Du har netop sat et kryds i kalenderen og ser frem til vandreturen. Det betyder også, at du nu går forberedelsestiden i møde. Men hvordan forbereder du dig op til en lang vandretur som Kungsleden, Caminoen eller Hærvejen? Herunder giver vi dig nogle fif til din forberedelse.

Kend dit udstyr

Selvom vandreturen måske først er om et par måneder, så begynd allerede nu med at anvende dit udstyr. Prøv at sætte dit telt op i haven, for det kan faktisk tage lang tid, hvis du ikke har særlig meget erfaring med det. Prøv dine vandrestøvler, så de bliver gået til. Prøv dine ​vandrestave​, så du er sikker på, at længden passer til din højde. Prøv at pakke din vandrerygsæk og tjek at dit liggeunderlag er tæt. Prøv dit udstyr! For når du først har påbegyndt din vandretur, så er det dét, du er afhængig af.

Tag kun det nødvendige med

Når du forbereder dig til en vandretur, har du ofte tid til at tænke over, hvilket udstyr du skal have med. Det kan ikke betale sig at tage en bærbar, iPad eller andet stort elektronik med, hvis du skal ud at gå en lang vandretur. I stedet så tag din smartphone med. Der er så mange vandrere, som har unødvendige ting med sig, de aldrig får brugt. Jo mindre du tager med, jo mere plads er der til mad, vand og snacks. Tag derfor minimalisthatten på, når du udvælger udstyr, beklædning og tilbehør til vandreturen.

Start med at gå nu!

Du kan aldrig starte for tidligt med at forberede dig til en lang vandretur. Så̊ uanset om der er tolv måneder til vandreturen eller en måned, så giv dig i kast med at gå ture. Det behøver ikke være ture på mange kilometer. Du kan sagtens nøjes med en lille vandretur på 2 kilometer, som du gentager tre gange om ugen.

Den mest effektive måde at forberede sig på er naturligvis ved at gå, for du rammer nøjagtig de samme muskler. Husk at gå med rygsæk, så din ryg og hofter også bliver vant til vægten.

Dit vandrefodtøj har også godt af at blive gået til, før du påbegynder din vandretur.

Ha’ vandrerygsækken på i hjemmet

Nu er det jo ikke kun benene, som skal trænes op. Ryggen og hofterne skal også i form. Hvis du ikke har særlig meget tid til at gå ture i hverdagen, så kan du tage rygsækken på derhjemme mens du er i haven, vasker op og vasker tøj.

Løb

Hvis du elsker at løbe, jamen så er løb da også en mulighed. Men prøv at variere det med intervaltræning, så du får vandreteknikken med i dit løbeprogram.

Cardiotræning

Cardiotræning er ganske effektivt og her bør ben og ryg være i fokus. Det kan være alt lige fra roning til cykling og svømning. Her handler det om at have fokus på ben og høj puls.

Styrketræning er ikke særlig effektivt

Man skulle tro, at styrketræning er godt til at forberede kroppen til en lang vandretur. Styrketræning virker også i et vist omfang, men der er andre effektive metoder til at forberede din krop til en lang vandretur. For selvom du laver øvelser som squat, lunges og benpres, så har det ikke den store effekt. Derfor anbefaler vi dig at fokusere på andre former for motion i forberedelsestiden, hvor du er mere aktiv med benene.

Men hvis du ikke kan holde dig væk fra styrketræning, er det naturligvis helt i orden. Så skru eventuelt op for repetitionerne og mindsk vægten, for så træner du din udholdenhed markant mere.

Udover at ønske god tur, vil vi også nævne, at du kan finde flere artikler om emnet på friluftsmagasinet.dk.