til klatring i disse to typer:

  • De flade klatresko

    De flade sko til klatring er dem, som bedst er kendt for at være begyndersko. Grunden til dette er, at de kan være mere behagelige at have på fødderne. Til gengæld er ulempen ved dem, at man ikke kan stå vildt godt fast på de små greb eller på f.eks. klipper. De er dog rigtig fine til at ”smeare” på klatrefladen. Med dette menes, at de ikke kun bruger skoens spids eller sider, men hele overfladen, hvilket er rigtig fordelagtigt, hvis man klatrer ruter, der har en positiv hældning.

  • De aggressive klatresko

    Denne type sko til klatring er mere hård for fødderne. Dog er de til gengæld rigtig gode til at give et godt, fast greb på de små ting. Man skal være opmærksom på, at det vil kræve en del tilvænning i forhold til denne type klatresko. Når de så er tilpasset, så er det klart de mest optimale sko til klatring. Hvis man ikke klatrer så meget, og mest gør det for sjovt, så er det dog de flade sko til klatring, vi vil anbefale. Men hvis man gerne vil ud at klatre nogle udfordrende ruter, så er det ganske enkelt de aggressive klatresko, der er de mest anbefalelsesværdige.

Lukning

På sko til klatring findes tre typer af lukning: snøre, velcro og slippers. Snørelukning er den mest justerbare form for lukning af skoen. Den er med til at sikre pasformen på hele foden. Med snørelukning kan du spænde skoen tæt til foden, men den kan samtidig løsnes, hvis fødderne hæver op i løbet af klatreturen. De er gode til lange dage, hvor du har skoene på i lang tid ad gangen. Velcrolukning er den mest anvendte form for lukning. Den er let at tage på og af samt den sidder tæt til foden og er behagelig at have på. Slippers er en elastisk åbning, hvilket gør, at de hurtigt kan tages på og af.

Vi håber,  at denne guide til klatresko har gjort dig meget klogere på sko til klatring, og hvilke typer der findes, og dermed hvilke du føler, der er det rette par for dig. Rigtig god fornøjelse med din klatring!

Hvis du har spørgsmål til klatresko, vandre- og rejseudstyr, er du velkommen til at kontakte os på telefon 78 72 34 34 eller på mail INFO@GrejFreak.dk. Så vil vores kompetente medarbejdere svare dig skriftligt eller telefonisk.