Er du glad for at være udendørs, og bor du i Danmark? Så bliver du nødt til at eje en god pandelampe. Vi kan ikke komme udenom, at vi bor et sted, hvor det ofte er mørkt. Derfor bliver vi nødt til at tage hjælpemidler i brug for at kunne se og navigere i mørket. En god pandelampe kan hjælpe dig rigtig godt på vej, om du bor på en gård, skal på telttur, læser i mørket, er glad for at fiske eller skal ud at løbe en tur. Vi hjælper dig her med at forstå de mange begreber og giver gode tips og tricks, så du kan finde en god pandelampe.

MEST POPULÆRE PANDELAMPER

 

Hvilke specifikationer er vigtige ved valg af pandelygte?

Hvis du elsker grej og udstyr bare halvt så meget som os, så er vi sikre på, at du også ved hvor vigtigt, det er at have styr på forskellige begreber omkring det specifikke grej. Når du skal vælge en god pandelampe, er der flere ting, som er vigtige at have styr på, så du ender ud med at købe den rigtige. Vi har håndplukket de mest centrale lige her;

 • Lysstyrke - Lumen

  Først og fremmest er lumen kort og godt en måleenhed, der fortæller noget om mængden af lys, en given lyskilde udsender. Et højt tal ved lumen betyder derfor mere lys, og omvendt vil et lavt tal betyde mindre lys. Det er derfor vigtigt at tage højde for, er hvor meget lys, du skal bruge. Skal du f.eks. bruge lampen til løb, er der stor forskel på, om du løber i byen, hvor der i forvejen er noget belysning eller om du løber i skoven, hvor det kan være bældragende mørkt. Vi kommer med vores anbefalinger til, hvornår du skal prioritere højt lumen, alt efter hvilken situtaion du skal bruge den til. Nogle steder kan mængden af lys være beskrevet som Watt eller LUX, og der kan være andre begreber, du skal være opmærksom på. Vi har nørdet lidt og skrevet en uddybende artikel om alle de ting, der er relevante i forhold til lysstyrken. Du kan med fordel læse vores guide til lysstyrke.

 • Batteriet

  Dette er en af de mest væsentlige ting, når du skal vælge en ny pandelygte. Det er centralt, fordi det er med til at bestemme, hvor længe lyset skal kunne brænde, og hvor meget den må veje. Da der findes et enormt udvalg af forskellige modeller, skal du, alt efter hvad du skal bruge den til tage højde for batteriet. Batteriets levetid hænger sammen med lysstyrken(lumen), og her gælder det som tommelfingerregel, at jo højere lumen desto mere brug af batteri. Mange modeller tilbyder også et genopladeligt batteri, hvilket kan være rigtig smart, da du så ikke behøver at skifte batterierne. Skal du f.eks. kun benytte det til løbeture, er dette ideelt, men hvis du skal på en længere tur, hvor du skal bruge den meget, så anbefaler vi, at du vælger én, hvor du også har mulighed for at skifte batterierne, da det kan være svært at lade batterierne op undervejs.

 • IP-standard

  IP-standard som også er kaldet Ingress Protection, er den internationale standard, der angiver, hvor meget elektrisk udstyr er beskyttet. Det er både i forhold til faste genstande, støv og vand. Men når du skal vælge en god lygte, så er det dog mest relevant i forhold til beskyttelsen mod vand, da den ofte skal bruges udendørs. De fleste modeller har en IPX4 godkendelse, hvilket betyder, at de kan holde til at blive brugt i regnvejr. Men det er selvfølgelig ikke alle der har det, så husk at være opmærksom på det, og hav altid i baghovedet hvad du skal bruge den til. Her kan du læse mere om IP-standarder og koder.

 • Forskellige programmer

  Nogle modeller er lavet med flere lysprogrammer, forstået på den måde, at du nemt kan ændre, hvor meget lys der kommer ud, du kan altså ændre mængden af lumen. Dette giver stor alsidighed, og betyder, at du godt kan finde en god pandelygte, der både kan bruges til udendørsaktiviteter, men samtidig også bruges til læsning, som jo kræver langt mindre lys. Dette giver dig ovenikøbet flere fordele, da det nu bliver muligt at forlænge batteritiden, når du kører på et program med lavere lys.

 • Lyskegle og rækkevidde

  Lyskeglen kan være bred og oplyse et stort område, eller den kan være smal som et spot-lys. Rækkevidden varierer samtidig mellem modellerne. Lyskegle og rækkevidde er to forhold, der er vigtige at tage højde for. Hvor stor lyskegle og rækkevidde du skal bruge, afhænger meget af den aktivitet, du skal bruge den til. Skal du f.eks. i gang med at løbe, cykle eller andet, et sted hvor det er meget mørkt, bliver du glad for lang rækkevidde, men skal du omvendt løbe i byen, hvor der i forvejen er meget lys fra gadelygter, så er det ikke lige så relevant.

Hvilken pandelampe skal du så vælge?

Skal du have en god pandelampe, så skal den selvfølgelig passe til det formål, du skal bruge den til. Vi giver her vores anbefalinger til, hvilke specs du skal prioritere.

 • Fiskeri og jagt

  Skal du fiske eller jage i de mørke timer, så vil du helt sikkert sætte pris på at have lys med.

  Prioriter følgende: Forskellige programmer, rækkevidde, lyskegle

 • Cykling

  Skal du cykle på arbejde når det er mørkt eller vil du bare en tur i skoven mens det er mørkt? Uanset hvordan du vælger at cykle, når der er mørkt, så har du brug for lys til at kunne se.

  Prioriter følgende: Maksimal lysstyrke(lumen), rækkevidde, pasform

 • Pandelampe til løb by

  Er du glad for at løbe? Foregår dine løbeture oftest i byen? Men du vil stadig gerne have lidt ekstra lys på, så forstår vi det godt!

  Prioriter følgende: Vægt, pasform

 • Pandelampe til løb i skov

  Løber du ikke i byen, men foregår dine ture oftere i gennem skoven eller andre steder, hvor det er mørkt. Så har du i den grad brug for lys.

  Prioriter følgende: Maksimal lysstyke(lumen), rækkevidde, vægt, pasform

 • Telt/lejrtur

  Er du på lejrtur, spejdertur eller bare på ferie et sted, hvor det godt kan blive mørkt, så er det vigtigt med lys. Du mister muligvis mange timer, hvis du ikke formår at udnytte de mørke timer. En god pandelygte giver dig mulighed for altid at være i gang.

  Prioriter følgende: Forskellige programmer, batteriets levetid, bred lyskegle

 • Kano, kajak eller anden vandsport

  Skal du ud på vandet, kan det være essentielt med god belysning.

  Prioriter følgende: Maksimal lysstyrke(lumen), vandtæthed.

MEST POPULÆRE LYGTER

 

Vi håber, at du blev lidt klogere af denne guide, og at den kan hjælpe dig til dit næste køb af lys og lygter. Er du glad for at nørde grej? Og vil du gerne altid være først med nyheder? Så har du muligheden for at blive en del af vores kundeklub, så får du nyheder og tilbud, som en af de første.