Har du ofte kigget på tekstilprodukter relateret til militæret, brandvæsnet eller politiet og gentagende gange læst eller hørt om udtrykket ”no melt no drip”, uden helt præcist at vide, hvad det betyder? Så er du landet det rette sted, for vi vil nemlig i denne artikel forklare så godt, vi kan, hvad ”no melt no drip” betyder. No melt no drip er nemmest forklaret et materiale, der er fremstillet af en særlig blanding af nylon og bomuld – også kaldet NyCo. No melt no drip materialet er 50% nylon og 50% bomuld, som nedsætter ildens greb i materialet. Der florerer dog en generel misforståelse om, at no melt no drip betyder, at der ikke kan gå ild i materialet, hvilket der godt kan. Det er dog bevist ved flere forsøg med dukker, at no melt no drip blandingen brænder bemærkelsesværdigt mindre ved 800°C end en polyester- og bomuldsblanding – også kaldet PolyCo.

Hvor stammer udtrykket fra?

Udtrykket ”no melt no drip” stammer oprindeligt fra nutidens konflikter i Mellemøsten, herunder krigen i Irak og Afghanistan. Både amerikanske, danske og andre NATO soldater blev mere og mere modtagelige for alvorlige forbrændingsskader som følge af de mange vejsidebomber, de kunne blive ramt af på deres vej gennem terrænet. Soldaterne var for det meste iført uniformer, der var fremstillet af en blanding af bomuld og polyester samt undertøj fremstillet i ren polyester eller et lignende syntetisk materiale. Problemet med dette er, at disse materialer lettere brænder, og materialet kan nemmere og hurtigere smelte sig fast på bærerens hud. Dette resulterede i frygtelige forbrændinger, kvæstelser samt en øget risiko for at dø af følgerne.

En velfortjent prioritet

I dag vægtes det helt rigtige og mest beskyttende materiale i kamptøjet rigtig højt, hvor no melt no drip kommer ind i billedet. No melt no drip er en ISO 11612:2015 Standard for Protective Clothing, som skal beskytte mod varme og flammer. Denne internationale standard sætter minimumskrav til tøj, som bruges til at beskytte bærerens krop – hænder, fødder og hoved er undtaget – mod varme og ild. Standarden gælder for tøj, som bæres af en bred vifte af slutbrugere, hvor de skal beskyttes mod udsættelse for stråle-, konvektiv eller kontaktvarme eller stænk fra smeltet metal herunder aluminium eller jern.

Et mærke der er kendt for no melt no drip

Arc'Teryx er et anerkendt mærke i mange brancher verden over, hvoraf LEAF-produkterne også er blandt de mest populære og foretrukne for SOF-enheder og specialstyrker hele verden over. Beklædning fra dette mærke er perfekt til dig, der skal på mission i felten, hvor du kan blive udsat for lidt af hvert. Produkterne – heriblandt deres Assault LT kampskjorte – er letvægtsprodukter, og de er typisk fremstillet med no melt no drip materialet, som skal beskytte bæreren mod værre forbrændinger, da det har sværere ved at ødelægges af varme og ild.

DE MEST POPULÆRE PRODUKTER FRA ARC'TERYX LEAF