Du har sikkert hørt om den – knivloven. Men hvad indebærer den egentlig, og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du køber en kniv? Både knivloven og knivvalg vil vi komme ind på i nedenstående artikel. Vi håber, at du for svar på dine spørgsmål.

Denne guide indeholder blandt andet en forklaring af, hvad du må og hvornår i henhold til den nye våbenlov anno 1. juli 2016. Det er en sammenfatning af information der var tilgængelig på Retsinformation.dk, og hvis du ønsker mere information, kan du finde det her. Desuden indeholder den en lille guide i forhold til valg og overvejelser, når du overvejer at købe en kniv.

Det er vigtigt at tage knivloven alvorligt og følge de regler, der følger med, når man vælger at købe og bære en kniv på sig. Derfor er det naturligvis også vigtigt, at man sætter sig godt ind i knivloven, herunder hvad loven egentlig indebærer og hvordan du helt specifikt skal forholde dig til den. Derfor har vi samlet en oversigt her, så du hurtigt og let kan få et overblik over knivloven.

DE MEST POPULÆRE KNIVE & DOLKE PÅ SHOPPEN

 


 

Hvad definerer egentlig en kniv?

En kniv defineres som et håndredskab, som man primært bruger til enten at skære eller til at snitte med. Dens egenskab til at skære er på grund af dens skarphed på klingen. Der findes mange forskellige specialiserede knive, der er beregnet til forskellige slags formål. Nogle modeller er decideret fremstillet til at blive anvendt i naturen til at snitte noget med eller evt. skære en fisk op med, mens andre blot er beregnet til at snitte grøntsager med eller til at skære en skive brød. Nogle typer er fremstillet på den måde, at bladet kan foldes ind i håndtaget. Disse typer er dem vi kalder enten for lommeknive eller foldeknive. I denne form for kategori findes der massevis af forskellige typer af multiværktøjer. Her kan den klassiske schweizerkniv nævnes som et typisk eksempel på sådan et stykke værktøj.

Hvilken type skal du vælge?

Som nævnt findes der forskellige typer af knive, og groft set kan de altså deles op i fixed blade og foldeknive. Både fixed blades og foldeknive er meget brugbare i forskellige situationer, men hvilken én der er bedst, kommer i sin enkelthed helt an på situationen. Derfor er det en god idé, at man gør sig nogle overvejelser om, hvorvidt den skal være udpræget stærk, og hvorvidt den vil blive udsat for modstand og dermed hvor hårdfør den skal være. Dernæst er det en god ide at overveje, hvor nem den skal være at holde ved lige. Foldekniven er det bedste valg, hvis du har brug for én der har flere funktioner, og som skal være let og have med, måske hvor den lige kan ligge i lommen. Dernæst skal man overveje, hvornår den skal bruges. Her kommer der nemlig nogle overvejelser i forhold til længde på bladet samt udformning og både bladet og skaftet. Dette er nemlig meget afhængig af, om du skal bruge den til jagt, outdoorlivet generelt eller som en lommekniv i hverdagen.
 

DE MEST POPULÆRE MULTI-TOOLS PÅ SHOPPEN

 


 

Den danske knivlov

Helt oprindeligt var der tale om en skærpelse af våbenloven tilbage i 2008, som medførte, at en eventuel overtrædelse af det forbud, der hedder sig, at man ikke må bære skarpe genstande på sig, blev ændret til at være noget mere alvorlig, og derfor blev konsekvenserne for overtrædelse af dette altså blev skærpet. Loven blev ændret til at man i stedet for at få en bøde, kunne få op til syv dages fængsel i stedet. Derfor skal knivloven altså naturligvis tages lige så alvorligt som alle andre typer af lovgivninger.

Selve loven siger meget kort og godt, at du kun må bære knive til og fra brugsstedet og kun bruges til et anerkendelsesværdigt formål såsom; arbejde, jagt, fiskeri, spejder, fritid m.m. Den skal derudover være udformet til det specifikke formål.

Så hvad må du, og hvad må du ikke?

Som udgangspunkt er det ulovligt at bære kniv og blankvåben i det offentlige rum, uddannelsesinstitutioner, fritidsorganisationer, m.fl.

Undtagelsesvis er dog, hvis du skal benytte den i en arbejdsmæssig relation eller til aktiviteter som fx jagt, outdoor aktiviteter og fiskeri. Det væsentlige er, at du kan redegøre for årsagen til, at du bærer våbenet. Dog må knive og blankvåben under ingen omstændigheder medbringes i situationer, hvor man ud fra erfaring ved, der kan opstå konflikter, fx ved fodboldkampe og på diskoteker.

Det er essentielt at være opmærksom på, at det kræver tilladelse fra politiet at bære og anvende følgende otte typer af henholdsvis knive og blankvåben:

 • Våben med en klinge på over 12cm
   
 • Knive beregnet til stød med tværstillet greb
   
 • Springknive
   
 • Faldknive
   
 • Butterflyknive
   
 • Knive der kan hænge ved hals/skulder og betjenes med én hånd
   
 • Kastestjerne, -knive og -økser
   
 • Kårdestokken og våben der fremstår som andet end de er.

Du ansøger om en våbentilladelse i din lokale politikreds.

Hvis en helt almindelig kniv eller dolk med en klinge på over 12cm benyttes i forbindelse med arbejdsrelationer, jagt, fiskeri eller andre anerkendelses værdige formål, kræver det ingen polititilladelse, mens alt andet brug kræver tilladelse.

Bliver du stoppet med en kniv i din besiddelse, vil politiet foretage en generel vurdering af situationen både på baggrund af dit anvendelsesformål og dens art.
 

 

DE MEST POPULÆRE  SLIBESTEN & KNIVEPLEJE PÅ SHOPPEN

 

Vi håber, at denne guide har hjulpet dig til bedre at forstå, hvad denne lovgivning indebærer, og hvordan du skal forholde dig til den, når du køber knive og ikke mindst når du vælger at bære rundt på dem. Vi vil derfor endnu engang minde dig om, at våbentilladelsen kan du ansøge om i din lokale politikreds.

Hos GrejFreak.dk har vi en masse outdoor-entusiaster ansat, som har et dybdegående kendskab til de forskellige modeller, og hvad der vil passe bedst til dine egne behov. Derfor kan du altid kontakte vores medarbejdere, hvis du får brug for at få noget uddybet i forhold til lovgivningen på dette område, eller hvis du har spørgsmål til de enkelte produkter.

Tryk på linket herunder for at se vores udvalg af knive:
Knive & Tools