Vandrestavens oprindelse strækker sig helt tilbage til starten af 1900’erne, hvor man anvendte længere trækæppe til at stabilisere sin gang i hårdere terræn. Siden da har vandrestaven udviklet sig til et helt almindeligt vandretilbehør, som stadig skal afhjælpe vandrere med stabilitet og støtte i hårdt terræn.

Et par vandrestave kan til forveksling ligne et par skistave, dog har vandrestave en maks. længde på 135 cm., og de er ofte lavet i letvægts aluminium eller karbonfiber. De er ofte fremstillet i 2 eller 3 sektioner, så de nemt kan foldes ud og sammen igen. Dog er der mange fordomme forbundet med vandrestave, og de er egentlig et meget overset produkt, der bør få mere opmærksomhed for deres mange fordele.

En af de mange fordomme, der er forbundet med vandrestave er, at det kun er middel aldrende og gamle menneske, der går med vandrestave, og de kun kan bruges til stavgang – men dette synspunkt vil vi gerne lave om på og dele ud af de mange fordele, der er ved brugen af vandrestave. Vidste du, at du er 80 % af tiden på benene, når du vandrer? Det er netop derfor, vi mener, at vandrestave er et vigtigt produkt på din næste vandretur.

Fordele ved vandrestave

Når du er på vandretur, er dine ben, knæ og led især udsatte, men det er her vandrestavene kommer ind i billedet. Vandrestave hjælper med at aflaste, og de giver dig mere fremdrift, stabilitet og sikkerhed. De gør det også nemmere at holde balancen i svært terræn eller i vand.

  • Vandrestave kan aflaste dine knæ op til 25 %, når du vandrer nedad, hvor de fjerner belastningen fra benene, fordi overkroppen aktiveres

  • Vandrestave er et multifunktionelt produkt, som for eksempel kan opretholde en tarp eller som en ekstra teltstang

  • Vandrestave kan bruges som sikkerhedsudstyr – en krykke om man vil – som kan støtte dig, hvis uheldet har været ude eller til stabilisering af et brud

  • Vandrestave giver bedre balance ved at fordele vægten ud på 4 punkter i stedet for kun 2 – fødderne

  • Vandrestave kan spille en rolle for valget af vandrestøvler – et par lette vandrestøvler og et par lette vandrestave giver god bevægelighed

DE MEST POPULÆRE VANDRESTAVE PÅ SHOPPEN

 


 

Sådan vælger du den rette vandrestav for dig

Er du ny inden for vandreverdenen, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvilke slags vandrestave, der er de rette for dig. Herunder laver vi en gennemgang af egenskaber, du skal være opmærksom på.

Teleskopstave eller foldbare vandrestave

Vandrestave findes i 2 modeller – teleskopstave og foldbare vandrestave:

  • Teleskopstaven: Disse vandrestave er opbygget af 3 rør, som glider ned over hinanden for mindre fylde. Længden justeres enten med skruelåsning eller udvendige låse. Skruelåsning vejer mindst, hvorfor denne løsning oftest bruges på særligt lette vandrestave. Udvendige låse er den mest effektive og stabile løsning.

  • Foldbare vandrestave: Disse vandrestave er opbygget af 3 led, der er sammensat med en snor indvendig. Længden kan ikke justeres som teleskopstaven, men disse vejer også lidt. Foldbare vandrestave er hurtige at folde ud og sammen grundet de 3 led forbundet med den indvendige snor. Du slipper for låsesystemer.

Materiale og vægt

Når du skal vælge vandrestave, skal du også kigge på materiale og vægt. Du kan finde vandrestave i aluminium og karbon. Vandrestave lavet i aluminium er lette og stærke, dog findes aluminium i mange forskellige kvaliteter. Vandrestave i karbon er de letteste, da karbon er stærkere og lettere end aluminium. Selvom 100 grams forskel ikke virker bemærkelsesværdigt, så løfter du faktisk dine vandrestave rigtig mange gange i løbet af sådan en vandretur, hvorfor de 100 gram kan gøre en kæmpe forskel.

Fødder af gummi eller udskiftelig spids?

Vandrer du på asfalt eller skal vandrestavene transporteres i din rygsæk, kan du med fordel sætte et par gummifødder på spidserne af dine vandrestave. Det siger næsten sig selv, men spidsen er det første, der bliver slidt. Skal du på en lang vandretur, er det nævnelsesværdigt at kigge efter en vandrestav med udskiftelig spids.

Håndtag, trensen og remme

Vandrestave har oftest et greb på en håndslængde, men der findes også nogle med forlænget håndtag, så du kan ændre dit greb for bedre komfort. Du finder også håndtag i materialer som skum, gummi eller kork, hvor alle materialer har hver deres fordele. Trensen er en lille ring, der sidder for enden af vandrestave, som sørger for, at de ikke går gennem blødt underlag. Vandrestavenes remme finder du oftest lavet i nylon.

Dérfor bør du investere i et par vandrestave

Vandrestave er ikke kun til middel aldrende og gamle mennesker, som fordommene lyder på. Selvom du er ung og frisk, bliver din krop ligeså belastet, når du vandrer – især dine hofter, ben og fødder. De korrigerer og justerer hele tiden på vægtfordelingen mod underlaget, hvorfor du hurtigere bliver træt. Et par vandrestave kan flytte en del af belastningen op i overkroppen, hvor skuldre, ryg og brystkasse hjælper til. Om du vælger den ene eller den anden model er helt op til dine personlige præferencer, men fordelen er de samme uanset, om du skal ud i barsk miljø eller blot en lille tur rundt i den danske natur. Vi hos GrejFreak.dk kan i hvert fald kun anbefale, at du på din næste vandretur investerer i et par vandrestave på grund af den gode støtte og de multi-funktionelle funktioner, de giver dig. Du finder vores udvalg af vandrestave og andet vandre og rejseudstyr.