En god imprægnering er mere eller mindre en nødvendighed, hvis du vil undgå at blive gennemblødt. Det er det mest optimale, når du er ude i det fri og generelt opholder dig udendørs i regnfuldt og vådt vejr. Formålet er at skabe en vandafvisende overflade og det gælder både ved sko, støvler, jakker, telte eller lignende. 
 

Hvorfor skal jeg bruge imprægnering?

Når du er flittig med imprægneringen, så opnår produkterne en længere holdbarhed. Hvis du gør det med jævne mellemrum, sørger du for at pleje og vedligeholde dine materialer, så de forbliver pænere i længere tid. Formålet er at gøre materialet vandafvisende, da der på den måde bliver skabt en overflade, der afviser vand og skidt. En meget vigtig detalje er, at materialets åndbare funktion bliver bevaret.

Forskellige typer:
 

 • Spray

  Imprægnering på spray er let, nemt og hurtigt at fordele. Den er i en flaske, som indeholder en sprayfunktion, der gør hele påføringsprocessen ganske enkel. Der findes flere forskellige typer, hvor nogle fungerer bedst til syntetiske materialer og nogle til læder, derudover findes der også specielle typer til overtøj og fodtøj. De fleste typer som kan bruges til syntetiske materialer og overtøj kan desuden bruges til telte, tarps mv. Her kan bl.a. nævnes et brand som Granger's, som sørger for at bevare åndbarheden i tøjet. Der findes også andre former som f.eks. Fabsil, der er silikonebaseret, hvilket gør det uegnet til tøj med membran (Som f.eks. GORE-TEX) eller åndbar beklædning. Silikonen vil nemlig fjerne en stor del af åndbarheden. Silikonebaseret imprægnering er dog formidabelt til f.eks. telte eller andre enheder, som man ønsker at gøre vandafvisende.


 • Gennem vask 

  Imprægnering gennem vask er ideel til de fleste former for tekstiler. Dog er det trods alt mest oplagt til åndbare materialer. Det er nemt og kræver blot, at du har en vaskemaskine. Resultatet er meget effektivt og holdbart, da imprægneringen ikke bare lægger sig som en hinde udenpå tøjet, men bliver vasket helt ind i fibrene.
   

 • Bivoks

  Voks er perfekt til at imprægnere alle typer læder, og det kan således være både støvler, sko, handsker, punge m.m. Voks er ideelt, fordi det trænger dybt ned i læderet, hvor det plejer og fugter læderet, så det bevarer smidigheden. Samtidig gør det dit læderprodukt vandafvisende. Voks kan også bruges på visse former for beklædning, f.eks. kanvasjakker og -bukser. 
   

I forlængelse af det ovestående er det relevant at nævne DWR-coating (durable water repellent). DWR-coating er en vandtæt imprægnering, som mange vandafvisende produkter kommer med fra produktionen. Det bliver dog vasket af, efter det har været udsat for kraftig regn få gange, og produkterne skal derfor genimprægneres, hvilket du blandt andet kan gøre med vores produkter fra Fabsil eller Granger’s. Det betyder altså, at en jakke aldrig er vandtæt, medmindre den enten har en god membran (åndbar) eller er lavet af gummi (ikke åndbar). Ellers vil der være brug for en vandtæt imprægnering.
 

Sådan imprægnerer du dine sko/støvler

Spray er oplagt til de fleste typer fodtøj. Det hjælper bl.a. til at isolere dine sko, så vandet preller af og ikke trænger ind til dine tørre strømper. Det er dog vigtigt at slå fast, at det ikke er alt fodtøj, der kan tåle det. Det afhænger af, hvilket materiale dit fodtøj er fremstillet i. Det er en god idé, at du giver dit fodtøj 3 tynde lag, hvis de endnu ikke er taget i brug. Fremgangsmåden er simpel: Du holder dine sko ca. 20 cm væk fra kroppen, hvorefter du påfører sprayen i et tyndt lag. Vend skoene undervejs så det bliver jævnt fordelt og du får ramt alle små kanter. Når du har påført et tyndt lag, stiller du skoene til tørre i ca. 45 minutter, før du har mulighed for at påføre anden og efterfølgende tredje omgang. Det er bedre at påføre 3 tynde lag end 1 tykt lag. Når du efterfølgende gentager processen, er det nok med ét tyndt lag.

Er dine sko eller støvler i læder, kan du som beskrevet overveje at benytte voks. I videoen ovenfor kan du både se, hvordan du benytter spray og voks. Det skal nævnes, at voks ikke fungerer til støvler i syntetisk materiale.
 

Smitter imprægnering af?

Svaret er enkelt – nej, det er ikke meningen, at det skal smitte af eller misfarve. Hos GrejFreak.dk tilbyder vi de bedste produkter, så du ikke skal gå på kompromis med kvaliteten. Vi har et stort sortiment, som ikke afgiver farve, når de påføres. Dog vil læder helt naturligt få en mørkere nuance, hvis du påfører bivoks, da læderet suger voksen til sig.
 

Hvor tit skal jeg imprægnere mit fodtøj?

Det er vigtigt, at du imprægnerer dine sko allerede inden brug første gang. På den måde sikrer du det bedste og mest vandtætte resultat – også på sigt. Ved at gentage processen styrkes effektiviteten. Vi anbefaler derfor at give materialet en omgang med jævne mellemrum. Der er ikke noget endelig facit på, hvor tit du bør gentage akten, men dine sko har godt af et tyndt lag cirka hver anden uge. Husk at rengøre dit fodtøj inden påføring.
 

DE NYESTE PRODUKTER PÅ SHOPPEN

 

 

Sådan imprægnerer du tekstiler, fx jakker

Gennem vask:
Det vigtigste er selvfølgelig, at det er tekstiler, der tåler en tur i vaskemaskinen. Man vasker typisk tekstilerne på normalvis men tilfører ca. 40-50 ml imprægnering pr. kg. tøj. Dette kan variere, og vi anbefaler selvfølgelig altid at følge brugsanvisningen. Når du imprægnerer, virker det som en slags ”hinde” helt inde i stoffet, og efterhånden som de bliver vasket igen og igen mister det stille og roligt sin effekt. Derfor anbefaler vi at gentage processen efter ca. 4-6 vaske, alt efter hvor meget og hvor lidt tøjet bliver brugt og hvad det bliver udsat for.

Med spray: 
Hvis du ønsker at sprayimprægnere på dine tekstiler, er det bedste at hænge jakken/bukserne op, så du kan bearbejde hele fladen på én gang, så du ikke misser nogle områder. Imprægneringen sætter sig som en hinde ude på tøjet og vil med tiden blive slidt/vasket af. Derfor skal du ved de første tegn på gennemtrængning af vand vaske tekstilet og tilføre et nyt lag. 

Sådan imprægnerer du telte

Det er utrolig vigtigt, at dit telt er 100 % tørt og rent, inden du går igang. På denne måde opnås den bedste effekt. Hvis du ønsker, at dit telt skal opretholde tørheden og sikre dig mod uønskede udefrakommende væsker, er det essentielt at huske og imprægnere dit telt rimelig ofte.