Hos GrejFreak.dk anbefaler vi altid, at du medbringer et liggeunderlag, hvis du er på tur og skal sove i det fri. En god nattesøvn har en afgørende betydning for kroppens genopbygning, og derfor er det vigtigt, at du vælger det rigtige underlag. Vi ved, at det kan være noget af en jungle at vælge det rigtige underlag. Der er nemlig forskellige faktorer, som du skal være opmærksom på, når du vælger at anskaffe dig et liggeunderlag. I denne guide sørger vi for, at du får den nødvendige viden om liggeunderlag, så du er i stand til at vælge det underlag, som passer bedst til dig. Guiden vil komme ind på følgende punkter: 

 • Hvilken type liggeunderlag skal jeg vælge?

  - Oppustelige liggeunderlag

  - Selvoppustelige liggeunderlag

  - Skumunderlag
   

 • Hvad er R-værdi?

 • Størrelser

 • Vægt

 • Pakkevolumen

 • Sådan lapper du dit liggeunderlag

Hvilken type liggeunderlag skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige liggeunderlag, som hver især har forskellige egenskaber. Derfor kan det i særdeleshed være vigtigt at du har dit rejsemål i tankerne, så du kan vælge den type underlag, som passer bedst til din rejse. Overordnet set findes der tre typer liggeunderlag:

 • Oppustelige liggeunderlag
   
 • Selvoppustelige liggeunderlag
   
 • Skumunderlag
   

Dog er der efterhånden flere mærker, heriblandt Therm-A-Rest, som har udviklet en kombination af skum og luft, som besidder de bedste funktioner fra begge typer underlag. Et liggeunderlag som besidder disse funktioner er NeoAir XTherm modellen fra Therm-A-Rest.

Alle liggeunderlag har både fordele og ulemper, og der findes derved ikke ét svar på, hvilket underlag som er bedst. Dette er meget subjektivt og kommer helt an på, hvem du er, hvor du skal hen og hvad dit budget er.

Oppustelige liggeunderlag

Oppustelige liggerundlag også kendt som Airmats, er ofte liggeunderlag, som er lette og fremstillet i slidstærkt materiale. Vægten har ofte en afgørende betydning, da man primært vælger denne type underlag på baggrund af denne faktor. Fordelene ved at anskaffe sig et oppusteligt liggeunderlag er blandt andet pakkevolumen, den lave vægt, isoleringsevnen og det høje komfortniveau. Dog har disse underlag også enkelte ulemper som f.eks. at overfladen kan larme, og det kan føles mere ”levende” at ligge på end at selvoppusteligt liggeunderlag. Vi anbefaler at du opbevarer dit oppustelige liggeunderlag et sted, som holder liggeunderlaget tørt både udvendigt og indvendigt. Tilmed vil det være en god ide at rulle liggeunderlaget let sammen ved opbevaring.

Guide til liggeunderlag

Mærket Therm-A-Rest er kendt for nogle af de mest kvalitetsfyldte og innovative selvoppustelige luftmadrasser og liggeunderlag på markedet. Dette oppustelige liggeunderlag er det absolut varmeste i den populære NeoAir serie fra Therm-A-Rest. Underlaget benytter den patenteret varmereflekterende barrierer teknologi, hvor kropsvarmen bliver reflekteret tilbage, ligesom ved et termisk varmetæppe. NeoAir™ XTherm er et oppusteligt liggeunderlag, som egner sig til alle årstider.

Selvoppustelige liggeunderlag

Selvoppustelige liggeunderlag er efterhånden blevet et populært valg, da de giver en rigtig god komfort og er ligeledes nemme at medbringe på turen. Denne type underlag er fremstillet med en indvendig skumkerne, som giver et højt komfortniveau og lav pakkevolumen. Den bedste måde du kan opbevare dit selvoppustelige liggeunderlag, er et tørt sted, udrullet og med ventilen åben.

Fordele ved et selvoppusteligt liggeunderlag:

 • Materialerne som liggeunderlagene er fremstillet i er med til at give et højt komfortniveau
   
 • Selvoppustelige liggeunderlag har en god isoleringsevne
   
 • Pakkevolumen er lav ved denne type liggeunderlag
   

 

DE MEST POPULÆRE LUFT UNDERLAG PÅ SHOPPEN

 

 

Skumunderlag

Et liggeunderlag som er fremstillet i skum, er et underlag, som består af en skumplade i celleplast. Du har ikke mulighed for at komprimere denne typer underlag, derimod kan de med lethed rulles sammen. Et skumunderlag er meget slidstærkt, da de er fremstillet på den traditionelle måde med kompakt celleskum i forskellige tykkelser. Grundet materialerne som denne type underlag er fremstillet i, kan du stort set opbevare dem, som du vil. Da de er utrolig holdbare, kan de f.eks. godt tåle at blive opbevaret på et loft eller i en kælder. Hos GrejFreak.dk anbefaler vi, at du anskaffer dig et skumunderlag, hvis du er på udkig efter et underlag, som indeholder følgende egenskaber:

 • Fremstillet i slidstærke og holdbare materialer
   
 • Ingen risiko for at det punkterer
   
 • Lav vægt
   
 • Nemt at bruge
   
 • Relativ høj R-værdi i forhold til vægten på underlaget
   
Guide til liggeunderlag
 

Mærket Therm-A-Rest er kendt for nogle af de mest kvalitetsfyldte og innovative selvoppustelige luftmadrasser og liggeunderlag på markedet. Dette oppustelige liggeunderlag er det absolut varmeste i den populære NeoAir serie fra Therm-A-Rest. Underlaget benytter den patenteret varmereflekterende barrierer teknologi, hvor kropsvarmen bliver reflekteret tilbage, ligesom ved et termisk varmetæppe. NeoAir™ XTherm er et oppusteligt liggeunderlag, som egner sig til alle årstider.

 

DE MEST POPULÆRE SKUM UNDERLAG PÅ SHOPPEN

 


 

Hvad er R-værdi / Isoleringsevne

Uanset hvilket liggeunderlag du vælger, så skal det hjælpe med at holde på varmen. Det er derfor også vigtigt, at liggeunderlagets isoleringsevne tilpasses efter det klima som du skal befinde dig i. Til at vurdere isoleringsevnen bruger man begrebet ”R-værdi”, som er et tal der indikerer liggeunderlagets isoleringsevne. R-værdien indikerer hvor godt dit liggeunderlag er isoleret. Denne værdi er med til at angive modstanden mod varmeoverførslen gennem 1m2 af materialet. Betegnelsen dækker over, hvor kold jorden må være, for at man ikke kommer til at fryse. R-værdien er selv angivet af producenten, når du skal vælge dit liggeunderlag, og man skal tage højde for ens egen føling med kulde – altså har du nemt ved at fryse, eller kan du nemt holde varmen. Du kan læse meget mere om R-værdi her.
Størrelser

Når du skal vælge et liggeunderlag, vil du opleve at de kommer i forskellige størrelser og i nogle tilfælde i en one-size udgave. Det er vigtigt ved anskaffelse af et liggeunderlag, at du altid tjekker længden og bredden af underlaget. På denne måde sikrer du dig, at liggeunderlaget passer til din krop, så underlaget dækker din krop og dermed ikke er for lille.

Vægt

Hvis du er en letvægtsfreak, så vil vi anbefale de klassiske skumunderlag, som sjældent vejer mere end 500 gram. Hvis du derimod vægter komforten højere, så anbefaler vi oppustelige underlag, som giver en bedre komfort, dog øges vægten af underlaget også. Det er derfor vigtigt, at du husker på dit rejsemål, når du skal vælge et underlag, så vægten passer til den tur, du skal på. Det gælder især, hvis du skal transportere det på længere distancer.

Pakkevolumen

Når du skal finde et liggeunderlag, er det en god idé at se på underlagets pakkevolumen. Pakkevolumen indikerer i sin enkelthed, hvor meget liggeunderlaget fylder, når det er pakket sammen. Dette kan være en afgørende faktor, hvis du skal på en tur, hvor det er en forudsætning, at liggeunderlaget har en lav pakkevolumen.

Sådan lapper du dit liggeunderlag

Hvis du vælger at anskaffe dig et oppusteligt liggeunderlag, så vil det være en god idé at købe et sæt lappegrej. På denne måde sikrer du dig altid at have et lappegrej i nærheden, hvis uheldet skulle ske. Du kan også købe et reparationssæt til ventilen.

Hvordan finder jeg utætheden i liggeunderlaget?

Det kan ske for selv den bedste, at man er så uheldig, at liggeunderlaget punkterer. Det har vi heldigvis en løsning på, så du stadig kan få en god nats søvn. Når du skal finde ud af, hvor dit liggeunderlag er punkteret henne, så vil det nemmeste være at finde ud af, hvor luften siver ud fra. Hvis det er et selvoppusteligt- eller oppusteligt liggeunderlag, så kan du puste det op og efterfølgende sætte dig på det. Efterfølgende kan du lægge øret ned til underlaget, så du kan høre eller mærke, hvor utætheden er opstået henne. Hvis denne løsning ikke fungerer for dig, så frygt ej, for du kan også finde det punkterede hul på anden vis. Hvis du er på tur i naturen og befinder dig i nærheden af f.eks. en sø eller strand, så kan vi anbefale dig at sænke underlaget ned under vand. Du kan også gøre det, hvis du har et badekar derhjemme. Når du sænker underlaget ned under vand, så vil luften sive ud fra det punkterede hul og danne små luftbobler i vandet, og derved kan du nemt finde hullet.

Det skal du bruge:

Hos GrejFreak.dk anbefaler vi, at du ved større utætheder i liggeunderlaget bruger en lap til at reparere det. Hvis dit liggeunderlag derimod har fået mindre utætheder, kan du blot nøjes med at lappe det ved hjælp af lim. Vi anbefaler altid, at du medbringer lappegrej, så du til enhver tid kan reparere dit liggeunderlag, uanset hvor du befinder dig.

Reparationssættet til liggeunderlag fra Therm-A-Rest giver dig mulighed for nemt og hurtigt at reparere dit underlag i naturen, hvis uheldet skulle være ude. Reparationssættet er enkelt at bruge og virker på alle liggeunderlag fra Therm-A-Rest men også til liggeunderlag fra andre producenter.

Tryk på linket herunder for at se vores udvalg af liggeunderlag:
Liggeunderlag