Hvad skal jeg købe til en krise-situation?


Forsvarsministeren, Beredskabsstyrelsen og regeringen har meldt ud, at alle danskere bør kunne klare sig selv i minimum 3 døgn i tilfælde af en krisesituation og derfor have et nødberedskab klar. Dette har vi hos GrejFreak.dk anbefalet siden snestormen tilbage i februar, hvor den megen sne sørgede for, at mange danskere ikke kunne komme ud og handle.

I den forbindelse lavede vi en kategori med prepper udstyr, som du kan finde lige her. Her har vi samlet alle de produkter, som er gode at have i sit nødberedskab i en krisesituation.

Herunder vil vi opridse de ting, som er gode at have i en nødsituation. Vi tager udgangspunkt i Beredskabsstyrelsen nye anbefalinger, samt folderen ”Hvad nu hvis?” som tager udgangspunkt i lignende foldere fra Sverige og Norge, som vi hjalp med at få udgivet tilbage i foråret 2024.

Mad:

Mad er essentielt for at kunne overleve. Maden er samtidig også et samlingspunkt for familien og et kærkomment afbræk, hvor man kan hygge sig. Derfor mener vi også, at man skal have mulighed for et varmt og velsmagende måltid, selvom strømmen er gået eller lignende.

Frysetørret mad fra Tactical Foodpack er lavet med 100% naturlige råvarer, uden tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, GMO mv. At maden er frysetørret gør, at det kan holde sig i minimum 8 år fra produktionsdatoen, men det kan også sagtens spises efter 10-12 år. Derfor kan du gemme maden væk med ro i maven. Maden kan også bruges løbende til vandre- eller cykelture, så man holder sin mad i rotation.

Maden er nem at tilberede: Du koger blot 2-4 dl vand og tilsætter maden, hvorefter du rører rundt og venter 6-10 minutter. Har du ikke mulighed for at koge vandet, så er Tactical Foodpacks poser så smarte, at bunden kan tåle ild. Derfor kan du tilføje kold vand og bruge en spritbrænder eller fyrfadslys til at varme maden. Når maden er varm, tager du det af blusset og venter 5-10 minutter og så er maden klar. Dét er ægte prepper udstyr!

Se vores udvalg af måltidskasser fra Tactical Foodpack her.

Vand:

Endnu vigtigere end mad er vand. Vand er essentielt i dit nødberedskab og det anbefales at man opbevarer 3 liter pr. person pr. døgn (plus vand til eventuelle husdyr). Her kan du enten købe vand på flaske eller fylde beholdere beregnet til drikkevand og gemme dem væk et mørkt og koldt sted. Vand på flaske har en udløbsdato, som man bør overholde, da vandet herefter kan optage mikroorganismer fra flasken.

En beholder til drikkevand kan også bruges. Her er det vigtigt, at beholderen er rengjort inden påfyldning, samt at der kun tilføjes rent drikkevand. Gemmes dette koldt og mørkt kan det holde sig i flere måneder, men bør også udskiftes løbende. Vandet kan også gemmes i skoldede glasbeholdere, hvis dette er muligt. Det optager ikke smag og kan holde i mange måneder, hvis beholderen er helt ren.

Se vores udvalg af drikkesystemer her.

Der findes også produkter som f.eks. Micropur fra Katadyn, som kan tilføjes til enten rent vand, for at konservere det i længere tid eller til at rense urent vand. Micropur tabletterne er essentielt prepper udstyr at have liggende, så du altid kan rense eller konservere vand til længere tids opbevaring.

Se udvalget af vandrensningstabletter fra Katadyn her.

Vand fylder en hel del at opbevare. For dem der ikke har plads eller lyst til at opbevare så meget vand og bøvle med at udskifte vandet løbende, så kan et vandfilter være en god løsning. Hos GrejFreak.dk har vi alle former for vandrensningfiltre og de har i mange år været fast inventar i enhver preppers udstyr. Vi har både personlige vandfiltre, som fungerer som et sugerør, hvor du suger vandet direkte op igennem et rør med indbygget filter. Her er det mest anerkendte produkt LifeStraws Peak Personal Vandfilter. Samt vandrensningsfiltre, som fungerer bedre til flere personer, hvor du enten pumper vand direkte op fra en sø, å, regntønde eller sågar en vandpyt og direkte over i en ren beholder. Der findes også modeller, hvor man lader tyngdekraften klare arbejdet, samt mindre modeller, hvor du presser vandet igennem et filter og direkte ind i munden eller ned til din frysetørrede mad.

De ovenfor beskrevne metoder er de mest brugte metoder, til at sikre sig vand til nødberedskabet.

Brænder:

Muligheden for at kunne koge vand, kan også mindske mængden af bakterier i vand. Derudover er det meget nemmere at tilberede det frysetørrede mad, hvis man har en brænder i sit nødberedskab. Du kan vælge imellem forskellige muligheder, når du kigger på brændere:

Spritbrændere, som man kender fra de klassiske Trangia sæt, er en mulighed der altid virker. Sprit er ofte nemt at få fat i og det brænder forholdsvis længe.

Gasbrændere koger vand hurtigere end sprit og er som udgangspunkt mere energieffektiv end sprit.

En brænder er en essentiel del af dit prepper udstyr, da du får mange forskellige udnyttelsesmuligheder.

Førstehjælp og medicin:

Tager du fast medicin, så bør du have et lille lager liggende af din vigtigste medicin, så du altid kan klare dig i 3-7 dage. Derudover bør du også have en assorteret førstehjælpstaske liggende, som indeholder de vigtigste redskaber, skulle du komme ud for et uheld. Dette er faktisk en god idé at have liggende uanset hvad og det kan være en god hjælp i en svær situation. Kig efter en førstehjælpstaske med et godt udvalg af forskelligt udstyr såsom plastre, forbindinger, slynger mv.

Er du under 40 år gammel, gravid eller ammende, så kan du også anskaffe dig jod-tabletter. Bemærk, jod-tabletter bør kun anvendes ved et nukleart angreb eller udslip, for at beskytte mod stråling, der kan give kræft i skjoldbruskkirtlen. OBS: jod-tabletter bør ikke indtages medmindre det er strengt nødvendigt.

Hygiejneartikler:

Det er selvfølgelig også vigtigt at opbevare ekstra toiletpapir til hele husstanden. Men næsten endnu vigtigere er muligheden for at kunne desinficere hænderne efter toiletbesøg. Sørg derfor for at have hånddesinfektion liggende, hvis vandet ikke længere fungerer. Derudover bør du også have andre hygiejneartikler som bind/tamponer, bleer og andet der kan være relevant for din husstand.

Varme:

Sker der strømnedbrud i de kolde måneder, så vil al varmen i dit hus oftest også forsvinde. Hvis man vil investere stort i sådan en situation kan en stor nødgenerator eller solceller på taget være en løsning på problemet, men mindre kan også sagtens gøre det. En god sovepose holder meget bedre på varmen end din dyne og er nemmere at fragte, hvis du bliver nød til at forlade hjemmet. Sørg desuden for at have ekstra tæpper og varmt tøj liggende.

Andre fornødenheder:

Sker der et strømnedbrud eller være, så er information om hændelsen og kommunikation vigtigt. Sørg derfor for altid at have en opladt powerbank eller 2 liggende, så du kan oplade din mobiltelefon. Du kan med fordel investere i en powerbank med solceller, så du også kan få strøm på dine enheder, selvom strømmen går. En større selvstændig solcelleoplader, som du kobler til din powerbank, vil give dig en mere stabil levering af strøm.

Som nævnt er kommunikation også vigtigt i en krisesituation, så du kan finde ud af, hvad der forårsager krisen. Her vil en nødradio, som kan trække på FM båndet være oplagt. Hos GrejFreak.dk har vi 3 forskellige modeller. Fælles for dem alle er at de kan oplades via det indbyggede håndsving, som giver ca. 15 minutters radio på ét minuts omdrejning af håndsvinget. Derudover kommer de med indbygget powerbank til opladning af f.eks. en telefon, indbygget lommelygte, mulighed for både AM og FM bånd, samt indbyggede solceller, som kan oplade radioen i en nødsituation. Den ene model kan desuden andvende 3xAAA batterier, hvis alt andet fejler. En nødradio kan også bruges til campingture, shelterture mv. så det ikke udelukkende er til brug som beredskabsudstyr.

Det er desuden en god idé at have en lygte eller pandelampe liggende i tilfælde af strømnedbrud. En pandelampe er selvfølgelig smart fordi du har hænderne fri, så du kan arbejde med den på, mens en stavlygte ofte kan levere kraftigere lys.

Stearinlys og optænding er også en god idé at opbevare. De kan bruges til madlavning og optænding af bål mv. Derudover afgiver stearinlys også en smule varme.

 

Dette er som udgangspunkt det GrejFreak.dk anbefaler at alle opbevarer i sit nødberedskab. Det er selvfølgelig muligt at udvide og have endnu mere prepper udstyr, så du kan klare alle situationer. Men alle danskere vil nemt kunne klare sig igennem 3 døgn, hvis man har dette udstyr på lager.