Mange associerer brugen af uld med sne, kolde morgener og en mere eller mindre akut brug for varme, men sådan er det faktisk ikke. Uld er faktisk også utroligt velegnet til sommerbrug, selvom man ikke skulle tro det.

Det er faktisk sådan, at uld kan være med til at køle dig ned i det varme vejr. Uld er mest kendt for at være god til at holde på varmen, men uld temperaturregulerer faktisk sammen med kroppen. I varme omgivelser sveder kroppen for at komme af med den overskydende varme. Her vil uld absorbere dele af fugten fra kroppen i uldfibrenes kerne, mens materialet på ydersiden stadig vil føles tørt. De høje temperaturer vil få det absorberede fugt, der er mellem ulden og kroppen, til at fordampe og her vil nedkølingen ske.

Det siger selvfølgelig sig selv, at stor uldtrøje i sommervejret stadig vil være no-go og ikke skabe nogen nedkøling – en tynd T-shirt er det rigtige valg.

I situationer, hvor kroppen gerne skulle holde på varmen, vil den luftige struktur i uldet binde meget af kroppens varme luft. Uld er ikke specielt god til at lede varme, så derfor vil den varme, der er bundet i uldfibrene, også have sværere ved at komme væk – derfor er uld godt til kulde.
 

Uld giver UV-beskyttelse

Modsat eksempelvis bomuld og nylon, der ikke absorberer UV-stråling specielt godt, er uld faktisk et langt bedre alternativ. Har du en uld t-shirt på i varmen, vil den beskytte din krop ved at absorbere strålingen, mens ville bomuld lade strålingen passere gennem. Er man ude efter mere beskyttelse, kan man med fordel skrive bag øret, at mørkere nuancer og farver vil absorbere mere UV-stråling. Har du en sort uld-tshirt på en sommerdag, vil denne føles markant køligere end eksempelvis en hvid bomulds t-shirt. Selv utroligt tynde merinould t-shirts vil oftest have en UV-beskyttelsesfaktor på helt op mod UPF 30 og 50.
 

Uld transporterer sved

Uld er fremragende til at transportere fugt væk fra kroppen og samtidigt holde dig tør, når pulsen kommer op. Grunden til dette er, at uld både er absorberende og vandskyende på samme tid. Af den grund kan uld eksempelvis absorbere helt op til 30% af sin vægt i vand, uden at overhovedet føles vådt. Kigger vi på nylon til sammenligning, kan det kun absorbere 7% af vægten.

Når du sveder i uld og kroppen overopheder, vil sveden blive transporteret væk så du holder dig tør. Ligeledes vil det på samme tid skabe en kølende effekt, når fugten fordamper fra uldkernen.
 

DE NYESTE TRØJER PÅ SHOPPEN

 

 

 

Uld lugter ikke

Sveder du nok (og længe nok) i dit uldtøj, vil det ende med at lugte, har du sikkert hørt før. Men det er en myte.

Skifter du tøj løbende, som man bør, når du nok ikke at opleve det. Uld er nemlig utrolig lugtresistent, og der skal faktisk enormt meget til, før det kommer til at lugte. Det er fordi, at uld har et naturligt indhold af Lanolin, som er utrolig modstandsdygtigt over for smuds, skidt og lugt.

Uld er det perfekte valgt til rejser og længere ture, hvor man måske ikke altid har mulighed for at vaske tøj hver dag. Her vil uld være relativt lugtfri meget længe.
 

Uld holder formen længe

En af de ting, der gør uld ekstra rart at have med på farten, er, at det ikke krøller. Noget, der er en kæmpe fordel, hvis du har boet i kufferten i et stykke tid. Grundet de lette uldfibre, der allerede er krøllede, så ulden får en let og luftig struktur – som har sværere ved at krølle.

Så er der selvfølgelig også en række småting, der måske ikke er altafgørende for valget, men som stadig fortjener at blive nævnt.
 

  • Uld er noget man ofte ser hos børn, der er en smule for unge til selv at skifte. Hos spædbørn er den ekstra åndbarhed noget, der virkelig bliver sat pris på, når der leges og opdages
     
  • Gnister ved bålet – går det, så går det. Men selvom det går, er det stadig hammerirriterende at skulle have brændehuller i sit tøj på grund af gnister. Tøj, der er lavet i kunstmaterialer, er virkelig modtagelig overfor varme, det er uld ikke. Så næste gang du sidder rundt om bålet i uld t-shirten, behøver du ikke være på højeste alarmberedskab hele tiden.
     
  • Nogle gange er det de små ting, der gør det. En af de ting er, at uld holder farven igennem hele tøjets levetid. Køber du en sort uld t-shirt eller et par underbukser, holder de den samme sorte nuance, uanset hvor mange gange du vasker dem.
     
  • Uld er et utroligt miljøvenligt materiale at have i garderoben. Uld er jo en af de tøjmaterialer, der kan bruges flere dage i træk uden at nødvendigvis behøve en vask. Det øjer holdbarheden på både dit tøj, men også din vaskemaskine. Derudover er uld faktisk en af de tekstilgrupper som udleder allermindst CO2, når det bliver produceret.

 

 

DET NYESTE UNDERTØJ PÅ SHOPPEN