Står du og mangler et nyt telt? Og er du i tvivl om, hvilket du skal vælge? Så er du kommet til det helt rette sted. Der er nemlig mange spørgsmål, der kan melde sig, når man skal foretage et køb og vi prøver derfor at forklare de vigtigste ting, du skal tage stilling til, inden du beslutter dig. Vi håber, at guiden kan hjælpe dig, men sidder du stadig med en række ubesvarede spørgsmål, når du har læst artiklen, er du altid velkommen til at kontakte os på mail, telefon eller i vores showroom, så vi sammen kan finde det rigtige til dig.

Skulle du have andre spørgsmål vedrørende telte, så har vi også GrejPedia artikler omhandlende vandsøjletryk, undgå kondens i teltet, rengøring af telt og imprægnering af telt.

De 6 forskellige telttyper

Hvis du er i tvivl om, hvilket telt du skal vælge, kan du starte med at kigge på de forskellige typer, der findes på markedet. Der findes nemlig flere forskellige telttyper og vi har i denne guide valgt at fremhæve disse 6 klassiske typer:

  1. Spidstelt
  2. Kuppeltelt
  3. Tunneltelt
  4. Pyramidetelt
  5. Tipitelt
  6. Tarp / Bivuak

 

1. Spidstelt

Et spidstelt er simpelt med god rummelighed. Det er kendetegnet ved to stænger i hver ende, der forbindes af tagryggen. Flere har inder- og ydertelt, som står forskudt for hinanden, hvilket sikrer ventilation og høj åndbarhed. Hvis opslået korrekt er det forholdsvis vindstabilt.
 

2. Kuppeltelt

Et kuppeltelt er som navnet antyder kendetegnet ved, at det ligner en kuppel. Et kuppeltelt holdes oprejst af to krydsende buer, som gør, at det kan holdes oprejst uden pløkker, hvorfor det defineres som fritstående. Når dette er sagt vil det stå bedre og mere stabilt, hvis det er spændt ud. Ofte står inderteltet alene, hvorpå man kan spænde et ydertelt. Der er ofte god rummelighed og en fordel ved netop denne type er, at inderteltet i varmere vejr kan bruges alene. Det er dog ikke kun i varmt og godt vejr kuppeltelte kan bruges. De er nemlig også kendetegnet ved at være vindstabile, så de kan holde til forskellige vejrforhold. En særlig variant af denne er geodætiske telte, som har flere buer, som krydser hinanden, hvilket gør dem utrolig stabile i alle vindretninger. Denne type er også fritstående og er velegnet til hårde ekspeditioner såsom bjergbestigning.
 

3. Tunneltelt

Tunnelteltet er konstrueret med 2 eller flere parallelle buer. I modsætning til kuppelteltet sidder yder- og indertelt oftest sammen ved tunnelteltet, hvorfor man slår begge dele op samtidig. Tunneltelte kræver ofte mindst én eller to pløkker, og det er derfor ikke fritstående. Tunneltelte er derimod ofte kendetegnet ved deres rummelighed og høje komfort. De er ligeledes kendt for deres aerodynamiske design, hvilket gør dem vindstabile, så de kan benyttes under forskellige forhold. Hvis det opsættes parallelt med vindretningen, vil det i særdeleshed være stabilt, hvorimod skiftende vind kan blive en udfordring.
 

4. Pyramidetelt

Pyramideteltet er som navnet antyder formet som en pyramide, hvor der er en stang i midten og skrånede sider. Denne type er ofte meget rummelig, da man kan stå oprejst i dem. De er ofte meget solide og stabile men kræver pløkker for at kunne rejses.
 

5. Tipitelt

Tipiteltet, også benævnt teepee, er kegleformet og er blandt GrejFreak.dks mest solgte. I tipiteltet er der også kun en stang i midten, hvorfor der er brug for pløkker til at holde det oprejst. Det er ligeledes yderst vindstabilt og rummeligt.
 

6. Tar/Bivuak

En Tarp eller Bivuak fungerer som en presenning, der kan rejses over din lejr. De fås i mange forskellige størrelser og kan bruges som alternativ til telte.
 

DE MEST POPULÆRE TELTE PÅ SHOPPEN

 


Størrelser 

Når du skal vælge størrelse, skal du tænke over behovet, så det som minimum har plads til de antal personer, der skal være i teltet. Størrelse er altid angivet i personer, så hvis i er to personer, der skal afsted, skal i som minimum vælge et til 2 personer. Hvis der skal være plads til et større liggeunderlag og i foretrækker lidt rummelighed, kan i overveje at vælge en størrelse på antal personer i skal afsted + en. Når i tænker på størrelse, er det også relevant at overveje, om der er apsis i teltet, dens størrelse og placering, så der er plads til alt det udstyr, i har med. Hos GrejFreak.dk har vi et stort udvalg i mange forskellige størrelser. Vi har helt små enkelmandstelte og helt store familietelte. Derfor har vi noget til alle behov.
 

Materialer

Telte findes i materialerne polyester, nylon og bomuld. Nylon er et stærkt og elastisk materiale, som er yderst holdbart og let. Polyester er lidt tungere men strækker sig til gengæld ikke i regnvejr, hvilket nylon har tendens til. Bomuldstelte er ofte i den tungeste klasse. Til gengæld giver de et godt indeklima, hvilket blandt andet skyldes, at materialet kan modstå en del af solens UV-stråler. Vævningen i materialerne kan også være relevant at overveje, da det påvirker materialernes rivstyrke. En populær løsning er ripstop-vævning, som øger rivstyrken, så materialet kan holde til mere belastning uden at briste.

For at gøre telte vandtætte benytter producenter det, der kaldes coating. Coating er med til at sikre tæthed og valget af coating påvirker således vandsøjletrykket. Der findes silikonecoating og PU-coating. Ved silikonecoating bliver silikonen presset ned i materialet, så det ligger i flere lag. Denne coating er med til at give fleksibilitet, så produkterne kan holde til lidt af hvert. Denne form for coating giver også bedre UV-beskyttelse. PU-coating påføres på indersiden. Denne coating er super effektiv men har også den ulempe, at den er lidt tungere. For at holde PU telte modstandsdygtige bør de imprægneres med jævne mellemrum. Ved bomuldstelte benyttes ikke coating. Bomuld har nemlig den funktion, at det udvider sig, når det bliver vådt, hvilket gør, at materialet holder vandet ude.

Sømmet er også med til at påvirke åndbarhed og modstandsdygtighed. Polyestertelte har oftest tapet søm, hvilket betyder, at alle syningerne er tapet, så alt vand holdes ude. Ved nylontelte tapes sømmene ikke. I stedet er de udstyret med et bomuldsrør langs syningerne. Når dette bomuldsrør bliver vådt, udvider det sig, hvilket lukker eventuelle stikhuller. Denne konstruktion kan holde produktet vandtæt i langt de fleste typer regnvejr.
 

DET MEST POPULÆRE TILBEHØR TIL TELTE PÅ SHOPPEN