Generelt set er der dog to typer knive som er udbredt over hele verdenen – rustfrit stål og carbonknive. Hver har deres fordele og ulemper, så derfor har vi nedenfor lavet en guide til både valg af materiale og knivtype.

 

Rustfrit Stål

  • Holdbarhed

    Knive der er lavet af rustfrit stål, er produceret med mindst 12% krom, det gør følgende for kniven. De er bedre til at modstå rust og korrosion, sammenlignet med carbonknive. Nedturen er at rustfrit stål generelt er blødere en carbonknive. Det betyder at selvom de er relativt nemme at slibe, så bliver rustfrie knive også sløve hurtigere end carbonknive.
     

  • I mad

    I knivverdenen er det bekendt at carbonknive smitter lidt, forstået som at det smitter en smule metallisk smag af på kød eller andet – dette sker ikke med knive, der er lavet i rustfrit stål, de behøves ingen slags non-stick behandling før brug.
     

  • Genanvendelig

    Rustfrit stål er en af de mest genanvendelige materialer vi har i dag. Så skulle din rustfrie kniv gå i stykker (hvilket er meget usandsynligt) så få den genanvendt – betragt det som dit bidrag til moder jord.
     

  • Udseende

    Rustfrie knive ser godt ud i meget lang tid, det er det de gør. Jo mindre tid du bruger på at vedligeholde den, desto mere tid har du til at bruge den til det du nu gerne vil.

 

Carbonknive

Knive lavet er carbon er de mest hårdføre på markedet. Tingen der er med Carbonknive er at de ikke indeholder krom, hvilket betyder at de er meget modtagelige overfor rust. Derfor medfører køb af Carbonkniv også et løfte om at altid rengøre sin kniv grundigt efter brug og sikre at den ikke opbevares et fugtigt sted – opbevares den et fugtigt sted, eller blive lagt væk mens den stadig er våd, ruster den hurtigere end du kan nå at løbe indenfor og hente et stykke køkkenrulle til den.
 

  • Skarphed

    Carbonknives skarphed kan ikke matches. Selvom at du er meget dygtig til at slibe og har rigeligt tid på hænderne får du aldrig en rustfri stålkniv op på samme niveau som carbonknive. Den ekstra skarphed er med til at øge præcisionen af kniven. Det er derfor at mange professionelle kokke stadig den dag i dag sværger til carbonknive.
     

  • Prisen

    alt efter de materialer der ellers er brugt. Overordnede set er carbonknive dog en del mere overkommelige rent økonomisk end knive i rustfrit stål.
     

  • Hårdhed

    Carbonknive er en del hårdere rent materialemæssigt end knive i rustfrit stål. Mange vælger carbonknive over rustfri stål fordi de netop det hårdere i materialerne, der kan argumenteres for at de er værre end rustfri stål knive fordi de ruster hurtigere, men det kan undgås hvis man passer på sin kniv.
     

  • Klingen

     Fordi materialet er hårdere, forbliver en carbonkniv også skarp længere end en i rustfrit stål ville.

 

Konklusionen

Ligesom med det meste andet i livet er valg af kniv også et spørgsmål om personlige præferencer mere end hvad der er bedre end det andet. Begge knivtyper har deres fordele og svagheder, det er ikke til at sige om det ene eller det andet er bedst til dig – det er alt sammen et præferencespørgsmål.

Nu til noget næsten helt andet, når du har fundet ud af om det skal være det ene eller det andet materiale, så skal du vælge hvilken slags knivtype der er mest dig/hvad du skal bruge kniven til.


Valg af knivtype

Normal klinge

Er den som vi kender alle steder fra. Den har en lige ryg med et krummende blad, der mødes i en spids ude i enden. Den lige ryg på klingen tillader at kniven kan bruges med begge hænder på sikker vis. Den normale kniv med en standard klinge er et must-have. Den kan bruges til stort set alt, kun fantasien sætter grænser her.

 

Normal klinge

 

 

Trailing point kniv

En trailing point kniv har et langt kurvet blad og en opadkurvende ryg der møder bladet i en spids. Normalt ligger spidsen af kniven højere end håndtaget. Måden som kniven kurver på er med til at skabe et større blad på kniven, som gør det nemmere at lave lange og lige snit – eksempelvis når man fileterer en fisk.

 

Trailing point kniv

 

 

Bowie Kniv

Minder meget om den normale klinge, idet bowie kniven har en lige ryg det meste af vejen. Ude i spidsen falder ryggen, hvilket gør at klingen og ryg mødes i en spids. Bowie knive er, grundet de mange anvendelsesmuligheder er kniven utroligt populær og findes i stort set alle materiale og afskygninger.

 

Bowie Kniv

 

 

Drop Point Knive

Drop point knive er hvad de lyder til at være, det er en lige kniv hvor ryggen falder mod enden af kniven. Knivtypen er utroligt robust og utroligt nem at styre når der pierces eller skæres. Kniven er ideel til hverdagsbrug og er en utroligt populær kniv man finder hos de fleste kokke. Den velkendte Swiss Army Knife er også en drop point kniv.

 

Drop Point Knive

 

 

Spear Point Kniv

Er en knivtype der er symmetrisk på blad og ryg. Kniven er utrolig skarp på begge sider og bruges primært til at pierce dyr eller til taktiske formål. Kniven er ikke anbefalet som hverdagskniv.

 

Spear Point Kniv
 

 

Tanto Kniv

Denne slags kniv følger den japanske traiditon for sværd og daggere. Både blad og ryg på kniven er helt lige indtil enden af bladet hvor bladet kanter sig op og mødes i en spids med ryggen. Det resulterer i et utroligt stærkt blad og en meget holdbar spids. Grundet det kantede blad er kniven ikke specielt god at pierce med. Til gengæld er det en rigtig god hverdagskniv der holder længe.

 

Tanto Kniv
 
 

Urtekniv

Urtekniven har et helt lige blad hvor ryggen kurver nedad ude i enden af klingen. Det resulterer i en utrolig sikker kniv uden en egentlig spids der kan pierce. Knivtypen blev i gamle dage brugt til at trimme hovene på får. Derudover har knivtypen også en lang historie for at være ynglings kniven til at skære ræb på både, simpelthen fordi det er ret svært at komme til at stikke sig selv med den i tilfælde af at båden rokker.

 

Urtekniv
 
 

Hawkbill Kniv

Har en klinge som buer indad mod ryggen. Kniven er fantastisk til at lave meget lange snit, eksempelvis når der skal skæres tæppe eller gulv til.

 

Hawkbill Kniv