Ægte MultiCam fra Crye Precision – Vi sælger kun ”GENUINE MULTICAM”

MultiCam sløringsmønster, eller Multi Terræn Slørring (MTS) som det hedder i det danske forsvar, blev udviklet i 2002 af firmaet Crye Precision i samarbejde med US Army Soldier Systems Center også kendt som US Army Natick laboratorierne. Crye Precision har patent på brugen af alt autentisk MultiCam, og derfor skal alle andre firmaer som 5.11, BALCKHAWK!, CamelBak, Oakley, Tactical Tailor, Tasmanian Tiger mfl. betale licenspenge til Crye Precision for at bruge det. Det er også årsagen til at MultiCam typisk er dyrere end den samme vare i en anden farve.

Mange har igennem årene forsøgt at kopiere teknologien bag MultiCam sløringsmønsteret fra Crye Precision, som eksempelvis det russiske forsvar der har indført deres egen version, eller i Polen hvor de fremstiller en kopi af MultiCam ved navn ”Suez pattern”. Derfor har Crye Precision indført mærkatet ”GENUINE MULTICAM” som viser at det er ægte MultiCam. På GrejFreak.dk forhandler vi kun MultiCam fra brands som bruger GENUINE MULTICAM. 

Da Crye Precision ikke har deres egne tekstilfabrikker fremstilles alt ægte MultiCam slørring af de to amerikanske tekstilproducenter Duro Textiles Inc. og Brookwood Companies Inc. MultiCam fra andre fabrikker er derfor ikke ægte MultiCam.

 


Historien om MultiCam fra Crye Precision

MultiCam sløringsmønsteret som vi kender det i dag blev designet da den amerikanske hær ønskede et Multi Terræn Sløringsmønster som kunne bruges i flere forskellige miljøer. Planen var at MultiCam skulle erstatte de to gamle 3-farvede Desert og Woodland Camo uniformer som den amerikanske hær har brugt siden 1980’erne. Desværre tabte Crye Precision udbuddet, og i 2004 valgte US Army den grå Universal Camouflage Pattern (UCP) også kendt som Digital Camouflage ("digicam"). 

I 2010 valgte den amerikanske hær dog at indføre MultiCam uniformen for alle soldater som var udstationeret i krigen i Afghanistan, da den grå UCP uniform ikke var effektiv sløring i Afghanistans meget skiftende terræn. Indtil 2010 var MultiCam kun anvendt af nogle amerikanske specialstyrker samt særlige politienheder som fx DEA. Samtidig blev der i 2010 udskrevet en ny udbudsrunde omkring hærens fremtidige sløringsmønster. Fire virksomheder var med til sidst, men i starten af 2014 valgte US Army en videreudvikling af MultiCam kaldt ”Scorpion W2” som også er udviklet af Crye Precision. Dog har US Army rettighederne til Scorpion W2, hvilket gør at anskaffelsesprisen bliver billigere. Forskellen mellem Scorpion W2 og MultiCam er lidt ændringer i mønstrets geometri. Sløringsfarverne er de samme, og derfor kan Scorpion W2 unden problemer anvendes sammen med uniformsgenstande og udrustning i MultiCam. 

Siden 2010 har Crye Precision også udviklet fire andre varianter af MultiCam som omfatter MultiCam Arid™ til ren ørken, MultiCam Tropic™ til jungle og tæt skov, MultiCam Alpine™ til vinter og snelandskan og MultiCam Black™ til politiets SWAT teams og antiterrorenheder.

Udviklingen og teknologien i autentisk MultiCam fra Crye Precision

MultiCam opstod da Crye Precision eksperimenterede med forskellige slags sløringsmønstre. Formålet var at undersøge om ét enkelt sløringsmønster kunne være effektivt nok til at begrænse den visuelle og Near Infrared (NIR) signatur fra en person på tværs af forskelligt terræn og årstider. Førhen var det almindeligt have flere forskellige uniformer efter terræn og årstid. 

Crye Precision har brugt mange ressourcer på at undersøge hvordan camouflage fungerer i naturen. De tog udgangspunkt i de steder hvor det er sværest at skjule sig, og studerede terrængående og miljømæssige elementer som var fælles for så mange forskellige miljøer som muligt. Så de har undersøgt, hvordan lys påvirker miljøelementer og hvordan sløringsmønster skifter udseende under forskellige lysforhold. Crye Precision undersøgte også de sæsonbestemte og højdeændringer der påvirker forskellige landområder og forsøgte at indregne alt dette sammen da de ville fremstille et meget tilpasningsvenligt og effektiv sløringsmønster. 

Sammen med US Army begyndte Crye Precision at afprøve deres resultater. Første ved at lave en masse computersimuleringer og udregninger hvor de skulle tage højde for farver, terræn, lysforhold og meget mere. Derefter brugt de en masse tid på at afprøve det blandt soldater for at få feedback på deres erfaringer. Dette blev igen kørt ind i store computersimuleringer med over 100 lag af sløringsmønster, som skulle lægges sammen til ét endeligt mønster. Efter næsten to år var Crye Precision sammen med den amerikanske hær færdige med at udvikle den sløring som vi i dag kender som MultiCam.

Indførslen af MultiCam i det danske forsvar

I 2011 offentliggjorde det danske forsvar at de gamle M/84 og M/01 uniformer skulle udskiftes med en ny uniform i MultiCam eller Multi Terræn Slørring (MTS). Navnet Multi Terræn Slørring kommer fra engelsk, da man i Storbritannien også har indført MultiCam. 

Står du og mangler ny militær beklædning? Så stop forbi vores showroom eller se mere her på vores webshop.