Rundt omkring i den danske natur kan du hele året rundt finde spiselige svampe i de danske skove. Der er dog flest svampe at finde i sensommeren og efteråret, nærmere fra august til oktober måned. Der er intet som at tage på en god svampejagt og samle en masse lækkerier, og så er det tilmed ganske gratis. Vi guider dig i denne artikel til hvordan du opnår en god og vellykket svampejagt. Vi kommer bl.a. ind på hvilke arter der er spiselige, hvilke der er giftige, gode råd samt hvor og hvordan du skal samle svampe. Rørhatte og champignoner samt kantareller er der rigtig fine muligheder for at kunne finde i sensommeren og efteråret. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der også findes en del giftige svampe. Derfor er rådet: Spis aldrig en svamp, som du ikke er 100% sikker på.

MEST POPULÆRE SVAMPEKNIVE

 

Hvilke svampe er spiselige?
Der findes mange gode og spiselige svampe ude i skovene, som sagtens kan spises og som slet ikke er farlige at spise. De kan let anvendes til en masse forskellige retter i madlavningen. Svampe tilføjer masser af god smag og ikke mindst vitaminer til din mad. Når det kommer til at vurdere hvorvidt den enkelte art er spiselig, så har vi lavet en liste over de mest almindelige, spiselige svampe, som er nemme at genkende, og dermed ikke så let forveksles med de giftige. Nogle af de mest almindelige spiselige svampe er:

  • Markchampignon
  • Stor trompetsvamp
  • Spiselig rørhat (Karl Johan)
  • De almindelige kantareller
  • Tragt-kantareller

Hvis du dog skulle have bare en lille tvivl om hvorvidt en svamp er giftig, så lad den være.

Hvilke svampe er giftige?
Som nævnt ovenfor, så findes der en masse gode og spiselige svampe, men de giftige er også derude, som du derfor naturligvis skal holde dig fra at spise. Hvis ikke man har så meget erfaring i at gå på svampejagt, så kan det være nyttigt at alliere sig med en erfaren svampekender, når du skal ud og finde svampe for første gang. En andet tip er at du med fordel kan anskaffe dig en svampebog, så du hurtigt kan få en fornemmelse af, hvilke arter der er spiselige og hvilke, der er giftige. Det er vigtigt, at du sørger for, at din svampebog er af nyere dato, da der hele tiden forskes i svampe og du kan risikere, at de svampe der er angivet som "spiselige" i ældre bøger, ikke anses som spiselige nu. Du kan desuden læse meget mere om de forskellige giftige svampearter i Miljøstyrelsens artsleksikon. Nogle af de giftige svampe er:

  • Snehvid fluesvamp
  • Grøn og rød fluesvamp
  • Satans rørhat
  • Almindelig Netbladhat
  • Puklet Giftslørhat

Tips og tricks til svampejagten
Når du drager afsted på svampejagt, så er der nogle enkelte råd som vi gerne vil videregive. Rådene har både til formål at passe på svampene til næste sæson, men også for at passe på dig selv. 

  1. Hvis ikke du har prøvet at samle svampe før, så er der en god idé at følges med én, der er erfaren den første gang. Der er også mulighed for at melde sig på en guidet tur. Der findes en del forskellige ture i hele landet, f.eks. med Svampeforeningen
  2. Hvis du er i tvivl om en svamp er giftig, så anbefaler vi altid at du lader være med at plukke den. Hellere være på den sikre side.
  3. Sørg for kun både at plukke og bruge friske svampe.
  4.  Alle svampe skal altid enten steges eller koges. Få svampe kan spises rå, men svampe kan indeholde store mængder giftstoffer, som neutraliseres når de tilberedes.
  5.  Pluk kun dem der har en god størrelse. Pas dog på med ikke at tage alle de store og modne svampe, da de er nødvendige for at de kan smide sporer og dermed være i stand til at brede sig med årene.
  6.  Der kommer hele tiden ny viden om svampe, og derfor kan det være en god idé at holde dig løbende opdateret ved at forny din svampebog med jævne mellemrum. Det er før set, at svampe der før har været godkendt som spiselige, pludselig er blevet fastslået som værende giftige, hvis man spiser for mange. 
  7.  Når du plukker svampene, så sæt dig på hug. På denne måde får du lettere et bedre overblik.
  8. Hvis du får mistanke om at du har indtaget giftige svampe, så sørg altid for enten at opsøge din læge eller skadestuen, og medbring den mistænkte art.
  9. Det er bedst ikke at plukke i nærheden af meget tæt befærdede veje, da svampene meget nemt absorberer tungmetaller, og det er ikke godt for kroppen.
  10. Start altid med en mindre portion af en ny svamp, da du ikke ved om du måske kan risikere at være overfølsom over for den, og hvis du holder dig til en lille mængde, så vil du opleve overfølsomheden ganske svagt.

Hvad skal du have med?
Nedenfor har vi samlet en liste over, hvilket udstyr vi anbefaler dig at tage med på svampejagten. Det rette grej er bestemt ikke uden betydning, og kan være en afgørende faktor for en god og vellykket tur. Vi anbefaler følgende:

  • En bog over skovens forskellige svampearter, så du let kan få et overblik over de spiselige og giftige arter, hvilket er vigtigt at have styr på.
  • En lille kniv og en børste. Dette vil gøre det lettere at få fat i dem, og dernæst børste jorden af inden du lægger dem i kurven, så du ikke tager unødigt meget jord med hjem.
  • En kurv til opbevaring af svampene. En plastpose er ikke optimal, da svampene lettere vil blive dårlige i sådan en. 
  • Det rette fodtøj gør en stor forskel. Vandrestøvler eller gummistøvler er at foretrække.
  • En god sweater og en let vind- og vandtæt jakke.
  • En termoflaske med noget varmt drikkelse, så du lettere kan få varmen, hvis du skulle komme til at fryse.
  • Et siddeunderlag til pauserne

Hvor må du gå på svampejagt?
Ifølge loven må du samle svampe til privat forbrug, dog i et begrænset omfang, så skovene ikke bliver ryddet. Ejere af et område kan til gengæld godt give dig lov til at plukke mere, men dette er efter privat aftale. Når det kommer til de områder, som Naturstyrelsen råder over, så er reglerne ganske frie. Som udgangspunkt er det helt frit at samle både de svampe og bær som du har lyst til. Hvis der gælder en særlig regel, så vil der være sat skilte op som så vil indeholde den information, der gælder netop dér. Samme regler gælder som hovedregel også på kommunale områder, men det er altid en god idé at tjekke op på den enkelte kommunes hjemmeside, hvis den skulle ske at have nogle andre regler.
I private skove er det tilladt at opholde sig fra kl. 6 og til solnedgang, så længe man holder sig til stierne, vejene og samtidig kun er på gåben og ikke i nogen form for køretøj.  Selvom svampene ofte gemmer sig et stykke væk fra stierne, så er det stadig vigtigt at du holder dig til stierne. Desuden må man ikke opholde sig indenfor en afstand på 150 meter fra både beboelsesbygninger og driftsbygninger. Det kræver altid en tilladelse fra ejeren, hvis det drejer sig om indsamling til erhvervsmæssig brug. Dette kan f.eks. være indsamling til hoteller, markeder, forretninger osv.

Hvornår skal du plukke svampene?
Som nævnt i starten, så kan du plukke dem hele året, dog er der flest fra august til oktober. Det bedste tidspunkt at gå på svampejagt er typisk efter en lang periode med regnvejr. Netop af den årsag er efteråret en rigtig god periode at gå på svampejagt i. Størstedelen af arter gror i skovene, men du kan også finde dem på f.eks. græsmærker, især hvis det er marker, hvor der går heste.

Rigtig god fornøjelse.


PS: Vi har et stort udvalg af svampeknive. Du kan finde alle vores svampeknive her.