Mange tror at dun og fjer er det samme, men det er en generel misforståelse. Dun er ikke fjer og omvendt. Fjer har et skaft gennem midten, hvorimod dun har en blød kerne. Dun er også lettere end fjer, og dun har en naturlig isoleringsevne, som fjer ikke har.

Hos GrejFreak.dk har vi i mange år forhandlet det populære mærke Yeti, og det følgende vil gen-nemgå, hvordan Yeti benytter dun af aller højeste kvallitet i deres produkter. Vi vil dog lige for en god ordens skyld gøre opmærksom på, at Yeti og Nordisk i løbet af 2020 er blevet slået sammen. Denne sammensmeltning ændrer dog ikke på, at alle produkterne har samme høje kvalitet, som de altid har haft, og det er derfor stadig super relevant for dig at læse om de kvalitetsdun, Yeti benytter i deres produkter.

Yeti har arbejdet med kvalitetsdun og udvikling af udstyr til ekspeditioner rundt i hele verden i mere end 30 år, hvorfor deres erfaringer er med til at skabe nogle af de bedste produkter i ver-den. Alle Yetis produkter er fremstillet med Crystal Down, som er et nøje udvalgt udvalg af de allerfineste og mest fyldige europæiske dun fra fugle, der bestemt ikke har levet et skrabet liv.

DE MEST POPULÆRE PRODUKTER PÅ SHOPPEN

 

 

 

Yeti står fast ved, at dun er modernaturs mesterværk, som sikrer alle deres produkter en yderst bemærkelsesværdig isolerende og meget let følelse. Dun er nemme at komprimere, fordi de fra naturens side holder til pres, og når presset lettes, vender dunene tilbage til deres oprindelige form, som intet var hændt. Derfor vil du også opleve, at Yetis soveposer og beklædningsdele, som indeholder Crystal Down, kan pakkes sammen til næsten ingenting, men naturligt puffer sig ud igen, når du pakker dem ud og tager i brug.

For at skaffe de bedste europæiske dun til deres produkter, har Yeti siden 1983 arbejdet på at sik-re de mest optimale betingelser for de fugle, som de bruger dun fra. Dun er et helt og aldeles naturligt produkt, som kræver pleje og høj viden hele vejen fra æg til færdigt brugbart produkt. Herfra udspringer Yetis etiske dunkodeks, som netop sikrer den ønskede velfærd for fuglene, hvor der er fokus på udvikling og øgning af disse standarder. Derfor har Yeti også en nul-tolerance poli-tik, som følger The European Down and Feather Association også kaldet EDFA. Yeti anvender der-for kun dun fra Europa, som følger EFDA-standarden.

Produkter der indeholder kvalitetsdun vil automatisk også være dyrere og i bedre kvalitet end an-dre, hvorfor Yeti også lægger vægt på 2 faktorer, der skal afgøre kvalitet af volumen samt dun-blandingen. Yeti Dun scorer højt i begge faktorer. Crystal Down er nemlig af høj kvalitet i fyldevo-lumen, og blandingen af dunene er unikke. I Yetis produkter anvendes en nøje udvalgt blanding af dun og fjer for at skabe de bedste produkter for brugerne. Jo større andel af dun der bruges i pro-dukterne, jo lettere og varmere bliver produkterne. For eksempel i et 95/5 blandingsforhold vil den totale vægt være 100 gram, hvor 5 gram er fjer, og 95 gram er dun. Dun har en speciel evne til at indkapsle luft på grund af den naturlige elasticitet, der er i keratinen, som findes i dunene. Jo højere fyldevolumen er, jo bedre isoleringsevne har dunene.