Måske har du hørt om Weaver og Picatinny rails før, men er du egentlig klar over, hvad forskellene og lighederne er på de to typer af montager er? Hvis ikke, så skal du læse med her, hvor vi specificerer både Weaver og Picatinny rails.

Weaver og Picatinny er altså navnene på to slags montager, eller baser om man vil, som skal bruges til at koble tilbehør til forskellige skydevåbener som f.eks. haglgeværer og rifler. Det er ofte montage af kikkerter, som er forbundet med de to montager, men de kan også bruges til at montere andet udstyr, som natkikkerter eller lygter. Weaver og Picatinny bliver let forvekslet, da de minder om hinanden og derfor betragtes de også af mange som det samme. På trods af dette, så findes der altså forskelle mellem Weaver og Picatinny.

I dag er Picatinny skinner langt mere alsidige end Weaver baserne. Picatinny er en NATO standard og ses på bogstaveligt talt ALLE taktiske våben. Picatinny er baseret på MIL-std 1913, altså de er standardiserede og har altid samme dimensioner, det er derfor praktisk talt alt udstyr i den vestlige verden, som er kompatibelt med Picatinny skinner.

Weaver baser har ikke en standardisering, altså de kommer i mange afskygninger tilpasset til individuelle typer af udstyr. Der er også forskel på størrelsen af rillerne på tværs af Weaver og Picatinny, det er derfor ikke sikkert at udstyr kan monteres på begge typer og skinner/baser. Man skal altså vide specifikt hvilken skinne ens udstyr skal monteres på.

DET MEST POPULÆRE KIKKERTMONTAGE PÅ SHOPPEN

 

Hvad er Weaver?

Weaver blev udviklet af en virksomhed med det samme navn tilbage i år 1930. Skinnebeslaget blev udviklet for at hjælpe folk med at montere tilbehør til skydevåben. Før denne montageskinne blev udviklet måtte man finde på mange besværlige alternativer til at montere tilbehøret på. Weaver blev udviklet før Picatinny. Weaver er amerikansk og en klassisk montage, og da Weaver kom på markedet, fandtes der ikke i forvejen noget lignende. De fleste rifler i dag er forberedte til at kunne monteres med et Weaver system. Det er et godt og anerkendt montagesystem, og man kan være sikker på, at det bare virker.

Hvad er Picatinny?

Picatinny rails er et standardiseret monteringssystem, som også anvendes til skydevåben, så man let kan vedhæfte f.eks. kikkerter og andet tilbehør. Oprindeligt var det et beslag, der kun blev anvendt til at vedhæfte kikkerter, men senere hen blev den udviklet til også at kunne montere udstyr til nattesyn, lasers, lygter mm. Picatinny giver stor fleksibilitet i et montagesystem. Selve skinnerne oftest fremstillet i aluminium af høj kvalitet, men findes også i f.eks. plast.

Weaver vs. Picatinny

For at forenkle forskellene mellem de to, har vi opdelt begge montagesystemernes plusser og minusser.

Weaver - plusser:

  • Man vil med stor sandsynlighed aldrig få montageproblemer

  • God kvalitet i forhold til prisen

  • Weaver montagesystem er meget alsidigt, og dækker stort set de fleste rifler

  • Weaver montage er meget let

Weaver - minusser:

  • Det er ikke så justerbart. Hvis ens montage huller i riflen ikke matcher 100 %, så kan montagen altså ikke justeres. I dette tilfælde bliver man nødsaget til at dreje af baserne, og dette vil kræve specialværktøj.

  • Designet er ikke prangende

Picatinny rails - plusser:

  • Montagesystemet har oftest en lav vægt

  • Det er i stand til at absorbere eventuelle skævheder i selve låsestolen

  • Har lav profil

Picatinny rails - minusser:

  • Et Picatinny rail kan veje mere end en Weaver base

Brug for mere hjælp?

Vi håber denne guide har givet dig en bedre fornemmelse af forskellen på de to systemer, og hvad du dermed selv vil vælge. Ellers er du meget velkommen til at kontakte vores kundeservice, hvor vi vil hjælpe dig og forsøge at besvare alle dine spørgsmål.

Se hele udvalget af båre jagt våbentilbehør og militær våbentilbehør. 

Rigtig god fornøjelse.