Vandsøjletryk betyder, hvor godt et materiale er til at holde vand ude. Vandsøjletryk er den tekniske definition på mængden af vand i millimeter, som 1 kvadratmeter af teltdugen kan modstå, før vandet har gennemgang. Des højere vandsøjletryk, des bedre er det til at modstå vand.

Kvaliteten og prisen hænger oftest sammen her. Man kan derfor ikke forvente, at et billigt telt har et lige så højt vandsøjletryk som et dyrere. På et kvalitetstelt vil vandet glide ned ad teltes side fremfor at gå igennem materialet og herved gøre teltet vådt.

DE MEST POPULÆRE TELTE PÅ SHOPPEN

 

Tommelfingerreglen

Ved et vandsøjletryk på over 1.500mm anser man materialet for at være vandtæt. Hvis oversejlet har et vandsøjletryk på 3.000mm, kan det klare næsten alt regn. I bunden af teltet skal vandsøjletrykket helst nærme sig de 10.000mm, da man har kontakt med jorden og presser direkte ned på det.

Nogle gange er det dog vigtigere at kigge på et telts materialer og konstruktion end på vandsøjletrykket. Det skyldes, at du ikke nødvendigvis har brug for at være indehaver af et telt med et højt vandsøjletryk året rundt. Et godt sommertelt kan nemlig godt have et vandsøjletryk på omkring 1.000 mm og stadig holde dig tør. Et billigere telt kan modsat have et vandsøjletryk på 3.000 - 10.000 mm, men ikke holde tæt mere end et par uger, fordi det ikke er lavet og opbygget af særlig gode materialer. På den måde handler det meget om at være klar over, hvad man personligt har behov for.

Materialer

Materialet er vigtigt i forhold til hvor godt teltet er til at holde vand ude. Forskellige materialer vil have forskellig værdi i forhold til hvilket terræn, du skal overnatte i. Materialet har også stor betydning for teltets levetid.

Det er vigtigt at tjekke om teltet er gjort vandtæt ved brug af PU-coating eller silikonisering. Der er oftest gjort brug af PU-coating, når de billige eller mellemdyre telte skal gøres vandtætte. Ved hjælp af PU-coating kan teltet nemt få et rigtig højt vandsøjletryk. PU-coating nedbrydes dog hurtigere af vand og vejr end silikoniseret telte gør. Det betyder at telte med PU-coating hurtigere vil blive utætte end telte, der er fremstillet med silikonisering. Hertil skal det dog nævnes, at kvaliteten og tykkelsen af et PU-coated telte er særdeles forskellige. Det forklarer også den store prisforskel, der ses på telte med PU-coating. En af de faktorer, der især skader et PU-coated telt er UV-stråling. Det er værd at have med i sine overvejelser, hvis teltet skal benyttes i sommerlige omgivelser.

De dyreste telte er typisk gjort vandtætte ved brug af silikonisering. Materialet er stærkere og mere holdbart end PU-coating, fordi silikonen trænger ind i teltets fibre og bliver en del af materialet. PU-coating ligger sig modsat kun på toppen af materialet. Det er grunden til at silikoniseret telte har en meget længere levetid og vil være meget bedre til at modstå UV-stråling.

Hvad er et vandsøjletryk

Forskellen på bomulds- og nylon telte

Ovenstående gør sig særdeles gældende for telte lavet af nylon. Bomuldstelte fungerer på en anden måde end nylontelte. Derfor gør vandsøjletrykket sig ikke på samme måde gældende ved et bomuldstelt. Et bomuldstelt er som udgangspunkt vandtæt, da bomulden "svulmer" op. Men i meget hårdt regnvejr kan selv det bedste bomuldstelt bukke under - og derfor have brug for en omgang imprægnering efterfølgende. Husk desuden at dugen ikke må berøres, mens det regner, for så pibler regnen nemlig lige igennem.

Skulle du være i tvivl om, hvordan du imprægnerer dit telt, så kan du med fordel læse vores guide til teltimprægnering.

Hvad er et footprint?

Et footprint, eller teltunderlag som det også omtales, fungerer som ekstra beskyttelse. Teltunderlaget skal kunne klare meget mere end oversejlet. Det skyldes at du presser vand igennem materialet, når du sidder, ligger eller står i dit telt. Sagt på anden vis, et footprint bør have et højere vandsøjletryk end resten af teltets ”vægge”.

Teltes footprint er placeret under og er altså i direkte kontakt med skovbunden. Dette gør, at den beskytter bunden mod slitage og potentielle huller fra f.eks. grene, sten og snavs. Det er nemlig langt nemmere at reparere et footprint end bunden. Er der store skader, som ikke kan repareres, er det også langt mere hensigtsmæssigt at købe et nyt footprint fremfor et helt nyt telt. Foruden slitage beskytter dit footprint også mod kulde. Et ekstra underlag holder nemlig bedre på varmen, og du har derfor lettere ved at opretholde en behagelig temperatur.

En anden væsentlig egenskab er også dens beskyttelse mod regn. De fleste telte har et højt vandsøjletryk, som holder regnen på afstand. Over tid kan vandet dog begynde at trænge igennem - selv ved højt vandsøjletryk. Her kommer footprint til udtryk – det forhindrer nemlig teltet i at blive vådt.

En god tommelfingerregel er at anskaffe et footprint, der er en smule mindre end dit telts omkreds. Dit telt skal altså rage en smule udover dit footprint underlag, så det ikke kan ses eller er blottet. Det er vigtigt, da footprint ellers vil kunne opsamle regnvand, som sendes ind under dit telt.

DE MEST POPULÆRE FOOTPRINTS PÅ SHOPPEN

 

Vi håber, at du er blevet meget klogere på vandsøjletryk ved telt. Du kan købe telte og tilbehør hos GrejFreak.dk. Du er velkommen til at læse vores teltguide og blive klogere på telttyper - Hvilket telt skal jeg vælge?

Husk, du er altid velkommen til at kontakte os på 78 72 34 34 eller info@GrejFreak.dk.