MIL-SPEC er en forkortelse for "Military Specifications" og betyder i korte træk, at udstyret overholder en række krav fra det amerikanske forsvar, fx til slidstyrke, materialevalg og generel levetid og funktionsduelighed i felten.
 

MIL-SPEC er en undergruppe af mil-std der beskriver konkrete standarder produktgrupper skal leve op til. Det er med til at sikre, at de forskellige produkter lever op til de konkrete specifikationer i form af kvalitet, materiale, slidstyrke osv.
 

MIL-SPEC forveksles nogle gange med Berry Compliant, der er nedskrevet i ”The Berry Amandment” , som forskriver, at alle råvarer, materialer, leverandører, osv. skal være fra USA. Denne certificering er lavet for at sikre brugen af amerikanske produkter i det amerikanske forsvar. Det er en god indikator på, at produktet er af en vis standard, men det er altså ikke et krav for at et produkt kan være MIL-SPEC. Derved kan produkter fra mange forskellige lande være MIL-SPEC og ikke kun amerikanske produkter, som nogen fejlagtigt tror.
 

Klassificerede dokumenter

Både MIL-SPEC og MIL-STD er en del af 180.000 klassificerede dokumenter. Disse standardiseringer er offentligt tilgængelige, og de fleste er indscannet, og ellers kan der søges om indsigt i dokumenterne. På siden her kan du finde en alfabetisk oversigt over de forskellige dokumenter, der er klassificeret som MIL-SPEC.

Hvordan bliver et produkt certificeret?

Når du som virksomhed vil have et produkt MIL-SPEC certificeret, er der helt klare regler for, hvordan produktet skal testes efter de korrekte standarder. Dette er en dyr affære og kan sagtens koste mere end 165.000 kr. og tage væsentligt længere end 2 uger blot at blive godkendt.
 

Hvad betyder det for dig?

Når et produkt er certificeret som MIL-SPEC, er du som forbruger sikret, at produktet lever op til de høje krav, der er i de klassificerede dokumenter. På den måde er produktet er egnet til brug i militære sammenhænge, og dermed har det en vis form for holdbarhed, sikkerhed og kvalitet. Derudover er produktet testet til at skulle fungere selv under de mest barske forhold og vilkår.
 

Mange forskellige produkter

Når der er tale om MIL-SPEC, er der ikke nødvendigvis tale om camouflagetøj og våben. Man kan anvende MIL-SPEC-kvalifikationen inden for mange produkter. Fx kan en computer klassificeres som MIL-SPEC som det ses her. Hos GrejFreak.dk har vi adskillige forskellige mærker vis produkter er klassificeret MIL-SPEC. På hjemmesiden fremgår det under hvert produkt, hvis det er certificeret. Nedenstående mærker er alle eksempler på brands, der har MIL-SPEC-certificerede produkter:

 • Tactical tailor
   
 • CamelBak
   
 • Alta
   
 • Eberlerstock
   
 • MIL-SPEC Monkey
   
 • Mystery Ranch
   
 • Oakley