Gore-Tex er en teknologi, som bruges til fremstilling af blandt andet outdoor sko og tøj. Det kan være alt lige fra sko og støvler til huer og handsker. Du har måske aldrig hørt om Gore-Tex før, eller måske har du, men du er ikke helt sikker på, hvad begrebet dækker over. Hvis du dermed ofte har undret dig over, hvad det betyder, vil vi anbefale dig at læse med her, hvor vi svarer på de mest grundlæggende spørgsmål omkring produkterne, som indeholder teknologien Gore-Tex.

Hvad er Gore-tex (GTX)?

Gore-Tex blev udviklet af Wilbert L. Gore og Robert Gore tilbage i 1969. De to mænd har i den grad noget af en arbejdsmæssig historie bag sig. De har nemlig sammen formået at producere højteknologiske kabler. Undervejs i deres arbejde med at lave kabler fandt de to mænd ud af, at de kunne isoleres med ePTFE, som er en forkortelse for polyetrafluorethylen. Netop dette materiale - blot i en anderledes version - skulle vise sig også at kunne bruges til fremstilling af tøj.

Den første regntøjskollektion med Gore-Tex blev lanceret i år 1976. Denne første kollektion fik sin lancering under dette slogan: ”possibly the most versatile piece of clothing you will ever wear”. Sidenhen er Gore-Tex blevet brugt i både huer, tøj, fodtøj og handsker.

Hvorfor skal du købe Gore-Tex produkter?

Gore-Tex er nærmest et kvalitetsstempel, som vandtæt beklædning kan pryde sig af. Gore-Tex betyder, at materialet både er åndbart og vandtæt. Det betyder, at der i produktet ligger en membran med små porer, der er 20.000 gange mindre end størrelsen af en vanddråbe. Derfor kan vand ikke trænge igennem.

Membranens porer på indersiden af produktet er 700 gange større end et fordampningsmolekyle. Det betyder, at Gore-Tex indkapsler huden i et åndbart miljø.

Strukturen på membranen kan sammenlignes med en trækrone. Vinden vil ramme "grenene" i membranen og derved skubbe blæsten væk. Derfor vil blæsten ikke kunne penetrere yderskallen.

Det ydre materiale af produktet fungerer nærmest som et lamineret stykke papir. Der findes DWR (Durable Water Repellent) på ydersiden, hvilket betyder, at vandet vil prelle af i stedet for at samles eller opsuges.

Kan du holde varmen?

Den vand- vind-, og vandtætte funktion er yderst attraktiv, men måske du tænker på, om du mon også kan holde varmen i disse produkter? I og med at membranen er vindtæt, vil tøjet blokere for den kolde vind. Det er dog vigtigt at pointere, at produkterne alene i sig selv ikke besidder nogle specielle isolerende egenskaber. På baggrund af dette anbefales det derfor, at man trækker i et eller måske flere ekstra lag tøj inden under overtøjet alt efter vejrforholdene. På denne måde er du mere sikker på at kunne holde varmen ordentligt især i meget koldt vejr.

Hvis man gerne vil sikre, at der kommer mindre fugt på indersiden af tøjet, er det essentielt at pointere vigtigheden af at imprægnere sin Gore-Tex beklædning rigtig godt. Dermed er man sikker på, at åndbarheden vil fungere helt optimalt, og man får mest muligt ud af tøjet og dets unikke kvalitet.

De forskellige typer

Der findes forskellige slags Gore-Tex typer, og nedenfor vil vi opremse de tre overordnede typer af Gore-Tex membraner. Det er vigtigt at kende til forskellen på disse, da de hver især egner sig til forskellige slags aktivitetsniveauer. 

  1. Gore-Tex® (2- eller 3-lags) – til hverdagsbrug
  2. Gore-Tex® Active Shell (3-lags) – egnet til et højt aktivitetsniveau, da denne er særdeles åndbar
  3. Gore-Tex® Pro Shell - velegnet til mere voldsomme vejrforhold. Denne type har en suveræn slidstyrke

Vask

Måske tænker du også på, hvordan man skal vaske tøjet, og om det skal vaskes med særlige hensyn? Det er essentielt at sørge for at vaske det med jævne mellemrum, hvis du bruger produktet tit. Når du vasker det jævnligt på denne måde, er du med til at opretholde produktets funktion. Du kan holde øje med, om produktet trænger til at blive vasket ved se, om vanddråber begynder og trænge ind i tøjet i stedet for at perle af. Hvis dette er tilfældet betyder det, at produktet trænger til at blive vasket. Vi anbefaler altid nøje at følge vaskeanvisning på tøjet, og vi anbefaler desuden at anvende vaskemiddel uden enzymer og at undgå anvendelse af skyllemiddel. Desuden anbefaler vi at behandle produktet med den rette imprægnering efter vask.

Hvad skal du gøre, hvis produkterne bliver beskadiget?

Hvis produkterne skulle risikere at blive beskadiget, vil vi anbefale, at sørge for at sende det til en autoriseret skrædder hos Gore-Tex. Dette skal du i den grad vælge, hvis du vil være sikker på at beskytte og bevare den vind- og vandafvisende effekt. Ved at benytte deres egne skræddere er du sikker på, at du ikke risikerer at få en intakt membran retur. En helt almindelig synål er nemlig ikke i stand til at fikse de beskadigede produkter. 

Gore-Tex® er et kommercielt navn og registreret varemærke af W.L. GORE & Associates. Vi har et stort udvalg af støvler med Gore-Tex fra mærker såsom Salomon, Hanwag, ECCO og mangle flere. Følg link herunder for at finde produkter med Gore-Tex teknologi: Gore-Tex produkter