Content watched by Whocopied.me

Guide til telte del 1

Står du og mangler et nyt telt? Og er du i tvivl om, hvilket du skal vælge? Så er du kommet til det helt rette sted. Der er nemlig mange spørgsmål, der kan melde sig, når man skal foretage et køb og vi prøver derfor at forklare de vigtigste ting, du skal tage stilling til, inden du beslutter dig. Vi håber, at guiden kan hjælpe dig, men sidder du stadig med en række ubesvarede spørgsmål, når du har læst artiklen, er du altid velkommen til at kontakte os på mail, telefon eller i vores showroom, så vi sammen kan finde det rigtige til dig. På denne side finder du del 1, mens du finder del 2 her. I denne artikel vil vi komme ind på følgende punkter:

 • 6 forskellige telttyper

 • Teltstørrelser

 • Materialer

 • Hvad er et footprint?


 • Opsætning af telt i snevejr

  6 forskellige telttyper

  Hvis du er i tvivl om, hvilket telt du skal vælge, kan du starte med at kigge på de forskellige typer, der findes på markedet. Der findes nemlig flere forskellige telttyper og vi har i denne guide valgt at fremhæve disse 6 klassiske typer:

  1. Spidstelt
  2. Kuppeltelt
  3. Tunneltelt
  4. Pyramidetelt
  5. Tipitelt
  6. Tarp / Bivuak


  Spidstelt

  Spidstelt

  Et spidstelt er simpelt med god rummelighed. Det er kendetegnet ved to stænger i hver ende, der forbindes af tagryggen. Flere har inder- og ydertelt, som står forskudt for hinanden, hvilket sikrer ventilation og høj åndbarhed. Hvis opslået korrekt er det forholdsvis vindstabilt.

  Kuppeltelt

  Kuppeltelt

  Et kuppeltelt er som navnet antyder kendetegnet ved, at det ligner en kuppel. Et kuppeltelt holdes oprejst af to krydsende buer, som gør, at det kan holdes oprejst uden pløkker, hvorfor det defineres som fritstående. Når dette er sagt vil det stå bedre og mere stabilt, hvis det er spændt ud. Ofte står inderteltet alene, hvorpå man kan spænde et ydertelt. Der er ofte god rummelighed og en fordel ved netop denne type er, at inderteltet i varmere vejr kan bruges alene. Det er dog ikke kun i varmt og godt vejr kuppeltelte kan bruges. De er nemlig også kendetegnet ved at være vindstabile, så de kan holde til forskellige vejrforhold. En særlig variant af denne er geodætiske telte, som har flere buer, som krydser hinanden, hvilket gør dem utrolig stabile i alle vindretninger. Denne type er også fritstående og er især velegnet til hårde ekspeditioner såsom bjergbestigning.

  Tunneltelt


  Tunneltelt

  Tunnelteltet er konstrueret med 2 eller flere parallelle buer. I modsætning til kuppelteltet sidder yder- og indertelt oftest sammen ved tunnelteltet, hvorfor man slår begge dele op samtidig. Tunneltelte kræver ofte mindst én eller to pløkker, og det er derfor ikke fritstående. Tunneltelte er derimod ofte kendetegnet ved deres rummelighed og høje komfort. De er ligeledes kendt for deres aerodynamiske design, hvilket gør dem vindstabile, så de kan benyttes under forskellige forhold. Hvis det opsættes parallelt med vindretningen, vil det i særdeleshed være stabilt, hvorimod skiftende vind kan blive en udfordring.

  Pyramidetelt

  Pyramidetelt

  Pyramideteltet er som navnet antyder formet som en pyramide, hvor der er en stang i midten og skrånede sider. Denne type er ofte meget rummelig, da man kan stå oprejst i dem. De er ofte meget solide og stabile men kræver pløkker for at kunne rejses.

  Tipitelt

  Tipitelt

  Tipiteltet, også benævnt teepee, er kegleformet og er blandt GrejFreak.dks mest solgte. I tipiteltet er der også kun en stang i midten, hvorfor der er brug for pløkker til at holde det oprejst. Det er ligeledes yderst vindstabilt og rummeligt.

  Tarp/Bivuak

  Tarp / Bivuak

  En Tarp eller Bivuak fungerer som en presenning, der kan rejses over din lejr. De fås i mange forskellige størrelser og kan bruges som alternativ til telte.


  Populære produkter
  Størrelser 

  Når du skal vælge størrelse, skal du tænke over behovet, så det som minimum har plads til de antal personer, der skal være i teltet. Størrelse er altid angivet i personer, så hvis i er to personer, der skal afsted, skal i som minimum vælge et til 2 personer. Hvis der skal være plads til et større liggeunderlag og i foretrækker lidt rummelighed, kan i overveje at vælge en størrelse på antal personer i skal afsted + en. Når i tænker på størrelse, er det også relevant at overveje, om der er apsis i teltet, dens størrelse og placering, så der er plads til alt det udstyr, i har med. Hos GrejFreak.dk har vi et stort udvalg i mange forskellige størrelser. Vi har helt små enkelmandstelte og helt store familietelte. Derfor har vi noget til alle behov.

  Materialer

  Telte findes i materialerne polyester, nylon og bomuld. Nylon er et stærkt og elastisk materiale, som er yderst holdbart og let. Polyester er lidt tungere men strækker sig til gengæld ikke i regnvejr, hvilket nylon har tendens til. Bomuldstelte er ofte i den tungeste klasse. Til gengæld giver de et godt indeklima, hvilket blandt andet skyldes, at materialet kan modstå en del af solens UV-stråler. Vævningen i materialerne kan også være relevant at overveje, da det påvirker materialernes rivstyrke. En populær løsning er ripstop-vævning, som øger rivstyrken, så materialet kan holde til mere belastning uden at briste.

  For at gøre telte vandtætte benytter producenter det, der kaldes coating. Coating er med til at sikre tæthed og valget af coating påvirker således vandsøjletrykket. Der findes silikonecoating og PU-coating. Ved silikonecoating bliver silikonen presset ned i materialet, så det ligger i flere lag. Denne coating er med til at give fleksibilitet, så produkterne kan holde til lidt af hvert. Denne form for coating giver også bedre UV-beskyttelse. PU-coating påføres på indersiden. Denne coating er super effektiv men har også den ulempe, at den er lidt tungere. For at holde PU telte modstandsdygtige bør de imprægneres med jævne mellemrum. Ved bomuldstelte benyttes ikke coating. Bomuld har nemlig den funktion, at det udvider sig, når det bliver vådt, hvilket gør, at materialet holder vandet ude.

  Sømmet er også med til at påvirke åndbarhed og modstandsdygtighed. Polyestertelte har oftest tapet søm, hvilket betyder, at alle syningerne er tapet, så alt vand holdes ude. Ved nylontelte tapes sømmene ikke. I stedet er de udstyret med et bomuldsrør langs syningerne. Når dette bomuldsrør bliver vådt, udvider det sig, hvilket lukker eventuelle stikhuller. Denne konstruktion kan holde produktet vandtæt i langt de fleste typer regnvejr.

  Nordisk tipitelt i måneskin

  Hvad er et footprint?

  Et footprint, eller teltunderlag som det også omtales, fungerer som ekstra beskyttelse. Footprintet benyttes under dit telt og er altså i direkte kontakt med skovbunden. Dette gør, at den beskytter bunden mod slitage og potentielle huller fra f.eks. grene, sten og snavs. Det er nemlig langt nemmere at reparere et footprint end bunden. Er der store skader, som ikke kan repareres, er det også langt mere hensigtsmæssigt at købe et nyt footprint fremfor et helt nyt telt.

  Foruden slitage beskytter dit footprint også mod kulde. Et ekstra underlag holder nemlig bedre på varmen, og du har derfor lettere ved at opretholde en behagelig temperatur.

  En anden væsentlig egenskab er også dens beskyttelse mod regn. De fleste telte har et højt vandsøjletryk, som holder regnen på afstand. Over tid kan vandet dog begynde at trænge igennem - selv ved højt vandsøjletryk. Her kommer footprintet til udtryk – det forhindrer nemlig dit telt i at blive vådt.

  En god tommelfingerregel er at anskaffe et footprint, der er en smule mindre end dit telts omkreds. Dit telt skal altså rage en smule udover dit footprint underlag, så det ikke kan ses eller er blottet. Det er vigtigt, da footprint’et ellers vil kunne opsamle regnvand, som sendes ind under dit telt.

  Du er nu nået til enden af del 1. Hvis du ikke fandt svar på dit spørgsmål, kan du gå til del 2. Husk at du også altid er velkommen til at kontakte os på 71 99 63 61 eller info@GrejFreak.dk.

  Populære produkter
  Tilbage til GrejPedia forsiden

  Hos GrejFreak.dk vil vi gerne gøre det nemt for vores kunder at gennemskue hvilke omkostninger der er i forbindelse med køb på vores hjemmeside.  Fragttyper og omkostninger

  Alle ordrer over 499 DKK sendes fragtfrit i hele Danmark, hvis du vælger pakke uden omdeling. Såfremt du ønsker at modtage pakken med omdeling, skal du på en ordre over 499 DKK kun betale differencen mellem med omdeling og uden omdeling. Prisforskellen er på 30 DKK.
  Hvis du køber for under 499 DKK eller ønsker at få din ordre sendt til udlandet, skal du vælge en af fem forskellige fragttyper, for at kunne gennemføre dit køb.
  Prisen for fragten er angivet i parentesen.

  PostNord - Privatpakke med omdeling (59.00 DKK)
  Forsendelser til privatpersoner på adresser i Danmark, samt til Forsvarets feltpostadresser (Afghanistan, Irak, Libanon, Kosovo mm.)

  PostNord - Privatpakke uden omdeling (29.00 DKK)
  Forsendelser til dit lokale posthus eller døgnboks. Du får en SMS, når pakken er klar til afhentning (Gratis)

  GLS - Levering til pakkeshop (29.00 DKK)
  Forsendelser til dit lokale posthus eller døgnboks. Du får en SMS, når pakken er klar til afhentning (Gratis)

  PostNord - Erhvervspakke med omdeling (49.00 DKK)
  Forsendelser til virksomheder, institutioner, foreninger mm. i Danmark, samt til Forsvarets felpost adresser (Afghanistan, Irak, Libanon, Kosovo mm.)

  GLS - Erhvervspakke med omdeling (49.00 DKK)
  Forsendelser til virksomheder, institutioner, foreninger mm. i Danmark, samt til Forsvarets felpost adresser (Afghanistan, Irak, Libanon, Kosovo mm.)

  PostNord - Sverige (99.00 DKK)
  Forsendelser til privatpersoner på adresser i Sverige. (Max: 5 kg - Leveringstid: 2-6 dage.) Fri fragt over 1500 kr.

  PostNord - Udland 1 (410.00 DKK)
  Forsendelser til Færøerne (Max 5 kg. - Leveringstid 2-6 dage)

  PostNord - Udland 2 (280.00 DKK)
  Forsendelser til Norge, Finland og Tyskland (Max 5 kg. - Leveringstid 2-6 dage)

  Blue Water Shipping - Udland 3 (350.00 DKK)
  Forsendelser med fly til Grønland (Max 5 kg. - 2-7 dage)
  Blue Water Shipping har 3 ugentlig flyafgange fra Danmark til Grønland (Kangerlussuaq / Søndre Strømfjord).

  Fragtprisen gælder max 5 kg og max volumen på 50 x 40 x 40 cm. Vi kontakter dig med oplysninger omkring tillæg hvis din pakke overstiger vores fragtgrænse.

  Leveringstid til Kangerlussuaq: 2-3 dage.

  Leveringstid til Nuuk: 3-4 dage.

  Leveringstid til øvrige Grønland: 4-7 dage.

  Kreditkort og omkostninger Når du skal betale for dine varer, skal du vælge et af ni betalingsmuligheder. Der er forbundet et kortgebyr med brug af de forskellige muligheder, bortset fra dankort.
  Gebyret, for at benytte de respektive betalingskort og -måder, er oplyst i parentesen.

  Dankort (Gratis)
  VISA-Dankort (Gratis)
  VISA (Gratis)
  VISA Electron (Gratis)
  Master Card (Gratis)
  Maestro (Gratis)
  Bankoverførsel (Gratis)
  ViaBill (Gratis) Læs mere

  Betalingen vil først blive trukket på din konto, når varen afsendes.

  Vælg venligst variant

  Kontakt os

  Skriv til os

  info@GrejFreak.dk

  Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer, også aften, weekend og helligdage.

  Ring til os

  71 99 63 61

  Telefonen har følgende åbningstider:

  Mandag: 10.00 til 22.00
  Tirsdag: 10.00 til 22.00
  Onsdag: 10.00 til 22.00
  Torsdag: 10.00 til 22.00
  Fredag: 10.00 til 19.00
  Lørdag: 10.00 til 16.00
  Søndag: 10.00 til 16.00 


  Bemærk at telefonen er lukket alle helligdage.


  MINI FAQ

  Følg os på sociale medier

  Følg GrejFreak.dk på sociale medier og få opdateringer om nye produkter, tilbud, konkurrencer og meget mere!

  GrejFreak.dk på Facebook GrejFreak.dk på Instagam GrejFreak.dk på YouTube

  Besøg os

  Prøv dit grej før du køber det i vores showroom på Gunnar Clausens Vej 58 i Viby J.

  Mandag: 10.00 til 19.00
  Tirsdag: 10.00 til 19.00
  Onsdag: 10.00 til 19.00
  Torsdag: 10.00 til 19.00
  Fredag: 10.00 til 19.00
  Lørdag: 10.00 til 16.00
  Søndag: 10.00 til 16.00 


  Bemærk at showroom har lukket alle helligdage.

  Trustpilot
  Trustpilot