Hos GrejFreak.dk anbefaler vi altid, at du medbringer et liggeunderlag, hvis du er på tur og skal sove i det fri. En god nattesøvn har en afgørende betydning for kroppens genopbygning, og derfor er det vigtigt, at du vælger det rigtige underlag. Vi ved, at det kan være noget af en jungle at vælge det rigtige underlag. Der er nemlig forskellige faktorer, som du skal være opmærksom på, når du vælger at anskaffe dig et underlag. I vores liggeunderlag guide sørger vi for, at du får den nødvendige viden om underlag, så du er i stand til at vælge det bedste liggeunderlag, som passer perfekt til dig og dine behov.

DE MEST POPULÆRE SELVOPPUSTELIGE LIGGEUNDERLAG

 

Oversigt

Vi har lavet en guide til liggeunderlag til dig, der vil være sikker på at få det rigtige produkt i første forsøg. Guiden vil komme ind på følgende punkter:

 • Hvilken type liggeunderlag skal jeg vælge?

 • Hvad er R-værdi?

 • Størrelser

 • Vægt

 • Pakvolumen

 • Sådan lapper du dit underlag

Hvilken type liggeunderlag skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige underlag, som hver især har forskellige egenskaber. Derfor kan det i særdeleshed være vigtigt, at du har dit rejsemål i tankerne, så du kan vælge den type underlag, som passer bedst til din rejse. Du skal finde det absolut bedste liggeunderlag for dig. Overordnet set findes der tre typer underlag:

 • Oppustelige
   
 • Selvoppustelige
   
 • Skumunderlag
   

Der er efterhånden flere mærker, heriblandt Therm-A-Rest, som har udviklet en kombination af skum og luft, som besidder de bedste funktioner fra begge typer underlag. Et underlag, som besidder disse funktioner er NeoAir XTherm modellen fra Therm-A-Rest.

 

Guide til liggeunderlag

 

Mærket Therm-A-Rest er kendt for nogle af de mest kvalitetsfyldte og innovative selvoppustelige luftmadrasser og underlag på markedet. Dette oppustelige underlag er det absolut varmeste i den populære NeoAir serie fra Therm-A-Rest. Underlaget benytter den patenterede varmereflekterende barrierer teknologi, hvor kropsvarmen bliver reflekteret tilbage, ligesom ved et termisk varmetæppe. NeoAir™ XTherm er et oppusteligt liggeunderlag, som egner sig til alle årstider.

De tre typer underlag har både fordele og ulemper, og der findes derved ikke ét svar på, hvilket underlag som er bedst. Dette er meget subjektivt og kommer helt an på, hvem du er, hvor du skal hen og hvad dit budget er.

Oppustelige underlag

Oppustelige underlag, som også kaldes Airmats, er lette og fremstillet i slidstærkt materiale. Underlaget er primært fyldt med luft samt en smule isoleringsmateriale. Vægten har ofte en afgørende betydning, da man primært vælger denne type underlag på baggrund af denne faktor. Fordelene ved et oppusteligt underlag er en lav pakvolumen og lav vægt. Derudover har den en god isoleringsevne og et højt komfortniveau.

Der er dog også enkelte ulemper såsom at overfladen kan larme og det kan føles mere ”levende” at ligge på end selvoppusteligt underlag. Det anbefales, at du opbevarer dit oppustelige underlag et sted, som holder underlaget tørt både udvendigt og indvendigt. Ydermere vil det være en god ide at rulle underlaget let sammen ved opbevaring. Der er to måder, du kan vælge at puste underlaget op. Det kan gøres med munden eller med en pumpe.

Selvoppustelige underlag

Selvoppustelige underlag er efterhånden blevet et populært valg. Grunden til det er, at de giver en rigtig god komfort og er ligeledes nemme at medbringe på turen. Denne type underlag er fremstillet med en indvendig skumkerne, som giver et højt komfortniveau og lav pakvolumen. Dette er et par af fordelene ved underlaget. Derudover har det oppustelige underlag også en god isoleringsevne. Ulempen ved underlaget er, at den ikke er modstandsdygtig for gløder og skarpe sten. Du skal også være opmærksom på, at den selvoppustelige effekt kan være begrænset efter mange års brug, da skummet bliver lidt stivere. Den bedste måde du kan opbevare dit selvoppustelige underlag, er et tørt sted, udrullet og med ventilen åben. 

Tip: Første gang et selvoppustelig underlag skal pustes op, skal det helst ligge natten over og have et par pust til sidst, så skummet får lov til at udvide sig. Dette er dog kun første gang og resten af gangene, går det let som en leg. 

Skumunderlag

Et underlag, som er fremstillet i skum, består af en skumplade i celleplast. Det kan enten være med åbne eller lukkede celler. Skumunderlag med åbne celler er den billigste type. Her er der risiko for at underlaget mister formen eller at det suger vand. Hvorimod underlag med lukkede celler er af højere kvalitet, og suger heller ikke vand. Skumunderlaget kan ikke komprimeres, derimod kan det med lethed rulles sammen. Et skumunderlag er meget slidstærkt, da det er fremstillet på den traditionelle måde med kompakt celleskum i forskellige tykkelser. Grundet materialerne, som denne type underlag er fremstillet i, kan du stort set opbevare dem, som du vil. Da de er utrolig holdbare, kan de f.eks. godt tåle at blive opbevaret på et loft eller i en kælder. Hos GrejFreak.dk anbefaler vi, at du anskaffer dig et skumunderlag, hvis du er på udkig efter et underlag, som indeholder følgende egenskaber:

 • Fremstillet i slidstærke og holdbare materialer
   
 • Ingen risiko for at det punkterer
   
 • Lav vægt
   
 • Nemt at bruge
   
 • Relativ høj R-værdi i forhold til vægten på underlaget
   

Skumunderlag kan derudover have ulemper såsom en dårligere sovekomfort og de fylder meget at have med på turen.

DE MEST POPULÆRE LUFTUNDERLAG PÅ SHOPPEN

 

Hvad er R-værdi?

Uanset hvilket underlag du vælger, så skal det hjælpe med at holde på varmen. Det er derfor også vigtigt, at underlagets isoleringsevne tilpasses efter det klima, som du skal befinde dig i. Til at vurdere isoleringsevnen bruger man begrebet ”R-værdi”, som er et tal, der indikerer underlagets isoleringsevne. R-værdien indikerer hvor godt dit underlag er isoleret. Denne værdi er med til at angive modstanden mod varmeoverførslen gennem 1m2 af materialet. Betegnelsen dækker over, hvor kold jorden må være, for at man ikke kommer til at fryse. R-værdien er selv angivet af producenten, når du skal vælge dit underlag, og man skal tage højde for ens egen føling med kulde. Så hvis du har nemt ved at fryse, eller kan du nemt holde varmen. Du kan læse meget mere om R-værdi her.

Størrelser

Når du skal vælge et underlag, vil du opleve at de kommer i forskellige størrelser og i nogle tilfælde i en one-size udgave. Det er vigtigt ved anskaffelse af et underlag, at du altid tjekker længden og bredden af underlaget. På denne måde sikrer du dig, at underlaget passer til din krop, så underlaget dækker din krop og dermed ikke er for lille.

Vægt

Hvis du er en letvægtsfreak, så vil vi anbefale de klassiske skumunderlag, som sjældent vejer mere end 500 gram. Hvis du derimod vægter komforten højere, så anbefaler vi oppustelige underlag, som giver en bedre komfort, dog øges vægten af underlaget også. Det er derfor vigtigt, at du husker på dit rejsemål, når du skal vælge et underlag, så vægten passer til den tur, du skal på. Det gælder især, hvis du skal transportere det på længere distancer. De er nemlig forskelligt, hvor meget de tre typer underlag vejer.

Pakvolumen

Når du skal finde et underlag, er det en god idé at se på underlagets pakvolumen. Pakvolumen indikerer i sin enkelthed, hvor meget underlaget fylder, når det er pakket sammen. Dette kan være en afgørende faktor, hvis du skal på en tur, hvor det er en forudsætning, at underlaget har en lav pakvolumen.

DE MEST POPULÆRE SKUMUNDERLAG PÅ SHOPPEN

 

Sådan lapper du dit liggeunderlag

Hvis du vælger at anskaffe dig et oppusteligt underlag, så vil det være en god idé at købe et sæt lappegrej. På denne måde sikrer du dig altid at have et lappegrej i nærheden, hvis uheldet skulle ske.

Hvordan finder jeg utætheden i liggeunderlaget?

Det kan ske for selv den bedste, at man er så uheldig, at underlaget punkterer. Det har vi heldigvis en løsning på, så du stadig kan få en god nats søvn. Når du skal finde ud af, hvor dit underlag er punkteret henne, så vil det nemmeste være at finde ud af, hvor luften siver ud fra. Hvis det er et selvoppusteligt- eller oppusteligt underlag, så kan du puste det op og efterfølgende sætte dig på det. Efterfølgende kan du lægge øret ned til underlaget, så du kan høre eller mærke, hvor utætheden er opstået henne. Hvis denne løsning ikke fungerer for dig, så frygt ej, for du kan også finde det punkterede hul på anden vis. Hvis du er på tur i naturen og befinder dig i nærheden af f.eks. en sø eller strand, så kan vi anbefale dig at sænke underlaget ned under vand. Du kan også gøre det, hvis du har et badekar derhjemme. Når du sænker underlaget ned under vand, så vil luften sive ud fra det punkterede hul og danne små luftbobler i vandet, og derved kan du nemt finde hullet.

Det skal du bruge:

 • En lap ved større utætheder
   
 • Lim ved mindre utætheder

Vi anbefaler altid, at du medbringer lappegrej, så du til enhver tid kan reparere dit underlag, uanset hvor du befinder dig. Reparationssæt til liggeunderlag fra Therm-A-Rest giver dig mulighed for nemt og hurtigt at reparere dit underlag i naturen, hvis uheldet skulle være ude. Reparationssættet er enkelt at bruge og virker på alle underlag fra Therm-A-Rest men også til underlag fra andre producenter. Du kan derudover læse vores guide til reparation af liggeunderlag.

Valg af liggeunderlag

Vi håber, at du kan bruges vores liggeunderlag guide, så du kan finde det bedste liggeunderlag til dig og dine kommende overnatninger i naturen!
Tilmeld dig vores kundeklub for at få en række fordele. Du får bl.a. et års gratis ombytning, medlemsdage med eksklusive tilbud og nyheder før alle andre.