Sådan sliber du din kniv

For at undgå at miste knivens effekt og skarphed, er det alfa og omega, at man husker at slibe den. Det er med til at holde den stærk og skarp, så du kan bruge den til lige netop det du har behov for.

Alle knive vil miste sin skarphed over tid, men med det rette værktøj kan du få skarpheden tilbage. Du kan finde ud af, om din kniv er for sløv ved at holde et stykke papir oppe, hvor du i en rolig bevægelse, bevæger kniven ned gennem papiret. Hvis den ikke kører i en glidende bevægelse, betyder det, at kniven skal slibes. I dette indlæg kan du blive klogere på de forskellige overvejelser, der er i forbindelse med slibning af en kniv samt en ”how to” med bestselleren hos GrejFreak.dk.      

Almindelig eller diamant slibesten?

Når man skal købe ens slibeværktøj, skal der tages et valg, om det skal være almindelig slibesten eller diamant slibesten. Her kigges der på hyppigheden, så hvis det kun er få gange om året, at du skal slibe en kniv, anbefaler vi en almindelig slibesten. Derimod hvis det er mere hyppigt, at du skal slibe din kniv eller sliber mange knive, anbefales det at købe diamant slibesten.

Kornstørrelse

I forhold til kornstørrelse, så anvendes der forskellige størrelser, når kniven skal slibes. Hvis en slibesten har et meget lavt tal som 70, så betydet det, at den er meget grov. Dette bruges især til at reparere eller omforme meget skadede klinger. Hvorimod en slibesten med et højt tal som 1000 eller højere er af den meget fine slags og bruges til at finjustere klingen. Længere nede i indlægget kan du få en idé om, hvornår du skal bruge de forskellige kornstørrelser.

How to: Slibning af kniv med Lansky slibesæt

Hos GrejFreak.dk er bestselleren inden for kategorien: Lansky slibesæt. Det slibesæt er et af de nemmeste og smarteste på markedet.
 

DE NYESTE PRODUKTER PÅ SHOPPEN

 

 

 

 

Denne guide tager udgangspunkt i netop slibesættet fra Lansky med almindelig slibesten. Fremgangsmåden er helt ens, uanset om det er med almindelig slibesten eller diamant slibesten.
 

Før du starter med at slibe din kniv med dette sæt, er der nogle få ting, der er fint at have styr på inden du begynder:
 

Vinklen:

I sættet findes der forskellige vinkler, som du kan slibe din kniv med. Disse vinkler gør det muligt at bruge dette slibesæt til stort set alle knive. Ift. hvilken vinkel man skal vælge til sin kniv, er der her nogle betegnelser at gå ud fra:

  • 30 grader: Denne vinkel bruges primært på industriknive, som gør sin dagligdag i hårde materialer
     
  • 25 grader: Denne vinkel bruges primært til outdoor og jagtknive. Hvis man ønsker en langtidsholdbar kniv med en skarp knivsæg, er denne generelt god til alle knive
     
  • 20 grader: Denne vinkel bruges til knive, som ikke er udsat for hårdt brug. Her er det b.la. køkken og fileteringsknive, som denne vinkel er god til
     
  • 17 grader: Denne vinkel bruges til de knive der skal være utrolig skarpe.  Dette kan b.la. være en skalpel og lignende

 

Brug en bordholder:

  • Med en bordholder gør du slibearbejdet lettere. Modellen kan nemt monteres på en bordplade eller lignende. Med bordholderen fjerner du risikoen for at skære dig samt sikre du, at der bliver slebet i den i den rigtige vinkel.

     

Slib efter knivens behov:

Alt efter hvor tit du sliber kniven eller hvor brugt den er, er det meget forskelligt, hvilken slibesten, der er god at starte med. I sættet vil der være:

  • Ekstra grov slibesten K70 – Bruges til at reparere eller omforme meget skadede klinger 
     
  • Grov slibesten K120 – Denne bruges til at reparere skadede knive
     
  • Medium slibesten K280 – Denne bruges efter grov slibesten til at udglatte dybe ridser eller for at sikre skarp æg
     
  • Fin slibesten K600 – Denne sten bruges efter de grovere sten. Den polerer og forfiner en knivsæg som allerede er skarp
     
  • Ekstra fin slibesten K1000 – denne bruges til sidst for at skabe en fabriksny knivsæg
     

”How to” med Lansky slibesæt
 

  1. Sammensæt de forskellige dele i sættet

  2. Monter kniven på clampen (klemmen) med en placering ca. midt på kniven med skæret opad

  3. Vælg en vinkel og placer den groveste af de slibesten, du ønsker at bruge i vinklen

  4. Kør slibestenen i en bevægelse, der går op og ned, hele vejen hen af klingen. Når det gøres, vil der dannes det, der hedder ”skæg” på den anden side. Lige så snart der er skæg hele vejen hen langs klingen, er det tid til at vende den om, hvor du gentager processen på modsatte side.

  5. Efterfølgende vælges en finere slibesten og ovenstående proces gentages. Dette gøres indtil du har nået den fineste slibesten.

  6. Når du har brugt alle slibestenene, kan du til sidst finde et stykke læder og trække kniven henover, hvor du trækker væk fra ægget på kniven. Dette gøres for at fjerne det sidste skæg, så kniven igen fremstår som helt ny.