Når varmegraderne daler og vinteren står for døren, er det på tide at pakke sig godt ind i varm beklædning, som både er komfortabelt, og som kan hjælpe dig med at holde varmen i koldt vejr. Når du opholder dig meget ude, enten i forbindelse med jagt, militærøvelser eller blot fordi du er den helt store outdoor-entusiast, så er det helt essentielt, at du har tøj på, som du kan holde varmen i, da dette er alfa og omega i forhold til at få nogle gode oplevelser.

Det er helt naturligt, at nogle mennesker fryser mere end andre. Når vi fryser, så sender hudens nerveceller signaler til hjernen om en ønsket ændring i temperaturen. Det er derfor også meget individuelt, hvordan vi oplever kulde, og nogle af de faktorer der bl.a. spiller ind, er vægt og køn.

Hvorfor fryser vi?

Måske er du en af dem, der altid har kolde hænder og fødder. Eller måske oplever du, at tænderne klaprer løs, når du begynder at fryse. Grunden til at tænderne begynder at klapre ved kulde er, at vores kroppe prøver at producere varme netop ved at få musklerne til at sitre, hvilket er denne sitren man oplever i kæbepartiet, når tænderne begynder at klapre. Du kender garanteret også til det at få gåsehud. Grunden til at vi får gåsehud, når vi fryser, er at musklerne ved hårsækkene begynder at trække sig sammen, og dette gør at hårene rejser sig. Det at få gåsehud har ikke som sådan en praktisk effekt. Uanset hvordan vi mærker kulden i vores kroppe, så er det en helt normal fornemmelse, som kan være rigtig ubehagelig.

Hvis først man fryser, er det svært at få varmen igen, og hvis kulden først tager fat, så kan det være svært at nyde oplevelserne og holde fokus. Derfor har vi strikket en guide sammen, som skal give et overblik over, hvad du kan gøre for ikke at fryse, så du kan holde varmen uanset hvad. For hvordan finder du den rette varmebeklædning, hvad skal du gå efter og er der andre gode råd til, hvordan man holder varmen i koldt vejr? Vi guider dig her.

Hold varmen med beklædning i det rette materiale

Noget af det første man bør tage stilling til, er hvilken type materiale, man ønsker. Hvis man foretrækker naturlige varmematerialer, kan man gå efter enten gåsedun og merinould. Disse naturlige materialer er både velkendte, populære og giver rigtig god varme. Selvom disse er af god kvalitet, så er det stadig vigtigt at tage hensyn f.eks. hvor meget slid tøjet vil risikere at blive udsat for og hvilke specifikke behov du har. Det kan nemlig sagtens være, at syntetiske materialer er mere relevante til dit behov.

Syntetiske materialer er menneskeskabte materialer, og også i denne kategori er det skabt nogle materialer, der er ideelle, når man skal holde varmen i koldt vejr. Disse materialer kan i visse tilfælde være bedre at vælge end de naturlige materialer, da de syntetiske materialer ikke er lige så sarte, som de naturlige kan være. Naturlige materialer er mere følsomme over for vand og vådt vejr. Desuden er der forskel på, hvor meget de forskellige materialer vejer, og de naturlige materialer vil blive meget tunge, hvis det bliver vådt, hvorimod det syntetiske bedre kan modstå vand. Man kan også vælge en blanding af de naturlige og de syntetiske materialer. Uanset hvad du vælger, er det en vigtig overvejelse at gøre sig, hvis du vil holde varmen selv i koldt vejr. Du kan gå på opdagelse i alt vores undertøj her:

MEST POPULÆRE UNDERTØJ

 

Termisk isolering hjælper dig med at holde varmen

Det kan være et rigtig godt valg at investere i påklædning med termisk isolering. Den termiske isolering sørger for at du altid kan holde varmen. Det vil typisk beskytte både mod vind og vand og samtidig holde kroppen varm indvendigt. Termisk isolering er et godt alternativ til animalsk dun-for, altså de naturlige materialer. Den termiske varmeisolering vil sørge for at din krop hele tiden har den nødvendige kropstemperatur. Termisk varmeisolering fungerer som et lag mellem den ydre kulde og din naturlige kropsvarme.

Vigtige elementer at tage stilling til

Det er ikke nok, at materialet kun sørger for at holde varmen – det er mindst lige så relevant, at dit overtøj f.eks. også er vandafvisende, hvis du skal være sikker på at kunne holde varmen. Bliver du først våd, har du også lettere ved at blive kold. Derfor er der flere faktorer, der spiller ind, når du skal købe påklædning, der skal sørge for, at du kan holde varmen. Når du skal vælge den helt rette varmepåklædning, er det derfor essentielt at tage stilling til følgende egenskaber:

  • Termisk isolering

  • Holdbarhed og krav til pleje

  • Åndbar

  • Modtagelighed over for vind og vand

  • Dit aktivitetsniveau (jo højere aktivitetsniveau, jo mere varme producerer du)

  • Din personlige følsomhed overfor kulde

Træthed kan gøre dig mere kuldskær

De fleste af os vil typisk opleve, at vi har større tendens til at fryse, når vi er trætte, hvilket selvfølgelig ikke er en tilfældighed. Hvis vi er i mangel på søvn, så kan det hurtigt ende med at gå ind og påvirke både vores stofskifte samt vores blodcirkulation, hvilket resulterer i, at hjernen simpelthen bliver ude af stand til at regulere vores kropstemperatur på en tilstrækkelig effektiv måde, som er med til at vores kroppe er rustet til at kunne holde på varmen. Sørg derfor så vidt det er muligt at få dig en god nats søvn, da du på denne måde vil have et væsentligt bedre udgangspunkt for at være meget mindre kuldskær. Du må derfor ikke undervurdere vigtigheden af at både krop og sind får ordentlig med hvile.

Mangel på væske

En mild form for dehydrering hvor du altså har drukket for lidt væske er en typisk synder, når det kommer til at fryse. Derfor er det rigtig vigtigt at huske at indtage rigeligt med væske og få drukket rigeligt i løbet af dagen. For at være i stand til at holde på varmen i vores kroppe er det vigtigt, at vi husker at opretholde væskebalancen. Når ikke vi mangler væske, kan kroppen frigive varmen langsommere, og dermed vil du ikke lige så let komme til at fryse.

Hvorfor er der forskel på, hvor meget vi fryser?

Der er meget forskel på, hvor meget vi mennesker fryser, alt efter hvem vi er og hvor kuldskær vi er. Hvad der helt præcis sker inde i vores kroppe når vi begynder at fryse, er at nervecellerne inde i huden begynder at sende et tegn til vores hjerne med et ønske om en ændring i kroppens temperatur. Dette er desuden ikke bare selve hudens temperatur men også hvor hurtigt, den begynder at forandre sig. Den store forskel opstår så i, hvordan forskellige mennesker føler denne kulde, hvilket kan føles meget forskelligt. Dermed er det en super individuel følelse for den enkelte. Én af de helt store faktorer der er med til at afgøre, hvor hurtigt og hvor meget vi vil opleve kulde følelsen, er, som du nok allerede er klar over, både afhængig af køn og hvor meget vi vejer. 

MEST POPULÆRE OVERTØJ

 

Hvorfor har kvinder større tendens til at fryse end mænd?

Forskning viser, at det er ganske naturligt, at kvinder har lettere ved og større tendens til at føle kulde end mænd har. Én af grundene til dette er blandt andet, at kvinder helt naturligt har en del mere varme rundt om de vitale organer, hvilket er med til at give en del højere kernetemperatur end hos mænd. Mænd har nemlig en kropsvarme, der er væsentligt mere jævnt fordelt rundt omkring i kroppen. Kvindekroppens evne til at ”holde” på den indre varme påvirker, at varmen dermed har svære ved at nå hele vejen ud i fingrene og tæerne, hvilket også er derfor, at kvinder typisk vil have lettere ved at komme til at fryse både på hænder og fødder. Når vi fryser vores hænder og fødder er der også større chance for at komme til at fryse i resten af kroppen. 

Vitaminmangel

Hvis du mangler nogle bestemte vitaminer eller mineraler kan dette også være skyld i, at du får sværere ved at holde på varmen. Især hvis du f.eks. er i underskud af B12 og jern, kan du lettere komme til at fryse. Både jern og B12 er med til at danne røde blodlegemer, som er dem, der skal transportere ilt og varme rundt i vores kroppe. Hvis du ved, at du let kommer til at mangle disse vitaminer, kan du tage et kosttilskud og ellers sørge for at spise en rød bøf, fede fisk og en masse grøntsager, så du naturligt kan få fyldt depoterne op.

Fedtproducent og muskler

Helt naturligt er der en biologisk forskel på kropstemperaturen hos henholdsvis mænd og kvinder, men der findes også en sammenhæng mellem muskelmassen og vores tolerance over for kulde. På grund af at mænd har en større muskelmasse end kvinder, så betyder det, at mænd helt automatisk også vil udvikle mere varme end kvinder, som også er nævnt tidligere i artiklen. Derfor kan man forsøge at øge sin muskelmasse, hvis man har stor tendens til at fryse. Hvis vores fedtprocent er meget lav, kan det også betyde, at vi fryser lettere, og derfor kan det også hjælpe at have lidt ekstra kilo.

Gode råd til at holde varmen

Nedenfor har vi samlet en række gode og enkle råd, der alle har til formål at gøre det lettere at holde varmen.

  • Hold halsen varm: Det er vigtigt at have fokus på at holde din hals varm. Det er nemlig sådan, at der fra åbningen på en jakke meget nemt vil sive en masse varme ud, hvilket kan resultere i, at din hals kan blive kold og i værste tilfælde bliver du syg. Sørg derfor for at have et godt halstørklæde eller et halsrør på. Ud over at disse to beklædningsgenstande vil varme din hals, så kan de også effektivt være med til at varme dine ører og næse, hvis du trækker halsrøret eller halstørklædet op.
     

  • En god hue: Når kulden bider, vil vi helt automatisk komme til at miste en hel del af kropsvarmen gennem vores hoved. Både vores ører og næse er meget overfølsomme over for kulde, og derfor er det en rigtig god idé at være sikker på, at du har pakket en god hue.
     

  • Den rette påklædning: Den rette påklædning er absolut altafgørende for, at du ikke kommer til at fryse. Det anbefales at pakke dig ind i tre lags påklædning. En tommelfingerregel som der er værd at huske på er, at varm luft vil holde på varmen. Det er derfor en god idé at være opmærksom på at både vanter, overtøj og fodtøj ikke sidder alt for stramt, så der vil være plads til lidt ekstra luft. Sørg for at din beklædning vil beskytte både mod vind, regn og kulde. Merinould er et fantastisk materiale, der både er eminent til at holde på varmen og samtidig sørger for en god åndbarhed.
     

  • Varme fingre:Kolde fingre er svære at få varme igen, hvis de først er gået hen og blevet iskolde. Sørg for at anskaffe dig et par gode luffer. Luffer er bedre end handsker, da fingrende i lufferne kan varme hinanden fremfor når fingrene er adskilte i et par handsker. Igen skal du her være opmærksom på at de ikke sidder for stramme, så der er plads til at danne den varme luft.
     

  • Bevæg dig: Selvom du har iklædt dig den helt rette påklædning, så er det en afgørende faktor, at du sørger for at bevæge dig, så der hele tiden er gang i blodcirkulationen. Når du trænger til at hvile dig ind imellem, så pas på med ikke at sætte dig direkte på den kolde jord, men sæt dig på et underlag.
     

  • Mad og væskeindtag: Især hvis du er ude i vinterhalvåret, så sørg for at få noget varmt at drikke. Det er supereffektivt at drikke en kop te en gang imellem i stedet for kun at drikke koldt vand, da den varme te vil hjælpe dig med at tilføre varme indefra. Derudover er det vigtigt at få nok at spise. Når det er koldt, vil kroppen nemlig øge forbrændingen, hvilket er årsagen til, at det er vigtigt at få spist nok, inden du drager afsted. Sørg især for at få et solidt morgenmåltid, så du er klar til dagen, suppler i løbet af dagen med nødder eller proteinbarer, og få så endnu et solidt aftenmåltid, så du også har fyldt mave, når du lægger dig i soveposen.

Vi håber du er blevet klædt godt på til at holde varmen i det kolde vejr, så vinterhalvåret ikke skal skræmme dig. Hvis ikke, så har vi meget dame outdoor beklædning og herre outdoor beklædning på lager, så du kan holde varmen. Du er nu blevet bevidst om, hvad du skal gå efter i forhold til at vælge den rette påklædning samt hvilke faktorer der ellers spiller ind, når du skal holde varmen i koldt vejr. Rigtig god fornøjelse.