Når du skal sløre dig, handler det om at gå i et med konkrete omgivelser. Sløring anvendes primært inden for militær og jagt. Der findes flere forskellige metoder til sløring, og det kan være svært at finde den helt rigtige. Denne GrejPedia giver dig en guide til de forskellige sløringsmuligheder.

Der findes meget forskelligt camouflagetøj i dag også inden for modeverdenen. I daglig tale kaldes det ofte militærtøj, men skal ret være ret, er der stor forskel på camouflage- og modetøj, da hvert mønster har sin egen historie og betydning.

Valget af sløringsmaterialer handler i første omgang om formålet. Nedenfor kan du læse om de mest basale ting indenfor hhv. jagt og militær. Generelt gælder det dog, at du skal gøre dig overvejelser om årstiden og den konkrete situation, du står overfor. Derudover skal du også overveje muligheden for bevægelse eller om der er tale om stillestående sløring.
 

Sløring til jagt

Ved jagt anvendes ofte grønne og brunlige nuancer på tøjet. Orange er også en meget anvendt farve, fordi den sikrer, at andre jægere i skoven kan se dig. Eftersom dyr ikke ser farver på samme måde som mennesker, men kun ser kontraster, vil den stærke orange farve ikke påvirke dine chancer for at få et bytte med hjem. Du falder bedre i med naturen ved at anvende beklædning med mønster og forskellige farver. Du finder alt vores beklædning til jagt lige her.

Når du skal på jagt, er det vigtigt, at du slører de mest synlige dele af din krop. Overkrop, ben og fødder er som regel godt camoufleret bag tøj og støvler, men det er vigtigt også at sløre hænder, ansigt og hovedet generelt, hvis du som en del danskere er udstyret med en klassisk lys skandinavisk hårpragt.

Til varmt vejr kan et par tynde handsker være en god idé, så især krager og duer ikke lægger mærke til den lyse hud, men også på bukkejagten kan et par handsker være en god investering. I vintermånederne kan det være rigtig rart med et par gode handsker, som udover at sløre dine hænder også hjælper dig til at holde varmen. Du finder alle vores jagthandsker lige her.

I foråret kan du med fordel bruge en hat eller kasket, så du får sløret ansigtet og håret. En ansigtsmaske kan desuden benyttes for at sløre ansigtets konturer. I vintermånederne kan det også være en fordel at bruge en hue, så du ikke fryser ørene af, hvilket sagtens kan kombineres med en ansigtsmaske. Du finder alt beklædning til ansigtet og hovedet lige her.

Flere af produkterne hos GrejFreak.dk kommer i den traditionelle jagtgrønne farve, men du finder også et stort udvalg af produkter i forskellige camouflagemønstre som f.eks. Optifade, Realtree og mange flere.
 

Sløring til militær

Sløring skal sørge for, at man bliver erkendt af fjenden senest muligt. Det handler for det første om at passe ind i omgivelsernes farver og om at sløre sit omrids. Farverne tilpasser man primært ved beklædningsgenstande men også ved brug af sløringscreme i ansigt og på hænder, hvis man da ikke bruger handsker eller en form for maske.

Menneskekroppen og udrustning er nemt for øjet at genkende og stikker ud i naturen. Man kan derfor benytte sløringsmønstre og sløringsnet til at bryde lige linjer, f.eks. en hjelms runding eller forskæftet på et gevær. Ude i naturen kan man desuden benytte den lokale bevoksning til sløring, f.eks. ved at komme græs, lyng eller grene i hjelmen, i kampvest eller på geværet. Til at sætte det fast kan f.eks. bruges elastiksnor.

Infrarød eller termisk optik bliver mere og mere almindeligt og er også godt at have med i tankerne om sin sløring. F.eks. kan en simpel teltflage foran din stilling gøre meget for sløre din varmesignatur.

Det er også vigtigt, med den store brug af fly og særligt droner, at tænke over at sløre sig ovenfra, bl.a. ved at kunne overdække stillinger eller køretøjer med teltflager og sløringsnet. Du finder alt udstyr til militær lige her.
 

Mønstertyper

Multicam

Multicam er et helt særligt mønster, der stræber efter at skjule brugeren i varierede omgivelser uanset årstid, vejr og lys. Mønstret er specielt udviklet af Crye Precision og beklædningsvirksomheder skal betale licens for at anvende mønstret. Crye Precision brugte to år på at udvikle det specielle sløringsmønster gennem utallige undersøgelser af lysets påvirkning af camouflage i naturen. Formålet var at udvikle et mønster, der skjuler personers NIR-signatur. Udviklingen er sket på baggrund af måden menneskets øje og hjerne opfatter og bearbejder farver og form på. Øjet ser kun begrænsede farver og derfor kompenserer hjernen herfor ved at ”udfylde” huller og hjælpe med at se mønstre som en del af baggrunde. MultiCam anvendes både af de amerikanske og danske militærstyrker. Multicam findes i dag i fem forskellige variationer. Den første MultiCam blev udviklet i 2002, og de sidste fire variationer er udsprunget heraf og udviklet siden 2010. De fem forskellige mønstre sikrer dig et godt skjul uanset terræn og beskrives herunder. Du finder vores udvalg af MultiCam produkter her.

 

1. MultiCam

MultiCam

MultiCam er det første mønster udviklet af Crye Precision. Mønstret er udviklet til at sløre styrkerne under operationer på tværs af forskellige miljøer, områder og årstider

 

2. Arid

Arid

Arid er designet til at camouflere styrker i områder, der er ørkenprægede og generelt består mest af sand og sten. Farvepaletten i Arid mønstret overlapper med MultiCam, og en kombination af de to mønstre kan medvirke til en optimal sløring.

 

3.Tropic

Tropic

Tropic anvendes ved operationer I tætbevoksede jungleområder og miljøer, hvor beplantningen ikke påvirkes særligt af årstiderne. Farvemønstret ved Tropic overlapper på nogen områder med MultiCam, hvorfor grej fra MultiCam sagtens kan kombineres med Tropic beklædning.

 

4.Alpine

Alpine

 

Alpine er udviklet til at skjule NIR-signaturer ved operationer i sneklædte omgivelser. Man kan med fordel supplere mønstret med produkter fra MultiCam for at imødekomme det konkrette niveau af snedække.

 

5. Balck

Black
Black er udviklet særligt til politi-, SWAT- og terrorstyrker, der opererer i højrisikozoner. De mørke farver udstråler autoritet og er velegnede til indenlandske- og natteoperationer. 

 

Realtree

Realtree er udviklet af en erfaren jæger og anvendes nærmest kun til jagt. Realtree-mønstret blev skabt med papir og farveblyanter af Bill Jordan i 1980’erne, da han forsøgte at gengive barken fra et gammelt egetræ. Henover lagde han kviste og blade i et forsøg på at skabe en tredimensionel effekt. Ønsket var at skabe jagttøj, der får jægeren til at gå i et med naturen. Mønstret er gennem årene blevet innoveret og bliver i dag udviklet gennem den nyeste teknologi indenfor computere, digitalkameraer og fotorealistisk udskrivning men med de samme grundprincipper. Realtree produceres i mange forskellige mønstre, alle udviklet til bestemte jagttyper og tilpasse forskellige omgivelser og dyrenes specifikke natur. I dag findes også en produktlinje med Realtree Fishing. 
 

Edge

Edge

Edge benytter grå og brune farver i overensstemmelse med naturen året rundt. Typen af blade valgt til dette mønster matcher både skovbund og træstammer. Alle lommer er designet med skygger og højdepunkter, der holder mønstret ”åbent” på afstand. Mønstrets udformning med blade og grene forstyrrer den menneskelige form

 

MAX-5®

MAX-5

MAX-5® henvender sig til jagt af vandfugle. Mønstret er opbygget med rier, græs, sukkerrør, grene, kviste og forskellige kornsorter. Dette sikrer den optimale sløring både i marker og sumpe. Mønstret er skabt med kontrast og skygger. På tæt hold er den utroligt detaljeret, men på afstand skjules den menneskelige disposition helt.

 

MAX-1 XT

MAX-1

MAX-1 XT er det ultimative valg til jagt på åbne sletter. Mønstret er udviklet multifunktionelt og kan anvendes i alle typer terræn og kan fungere selv uden yderligere dækningsmuligheder. Den komplementerer både sten og krat og åbner nye muligheder for jægere verden over.

 

Fishing Camo

Fishing Camo
Fishing Camo er udviklet til alle lystfiskere for at give dem en samhørighed med Realtree familien. Der er flere forskellige farver under dette mønster, så uanset om du fisker i sø, dam eller stream, så finder du noget, der passer til dig.

 

Deerhunter

Deerhunter® har eksisteret siden 1985 og blev etableret af familien Engel. Selvom innovation ligger dem meget på sinde, er det funktionalitet, der driver værket. Baggrunden for opstarten af brandet er familiens store interesse for jagt, og derfor bliver hele udviklingen bygget på lyst og passion. Deerhunter har fokus på, at alle deres forskellige designs af jagttøj skal være anvendeligt til alle typer jagt. Dermed udvikler de ikke produktserier til specifikt brug men har fokus på en mere all-around tilgang. Gennemgående er det vigtigt, at alle produkter er egnede til varierede klimaforhold og kontinenter. Deerhunter er udviklet i samarbejde med erfarne jægere fra hele verden og alt kvalitetstestes inden brug. Der anvendes højteknologiske menbraner for at sikre vandtæthed, vindmodstant og åndbarhed. Deerhunter selv fremstiller for at garantere kvaliteten. Deerhunter kombinerer alle de gode gamle traditioner med moderne teknologi. To af Deerhunters mønstre er GH stemplet. GH står for global jagt og kan anvendes på tværs af årstider og jagttyper. Nedenfor finder du en mere detaljeret beskrivelse af de fire mønstertyper, mens du finder hele vores udvalg af Deerhunter her.

 

1.Innovation

Innovation

Innovation er en 3D camouflage, der sikrer den optimale sløring selv set fra oven. Mønstret er inspireret af jordbundens farver og har flere forskellige lag over sig.

 

2. Innovation GH

Innovation GH
Innovation GH er let og åben. Designet er tilpasset til forskellige højdeniveauer og klimaer. Dette mønster er ikke konventionelt men blander sig alligevel godt med omgivelserne. De grønlige farver brugt i Innovation GH egner sig godt til forår, sommer og tidlig efterår. Designet er med stærke kontraster og meget dybde.

 

3. Innovation GH Blaze

Innovation GH Blaze
Innovation GH Blaze er en kombination af Innovation og Innovation GH. Dog er dette mønster tilføjet den skarpe orange farve, der sikrer at andre jægere hele tiden kan se dig. Dette mønster sikrer den optimale sikkerhed og egner sig godt til jagt i de mere mørke timer af dagen.

 

4.IN-EQ

IN-EQ

IN-EQ er lavet af jægere og bygger på en bred vifte af erfaring og videnskab. Der har i udviklingen af mønstret været fokus på kontraster og betydningen af brugen af kølige farver. Dermed egner mønstret sig godt til low- og highland.
 

Optifade

Optifade sløringen af opfundet af det populære jagtmærke Sitka. Optifade er velegnet til jagt og designet ud fra dyrenes syn og reaktionsmønstre. Designet er udarbejdet således, at selvom dyret får øje på dig, vil det ikke genkende dig som en fjende. Mønstret er en kombination af makro og mikro mønstre, der sikrer en total uigenkaldelighed. Optifade forklarer selv effekten gennem metaforen med en skjorte: En rødvinsplet er lettere at spotte på en ensfarvet skjorte, end på en mønstret. Optifade tager højde for forskellige farver, lys og træernes lodrette linjer, samtidig med dyrenes manglende evne til at se farver og deres forskellige synsvinkler. Optifade er fremstillet i fem forskellige mønstre, der passer til hhv. moser, åbent land, bjergede områder og til stalking af hovdyr.
 

Optifade
Optifade sløring findes i Ground Forest, Open Country, Subalpine, Waterfall og Elevated. Den du ser her til venstre er Ground Forest, som passer godt til den danske skov og natur.

 

Udvalg på GrejFreak.dk

På GrejFreak.dk finder du mange forskellige former for sløring. Herunder sløringscreme til ansigt og hænder. Cremen findes i sorte, brune og grønne nuancer og farvevalget afhænger af det terræn, du befinder dig i. Du kan med fordel anvende en kombination af to farver, fx påføre dem stribevis, for at få et så naturligt look som muligt. Hos GrejFreak.dk har vi eksempelvis den anerkendte NATO sløringscreme.

Skal du sløre dig selv eller en evt. oppakning det samme sted over en længere periode, kan du med fordel anvende et sløringsnet. Nettet findes i forskellige farver og mønstre. Skjuler du dig ved en træstamme anbefales et net i de brune farver, og er det på jorden med mange blade, er det godt med et forskelligfarvet. Hos GrejFreak.dk finder du forskellige typer af net i forskellige størrelser, bl.a. de populære net fra Camo Systems.