Hvad må man i den danske natur?

De fleste kender til allemandsretten – i Sverige og Norge. De færreste kender til de regler, vi har i Danmark for overnatning i naturen. Friluftsrådet har fundet ud af, at vi danskere er mindre gode til reglerne i privatejede skove og strande – noget, der gør, at vi faktisk misser ud på et hav af forskellige naturoplevelser.

I sommermånederne lokker de lune og lyse nætter folk ud på strandene til bål i tide og utide – men må man egentligt gerne rulle om på siden og snuppe en overnatning der på stranden? Hvordan er reglerne for skove, privatejede såvel som offentlige? Og må man overhovedet cykle på en strand?

"Desværre tror mange, at der er flere begrænsninger, end der egentlig er, og så går vi jo glip af oplevelser i naturen. Det er ærgerligt, for vi har gode muligheder for fx at bade i havet eller overnatte i det fri,” siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Friluftsrådet har gennem tiden lavet mange forskellige undersøgelser omkring færden i dansk natur – nedenfor er en gennemgang af reglerne og de mest almindelige misforståelser.
 

Regler - Stranden

Kun sølle 41 procent af de respondenter, Friluftsrådet har haft i deres spørgeskemaer, er klar over, at det er tilladt at færdes til fods på privatejede strande og kun 26 procent ved, at det faktisk også er tilladt at gøre ophold og bade på private strande, hvis der er mere end 50 meter til nærmeste beboelse.

Færdsel

Det betyder, at du faktisk har stor mulighed for at nyde de fleste strande og kyststrækninger i landet og kan både bade, gå ture, overnatte lave bål hele døgnet rundt. I store træk er der ikke mange regler for, hvordan du må færdes på strande, så længe det er til fods. Fingerreglen her er, at du må færdes på strande, der er lavet af sten og sand – har stranden eksempelvis ’have-ting’ herunder liggestole, parasol osv. osv. skal man helt ned i vandkanten før man lovligt kan passere. De fleste steder i landet er det forbudt af cykle på stranden – på nær den jyske vestkyst, hvor stranden faktisk er udlagt som en offentlig vej.

Overnatning

Det er lovligt at slå sig ned og bade ved stort set alle strande i hele Danmark, bare du er opmærksom på, at der skal være mere end 50 meter til beboelse, hvis stranden er privatejet. Derudover må man faktisk godt lave bål de fleste steder, hvis man lige har tjekket efter om eventuelle lokale forbud først – disse kan tjekkes på kommunens hjemmeside.

I forhold til at overnatte på strande er det lovligt, så længe, at det ikke er i telt eller lignende. Man skal overnatte på primitiv vis – eksempelvis med en tarp mellem to kajakker, før det er okay – man kan selvfølgelig altid sove under åben himmel – her skal der også være 50 meter til ejerens beboelse på private strande.
 

DE MEST POPULÆRE DAYPACKS PÅ SHOPPEN

 

 

Regler – Skove

”Er det lovligt at befinde sig i skoven efter mørkets frembrud?” ”Må man godt gå uden for veje og stier?” ”Må man godt samle grønt og andre urter til aftensmaden direkte fra skovbunden?”

Mange af de her spørgsmål virker måske som simple ja eller nej spørgsmål, men det er bare ikke så simpelt. Det hele kommer an på, om skoven er privatejet eller kommunal. I offentlige skove er det tilladt at færdes døgnet rundt – både på veje, stier og i skovbunden. I privatejede skove skal man blive på veje og stier og må befærdes der fra 06 om morgenen til solnedgang.

Det er faktisk kun hver fjerde dansker, der er klar over, at man gerne må cykle på veje og stier i privatejede skove. Landet ligger faktisk sådan at ALT cykling, i offentlige og private skove skal foregå på stier eller veje, da cykling i skovbunden vil kunne ødelægge naturen mere end et par sko.

Sankning i offentlige og private skove

Er du lidt af en naturnørd og holder du af at sanke, så bliver du glad for at høre, at det faktisk er tilladt at plukke både blomster, svampe, bær, kogler og så videre til eget forbrug – du må dog kun tage omkring en posefuld. Bid dog mærke i, at du kun må samle det fra vejen eller stien, hvis du befinder dig i en privatejet skov.

Overnatning

I offentlige skove er det fuldt lovligt at overnatte i telte med mere på lejrpladser og i særlige skove, der har områder til fri teltning. Derudover må man selvfølgelig også overnatte i sheltere, direkte i skovbunden på et liggeunderlag, i en hængekøje langt oppe i træerne eller bare under et regnslag.

Hvis du er ude efter også at holde varmen, må der tændes bål på etablerede bålpladser, så længe du er OBS med lokale forhold/forbud – eksempelvis det store afbrændingsforbud i Danmark i 2018. I private skove kræver overnatning og bål altid ejerens tilladelse.
 

DET MEST POPULÆRE BÅLGREJ PÅ SHOPPEN

 

 

Regler – mere generelt

Er du på jagt efter at spise middagsmaden/aftensmaden ude i naturen, så er det et par enkelte forhold, du skal være opmærksom på. I offentlige skove er det tilladt at ’gøre ophold’, hvis der er mindst 50 meter til nærmeste beboelse (her gælder en tom træhytte ikke). Har du forvildet dig ud i en privatejet skov, skal der være mindst 150 meter til nærmeste beboelse/driftsbygning, og du må stadig kun benytte dig af skovens veje og stier.

Før man rykker ind i skoven og bor, bør man være opmærksom på, at adgang til skove kan forbydes og begrænses på dage, hvor jagtarrangementer afholdes, eller dage hvor der er meget skovarbejde. Man bør være opmærksom på, at hvis en privatejet skov er under 5 hektar, har ejeren tilladelse til at lukke den af for offentligheden.

Danmark er verdensmestre, når det kommer til landbrugsareal. Med en dækning på hele 63% ligger vi en del over det Europæiske gennemsnit på sølle 24%. Derfor er det faktisk også ret heldigt, at vi må befærde os på alle markveje i landet, da de oftest fører ud til søer, enge, strande og skove. Der er bare én ting mere:

”Hvordan ved vi, hvilke skove der er private, og hvilke der er offentlige?”

Alle statens skove drives af Naturstyrelsen. Dem kan du kende med den meget genkendelige rødlige farve, der er på alle skilte, pæle og låger i skoven. I privatejede skove ser man oftere et grønt skilt, hvor alle ordensreglerne for skoven står. Ellers kan du altid tjekke ejerskabet på boligejer.dk – hvis du kender adressen.

Det må du i offentligt ejede skove
 

  • Færdes til fods overalt i skoven, både på veje og stier og i skovbunden med undtagelse fra haver eller på gårdspladser.
     

  • Gøre ophold, hvis der er mindst 50 meter til beboelsesbygninger.
     

  • Færdes til fods og cykle på veje og stier døgnet rundt
     

  • Overnatte i telt på lejrpladser, primitive overnatningssteder og i særlige friteltningsskove. Du må gerne overnatte direkte i skovbunden på liggeunderlag i sovepose, hængekøje eller under et regnslag.
     

  • Bruge åben ild eller kogeapparater ved bålpladser eller lejrpladser. Tjek altid op på lokale forbud.
     

  • Bade i skovens søer og vandløb.
     

  • Sanke fra skovbunden til eget forbrug – omkring en posefuld.
     

Det må du i private skove
 

  • Færdes til fods og cykle på veje og stier fra kl. 06 til solnedgang.
     

  • Du må kun færdes til fods i skovbunden, overnatte og lave bål, hvis du har spurgt ejeren først.
     

  • Du må sanke omkring en posefuld – men kun hvis du kan nå dem fra veje og stier.

Hvad må du i den danske natur
 

Det må du på strande
 

  • Færdes til fods langs stort set alle strande i Danmark hele døgnet – også selvom stranden er privatejet.
     

  • Du må gerne opholde dig på strande i kortere tid, dvs. ikke over en hel dag, men gerne i nattetimerne. På de privatejede strande skal der være mindst 50 meter op til ejerens beboelse, før du må slå dig ned.
     

  • Overnatte på stranden, men ikke i et telt eller ting der ligner. Man må gerne etablere et primitivt ly eller overnatte under åben himmel. Husk, at der stadig skal være mindste 50 meter til deres beboelse.
     

  • Bade ved stort set alle strande. Vælger du at tage ophold på stranden, skal du huske de 50 meter.
     

Det må du på veje og stier
 

  • Færdes til fods og cykle på veje og stier i det åbne land hele døgnet – også på markveje.
     

  • Det er ikke tilladt at færdes på marker og arealer, hvor der dyrkes eller der er i drift.
     

  • Du må ikke gå i læhegn eller skel mellem markerne.