Det kan være svært at vælge de helt rette klatresko, men ikke desto mindre, så er det meget vigtigt, at man har de rette klatresko til klatring. Når du klatrer, er det igennem skoene, at man aflaster langt størstedelen af kropsvægten, så hvis ikke man har sørget for at investere i det rette fodtøj til formålet, så gør man automatisk klatringen en hel del sværere. For at opnå en fed klatreoplevelse, så er fodtøjet et rigtig godt og vigtigt sted at starte. Læs med i artiklen her, hvor vi guider dig til at vælge de helt rigtige klatresko.

Hvor tætte skal de sidde til foden?
Hvis ikke du har særlig meget erfaring med at klatre, så har du nok ikke tænkt meget over, hvordan den perfekte klatresko skal sidde, men derimod er du måske bevidst om, hvordan den rette løbesko skal sidde. Når du skal finde et par løbesko, så må der nemlig gerne lige være lidt ekstra luft, og de er typisk et halvt til et helt nummer større end din almindelige skostørrelser. Sådan er det ikke med klatresko. For det er rigtig vigtigt at klatresko altid sidder meget tæt, og dermed ikke er et halvt nummer for store – nærmere et halvt nummer for små. 

Hvis man har for store sko på, så bliver det svært at stå på små greb. Dette kan resultere i, at man risikere at miste følingen i grebene og dermed er der risiko for at hælen kan ryge ud af skoene. Hvis skoene derimod bliver for små, så kan det gå hen og komme til at gøre ret ondt at klatre. Dog er det vigtigt, at de siddet tæt, men du skal samtidig være opmærksom på, at de ikke kommer til at sidde for tæt. Det handler om at finde den rette balance i forhold til, hvad du føler dig mest komfortabel med. 

Der er mange erfarne klatrere, der siger, at det godt kan føles en smule ubehageligt, når man prøver en klatresko for første gang. Dog siger de også, at man meget hurtigt vil vænne sig til det. Når du prøver skoene, så er det en tommelfingerregel, at dine tæer skal være let bøjede, og du skal egentlig ikke rigtig være i stand til at bevæge dem. Det skal dog understreges, at en vigtig detalje i forhold til klatresko er, at de typisk vil udvide sig mellem et halv til et helt nummer i størrelsen, og vil lige så stille tilpasse sig til din fod – og dermed bliver de også mere behagelige at have på med tiden, end når du prøver dem fra helt nye. 

Forskellige slags klatresko
Ligesom med løbesko, så findes der også mange forskellige modeller og typer af klatresko. Det er vigtigt, at man altid prøver en masse forskellige modeller, så man kan finder det par, som man har det bedst med og er mest komfortabel i. Man kan overordnet opdele dem i disse to typer:

  • De aggressive klatresko

Denne type klatresko er mere hård for fødderne. Dog er de til gengæld rigtig gode til at give et godt, fast greb på de små ting. Man skal være opmærksom på, at det vil kræve en del tilvænning i forhold til denne type klatresko. Når de så er tilpasset, så er det klart de mest optimale klatresko. Hvis man ikke klatrer så meget, og mest gør det for sjovt, så er det dog de flade klatresko, vi vil anbefale. Men hvis man gerne vil ud og klatre nogle udfordrende ruter, så er det ganske enkelt de aggressive klatresko, der er de mest anbefalelsesværdige. 

  • De flade klatresko

De flade klatresko er dem, som bedst er kendt for at være begyndersko. Grunden til dette er, at de kan være mere behagelige at have på fødderne. Til gengæld er ulempen ved dem, at man ikke kan stå vildt godt fast på de små greb eller på f.eks. klipper. De er dog rigtig fine til at ”smeare” på klatrefladen. Med dette menes, at de ikke kun bruger skoens spids eller sider, men hele overfladen, hvilket er rigtig fordelagtigt, hvis man klatrer ruter, der har en positiv hældning. 

Vi håber, denne guide har gjort dig meget klogere på klatresko, og hvilke typer findes, og dermed hvilke du føler, der er det rette par for dig. Rigtig god fornøjelse med din klatring. 
 

DE MEST POPULÆRE KLATRESKO PÅ SHOPPEN