Hos GrejFreak.dk har vi et stort udvalg af mad og kogegrej herunder et stort udvalg fra det populære svenske mærke Trangia.
Er du i tvivl om, hvilket Trangia sæt der passer til dig og dine behov? Så fortvivl ikke. I denne guide vil du få svar på dine spørgsmål.

Hvordan virker Trangia stormkøkken?

Stormkøkkenerne fra Trangia fås i forskellige vægtklasser med forskellige antal af gryder og med og uden non-stick. Derfor vil du altid kunne finde et sæt, der passer til dit behov. Afhængig af hvilken model du vælger, vil der medfølge en spritbrænder eller en gasbrænder. Mens det er muligt at tilkøbe en multifuel brænder, hvis behovet opstår. 

Hvad skal du være opmærksom på?

Alle stormkøkkener fra Trangia kan lave mad i alt slags vejr og til enhver situation. Et klassisk Trangia-sæt består af:

 • To gryder
   

 • En pande der også benyttes som grydelåg
   

 • En tang der også benyttes som håndtag til at flytte gryderne
   

 • En kedel
   

 • En brænder
   

 • En rem til at binde hele dit sæt sammen
   

 • En vindskærm overdel
   

 • En vindskærm underdel

 

Men der findes selvfølgelig mange forskellige modeller, med forskelligt indhold, så du kan tilpasse den til lige netop dit brug.

Størrelse

Da alle klassiske Trangia-sæt består af ovenstående indhold, handler det om at overveje, hvilken størrelse du har brug for. Trangia stromkøkkerner fås i følgende tre størrelser:

 • Serie 25


 • Serie 27


 • Mini-Trangia

Forvirrende nok er det største Trangia-sæt ikke serie 27, men herimod serie 25. Serie 25 er beregnet til brug af 3-4 personer og består af en 1,5 liters gryde, en 1,75 liters gryde og en pande med en diameter på 22 cm. Serie 27’s udstyr er mindre og består af to 1 liters gryder og en pande med en diameter på 18 cm. Denne serie er beregnet til brug af 1-2 personer. I Mini-Trangia serien medfølger der kun en enkelt gryde på 0,8 liter og en mini pande med en diameter på 15 cm. Dette sæt er beregnet til brug af 1 person. Alle Trangia stormkøkkener er lette og fylder ikke meget. Skal man dog på en længere vandretur, så kan det måske være en god ide at tænke vægt og plads, når der skal tages stilling til serien. Det vil sige, det kan være en ide at gå en serie ned i størrelse, selvom man måske er 3-4 personer.

 

Trangia
 

Metaltype - hvad er forskellen?

Trangia stormkøkkener kommer i flere forskellige metaltyper. Dette er det næste, du skal tage stilling til, når du har valgt størrelsen. Du kan enten få sættet i ultralet aluminium, i en hårdanodiseret aluminiumsudgave eller duossal. Endvidere skal du bestemme dig for, om du ønsker sættet skal have non-stick belægning.

 • Ultralet aluminium: Dette er materialet de klassiske Trangia-sæt udkommer i. Ønsker du denne udgave, skal du kigge efter forkortelsen UL og de sølvfarvede sæt.
   

 • Hårdanodiseret aluminium: Dette er et stærkt og mere holdbart materiale. Dette kan dog også ses på prisen. Ønsker du denne udgave, skal du kigge efter forkortelsen HA og de mørkegrå sæt.
   

 • Duossalen: Den klassiske Duossal er også vendt tilbage. Denne model er en luksusudgave af det klassiske Trangia-sæt, der har gryder i en avanceret hybridkonstruktion, hvor ydersiden er aluminium og indersiden er i rustfrit stål. Dette giver DUO-salen nogle unikke fordele, når det både kommer til madlavning, rengøring og slidstyrke. En skøn, relanceret klassiker.
   

 • Non-stick: Overstående modeller kan fås i en non-stick udgave. Ønsker du at anskaffe dig sådan et sæt, så skal du kigge efter serier, hvor tallene 3, 4, 5 og 6 indgår. I serierne hvor tallet 3 og 4 indgår, er det kun panden, der er non-stick behandlet. I serierne, hvor 5 og 6 indgår, er det både gryderne og panden, der er non-stick behandlet.

Vær opmærksom på, at hvis der anvendes den rigtige mængde fedtstof på ikke non-stick pander, vil man ikke – eller i hvert fald blot i begrænset omfang opleve gener af madvarer, der brænder sig fast. Dermed er de ”almindelige” Trangia produkter ganske velegnede til også at lave mad på, og ikke kun til at koge vand på. Non-stick behandlingen vil, ligesom på almindelige gryder til hjemmebrug, over tid skalle af, og man skal derfor være meget forsigtig i forhold til de redskaber, man anvender. Her anbefales derfor både plastic redskaber og træredskaber.
 

Trangia


Trangia er svensk og brandet har selv forklaret deres serier gennem ovenstående billeder 

Hvilket Trangia-sæt skal du vælge?

Du kan vælge mellem at købe en model med spritbrænder, hvilket nogle mener, er det mest korrekte. Du har dog også mulighed for at købe en model med gasbrænder. Derudover kan du købe en multifuelbrænder løst ved siden af dit sæt. Gas har en højere brændværdi end sprit. Gas til Trangia er godt for alle der synes, at det er ærgerligt, at sprit kan risikere at sode gryden eller kedelen til eller er træt af, at sprit typisk kun brænder/varmer lige i midten af gryden, at varmen ikke kan justeres samt at det tager væsentligt længere tid at koge vand, når man bruger sprit frem for gas. Overvej dog at benytte en multifuel brænder, hvis du skal bruge dit Trangia-sæt under meget kolde forhold, idet gas påvirkes af vejrforholdene. På baggrund af dette er der netop fremstillet henholdsvis sommer, efterår- og vintergas fra Primus, som tager højde for dette. 


Hvorvidt du skal vælge gas eller sprit (og multifuel) til Trangia kan handle om tilgængelighed og transport. I visse egne af verdenen kan det være svært at skaffe gas og/eller gas med det rigtige gevind. I disse tilfælde vil det være en god idé at vælge multifuel eller sprit.
Endvidere er det meget få flyselskaber, der tillader transport at gas i bagagen. Her taler det også for, at man vælger enten sprit eller multifuel. Det skal dog nævnes, at multifuel har det med at larme meget under brug, hvilket kan være forstyrrende, når man er på en hike, og blot ønsker at nyde stilheden. I denne forbindelse vil vi fremhæve Trangias spritopbevaringsflasker, som er idelle at anvende i disse sammenhænge. 

Andet tilbehør

Vil du gerne have mere end det, der indgår i et klassisk sæt, så har du muligheder for at tilkøbe enkelt dele. Kedler, gryder, pander, brændere mm. kan købes enkeltvis. Skulle du have brug for noget ekstra, er dette altså ikke noget problem. Det er ligeledes muligt at købe diverse reservedele, hvis der skulle opstå et behov for det.

 

Bonusinformation

 • Brug plastik- eller træredskaber hvis du har købt dit Trangia-sæt med non-stick behandling. Dette forhindrer slid på gryder og pander

 • Gem den gule pose som spritbrænderen kommer i. Posen kan nemlig beskytte gryder og kedlen mod ridser under transport. Aluminium og messing tærer på metallet, når de er i kontakt med hinanden

 • Selvom Trangia er et godt valg til børnefamilier, idet konstruktionen er stabil og ilden er lukket inde, så er det vigtigt at være opmærksom på, at vindskærmene stadig bliver så varme, at det er vigtigt at børn ikke kommer i nærheden af dem. Sørg for at vende vindhullerne den rette vej i forhold til vejr med kraftig vind, så man undgår, at ilden bliver suget ned i underkonstruktionen, hvilket kan resultere i at aluminiumet smelter, eller at de bliver sat ild til underlaget. I værste fald begge dele.

Vi håber, du er blevet klogere på, hvilket Trangia sæt, der passer bedst til dig og dine personlige behov og præferencer. Se vores store sortiment af spise- og kogegrej. Rigtig god fornøjelse.
 

DE MEST POPULÆRE PRODUKTER FRA TRANGIA