Når man skal vælge en brænder til madlavning og kogning af vand på turen er der flere forskellige muligheder. De mest kendte er gasbrændere, spritbrændere og multi-fuel brændere. Nogle af de mest populære brands af brændere inkluderer JetBoil, Primus og MSR og Trangia. Her kan du se mere om fordele og ulemper ved de forskellige typer af brændere. 

Gas:

En gasbrænder er let at gå til og et rigtig godt valg på en kortere tur. Gas har en høj brændstofværdi, hvilket betyder at en dåse gas kan give dig mange liter varmt vand ved rolige vindforhold. Der er dog enkelte minusser ved at bruge en gasbrænder.

Som regel ville du skulle tage alle dine dåser gas med dig når du rejser ud. Simpelthen fordi at sådan en dåse kan være meget svær at skaffe på din tur, alt afhængig af hvor du tager hen.

På gasbrændere er der ingen standard for typer af gevind. Derfor skal man altid være opmærksom på, om den type gasdåse du har købt, passer til din brænder. Nogle nyere gasbrændere kan dog også bruge forskellige typer gevind. Til sidst er der også prisen. Prisen er med til at gøre gasbrænderen forholdsvis dyr i drift.

Du skal dog være opmærksom på højden du vil bruge gas i. Hvis du skal bruge gas meget højt oppe kan gassen have svært ved at rejse nedefra og op. Derfor vil det være en fordel at købe vintergas eller have en gasbrænder hvor selve gassen kan vende på hovedet, med ventilen nedad.

Fordele:

 • Høj brændstofværdi, som sikrer hurtig opvarmning>

 • Nem at tænde og håndtere

 • Selve brænderen er som regel et billigt alternativ

Ulemper:

 • Gas kan være svært at skaffe på rejsen

 • Gevind findes i mange afskygning

 • Gas er forholdsvis dyrt

 • Gasbrændere fungerer som regel ikke godt under -7 C. (Selvom Primus har udviklet en gas der kan bruges ned til -22 C)

DE MEST POPULÆRE GASBÆNDERE PÅ SHOPPEN

 

 

Sprit

Spritbrænderen er en rigtig god og populær løsning. Fordelen her er det økonomiske aspekt, da en flaske sprit nærmest intet koster. Det er også meget nemt at gå til, da det egentligt bare er at hælde sprit i en beholder, hvorefter man bare sætter ild til det. Spritbeholderen har også meget svært ved at gå i stykker, så har man en brænder der kan følge dig, på alle dine rejser.

Ulemperne ved at bruge en spritbrænder er opvarmningstiden. At koge vand kan tage op til dobbelt så lang tid som med gas. Man skal også huske at skærme godt af, så vinden ikke tager noget af sprittens varme. Hvis du rejser uden for Skandinavien kan det også være et problem at skaffe spritten.


Fordele:

 • Sprit er meget billigt

 • Nem at tænde og håndtere

 • Simpel og robust

Ulemper:

 • Opvarmning kan tage lang tid

 • Ikke effektiv i blæst (Vindskærm kan afhjælpe problemet)

 • Kan miste noget effektivitet i meget koldt vejr.

DE MEST POPULÆRE SPRITBRÆNDERE PÅ SHOPPEN

Multifuel brænder

En multifuel brænder er fantastisk fleksibel, men kan godt være en anelse besværlig at få indstillet korrekt. Det der kendetegner en multifuel brænder, er at den kan bruge mange forskellige typer for brændstof. 

Når man køber sig en multifuel brænder, kan der godt opstå en masse spørgsmål til, hvilket brændstof der er det bedste i en given situation og hvordan man indstiller den korrekt. Med denne korte guide vil vi forsøge at komme hele vejen rundt, så du får købt det rigtige.

Benzin:

Benzin er også en god løsning. Benzin er forholdsvis nemt at få fat i alle steder og er også økonomisk et rigtig godt valg. Hvis man er på en længere tur, kan man med fordel vælge denne form for brændstof. På kolde destinationer er en af disse også at foretrække, da de har nemt ved at antændes og varmer meget hurtigt. Man skal dog være opmærksom på at benzin i forskellige steder af verden, kan anvende forskellige additiver, hvilket betyder at dyssen kan blive tilstoppet. Nogle steder kan der være ethanol tilsat, der kan efterlade rust i beholderen. Hvis man bruger benzin med ethanol, skal man hurtigst muligt fjerne det fra beholderen igen

Diesel:

Nogle kan lide diesel, andre kan ikke. Diesel føles meget "beskidt" og har en meget genkendelig lugt. Ydermere kan det også være svært at antænde. Diesel er dog meget billig og mere miljørigtigt i forhold til fx olie.

Petroleum:

Petroleum kan findes mange steder verden over. Det koster ikke særlig meget og kan fås overalt. Dog lugter det meget og er svært at antænde. Kvaliteten af petroleum kan også variere meget kraftigt fra land til land. Petroleum kaldes også for kerosene i nogle lande.

Rensebenzin:

Rensebenzin brænder meget renere end de fleste andre typer af brændstof, fordi det fordamper ved en lavere temperatur. Det betyder at selve opstarten af din brænder vil forløbe nemmere. Ved brug af rensebenzin skal man dog være opmærksom på om beholderen bliver åbnet. Bliver den det, vil rensebenzinen blive forringet.

Når man benytter sig af en multifuel brænder skal man være opmærksom på at nogle har forskellige dysser, som skal udskiftes alt efter hvilken type brændstof man benytter. På nogle nyere modeller kan man dog benytte én enkelt dysse.

Fordele:

 • Meget effektiv opvarmning

 • Kan bruge mange forskellige former for brændstof og kan derfor også bruges i stort set alle lande

 • Virker i al slags vejr

 • Brændstoføkonomisk

Ulemper:

 • Kræver øvelse for at bruge effektivt

 • Multi-fuel brændere skal rengøres i ny og næ

Træ:

Der er kommet flere og flere brændere som går væk fra brændstoffer som diesel, benzin og lign. og er gået over til rene organiske materialer, men som stadig kategoriseres som multi-fuel brændere. Her kan i særdeleshed nævnes Kelly Kettle, som kan bruges med alt, hvad du finder i naturen: Grene, kviste, grankogler mm. Det er et smart alternativ, da du næsten altid har træ i nærheden. Kelly Kettle er opbygget som en skorsten, hvor varmen fra det lille bål varmer en cylinder op, så du kan koge vand og lave mad. 

Hos GrejFreak.dk har vi et stort udvalg af spise- og kogegrej, se udvalgter her
 

DE MEST POPULÆRE MULTI-FUEL BRÆNDERE PÅ SHOPPEN