Dun er et lækkert naturprodukt og et helt fremragende materiale. Det smarte ved materialet er bl.a., at det har et genialt varme-/vægtforhold, og derudover kan det ånde langt bedre end den klassiske syntetiske isolering er i stand til. Dun er dog også et følsomt materiale, idet de ved udsættelse for enten sved eller fugt vil suge det til sig. Det kan få enten din jakke eller sovepose til at klumpe sig sammen, hvilken kan have en negativ effekt på den ellers fremragende isoleringsevne. Det er derfor vigtigt at være klar over, hvordan du skal bære dig ad med dunvask.

DE MEST POPULÆRE DUNSOVEPOSER PÅ SHOPPEN

 

Dunprodukter

Dunjakker, soveposer eller andre produkter, der indeholder dun, har behov for at blive vasket af og til. Dette er også med til at dine dunprodukter holder meget bedre og meget længere. Det skønne dunmateriale vil vi jo gerne have, skal beholde sin kvalitet så lang tid som muligt. Det skidt og snavs, som dunene absorberer, er dog heldigvis ganske let at slippe af med igen, da dunene gudskelov sagtens kan vaskes. Hvis du blot sørger for at vaske dunene korrekt og med jævne mellemrum, så er materialet i stand til at bibeholde sin høje kvalitet i mange år, hvor det fantastiske varme/vægtforhold bliver ved med at fungere. Hvis du sørger for at følge vaskeanvisningerne korrekt, så kan du næsten være sikker på, at dit dunprodukt vil holde i rigtig mange år. Derfor har vi her lavet en guide til dig, der udførligt beskriver hvordan du skal bære dig ad med dunvask. Læs med her.

Generelle retningslinjer for dunvask

Det særlige materiale kræver vask og behandling med omtanke. Bliver dunene udsat for fugt i form af regn, sne eller sved, så er det vigtigt at få dem tørret grundigt så hurtigt som muligt. Vi anbefaler generelt følgende til dunvask:

 • Anvend et specialvaskemiddel til dun. 

 • Vask dunprodukterne jævnligt.

 • Undgå at bruge blege- og skyllemiddel.

 • Følg altid vaskeanvisningen mht. håndvask/maskinvask.

Dunvask i hånden

Den absolut mest skånsomme måde når det kommer til dunvask, er at vaske dunprodukter i hånden. Vi er dog klar over, at det ikke er lige så let som at smide det en tur i vaskemaskinen. Fordelen ved håndvask er, at ydermaterialet skånes, og det er samtidig den mest skånsomme måde at fjerne svære pletter på. Du kan med fordel anvende et badekar eller en dyb håndvask. Nedenfor finder du generelle råd til håndvask af dunprodukter:

 • Lunkent vand (max 30°).

 • Massér blidt vaskemidlet ind.

 • Massér indtil der ikke trænger mere snavs ud.

 • Afslut med at skylle grundigt efter.

 • Undgå at løfte det våde dunprodukt, da det kan beskadige syningerne pga. den tunge vægt.

 • Vandet presses blidt ud af produktet – undgå at vride!

Dunvask i maskinen

Alle dunprodukter er som udgangspunkt forsynet med en vaskeanvisning, som du trygt kan følge. Du finder den typisk på indersiden. Generelle råd for dunvask i maskine:
 

 • Følg altid vaskeanvisningen.

 • Anvend et skåneprogram.

 • Kør et skylleprogram en ekstra gang efter endt vask – på den måde sikrer du, at alt vaskemidlet er væk, så du undgår skjolder.

Tørring af dunprodukter

Den nemmeste måde at tørre dunprodukter på er ved brug af tørretumbler. Det er desuden også den hurtigste måde. Også her anbefaler vi at følge vaskeanvisningen, så du er helt sikker på, at produktet ikke tager skade af en tur i tørretumbleren. Vores generelle råd til tørring af dunprodukter i tørretumbler:

 • Påbegynd tørring umiddelbart lige efter vask.

 • Anvend tre tennisbolde eller vaskebolde. På denne måde rystes dunene grundigt rundt. Brug eksempelvis Grangers - OWP Down Wash Skånsomt Vaskemiddel (300 ml).

 • Tag produktet ud af maskinen et par gange og ryst det godt – det fordeler dunene godt undervejs.

 • Foretag tørringen ved lav varme.

 • Dun tager lang tid om at tørre ordentligt! Vær tålmodig og sikker på, at dunproduktet er helt tørt før det tages ud.

Hvis ikke dunene tørres ordentlig, risikerer de at klumpe sammen – og dette skulle jo helst gerne undgås. Ved at tørre dunene 100% efter vask, sikrer man, at dunene bliver ordentligt fordelt, og produktet bibeholder dermed sin lækre volumen og høje isoleringsevne.

DE MEST POPULÆRE PRODUKTER TIL VASK OG IMPRÆGNERING PÅ SHOPPEN

 

Imprægnering til dunprodukter

De fleste dunprodukter tåler helt fint en omgang imprægnering, som også er med til at beskytte tekstilet bedst. Du skal derfor ikke holde dig tilbage med at imprægnere dine dunprodukter! For at få den bedste effekt, anbefales det at påføre imprægneringen efter vask og inden den kommer ind i tørretumbleren. Det mest optimale til formålet vil typisk være en sprayimprægnering, der er nem at fordele på dit nyvaskede produkt. Desuden har imprægneringen den bedste effekt, når det kommer på et helt rent og nyvasket materiale.

Kan jeg sende mine dunprodukter på renseri?

Den sikre løsning, hvis du ikke er modig nok til at give dig i kast med at vaske dunene på egen hånd, så kan du altid vælge at få et renseri til at vaske dine dunprodukter, da nogle føler sig mere trygge ved dette. Hvis du vælger denne løsning, så er vores bedste anbefaling at benytte et renseri, der har erfaring med dunmaterialet, og ved 100 % hvordan det skal behandles. Hvis der anvendes for stærke kemikalier, så risikerer man at trække de gode og naturlige olier ud af dunene, hvilket bestemt ikke er særlig godt for isoleringsevnen. Derfor er det essentielt at finde et godt renseri, som har erfaring, og som du tør stole på.

Blev du klogere på dunvask?

Vi håber denne guide har givet dig et godt overblik over, hvordan du skal håndtere dunvask på egen hånd. Det er et skønt materiale, men det handler også om at sætte sig godt ind i vaskeguiden, for at være sikker på, at det også vil bevare kvalitetsniveauet. Nu er du i hvert fald klædt på til den helt store vaskedag. Rigtig god fornøjelse med din dunvask.
Hvis du er ude efter en dunsovepose, bør du læse vores artikel om dunsoveposer.
Tilmeld dig vores kundeklub og få en masse fordele.