Er en økse bare en økse, hvor stor forskel er der overhovedet på dem? Måske står du og skal ud og erhverve dig en for første gang og er ikke helt klar over, hvad der egentlig er at vide om de forskellige typer, der findes på markedet. Dette vil vi prøve at give dig et overblik over her.
 

Noget af det vigtigste ved at anskaffe sig en økse er at spørge sig selv om, hvad formålet med den er. Altså – hvad skal du bruge den til?
 

Helt grundlæggende kan man sige, at det mest almindelige at anvende den til mindre typer af småopgaver. Her kan der f.eks. være tale om træfældning, kløvning af brænde, lave pindebrænde eller måske til at udhule og tilpasse stammer, planker osv. Der findes nemlig en del forskellige opgaver, som en den kan bruges til, og derfor kommer det nemlig kort og godt an på, hvilke opgaver den skal løse. Derfor er det ikke lige meget, hvilken type du vælger. En økse skal bruges med omhu, og det er et skarpt stykke værktøj. Hvis ikke man passer på, kan man ende med at såre sig selv. Derfor er det vigtigt at omgås en den med respekt, og ikke mindst vælge den rigtige model, som passer til dig.
 

Generelt består en almindelig økse naturligvis af et øksehoved og et skaft til at holde fast i. Skaftet skal være med til at give et godt greb, så den ikke smutter ud af hånden. Det skarpe knivblad kaldes ægget, mens selve bagsiden hedder nakken. Ofte følger der et etui med, som sørger for at beskytte ægget.

 

Nedenfor vil vi nævne forskellen på de fire forskellige øksertyper:

 • Håndøksen
  Denne type er den mest almindelige og bliver sommetider også omtalt som spejder-, patrulje, - eller vildmarksøksen. Den har ca. en længde på godt 35 cm (som dog kan variere). Denne længde gør den ideel at medbringe, når man skal på tur. Denne model er perfekt til små opgaver som f.eks. at hugge grene og pindebrænde. Den lille størrelse gør den tilmed velegnet til, at børn under opsyn kan benytte den. Det skal nævnes, at der vel og mærke i dette tilfælde er tale om børn, der har gennemgået de rette forholdsregler eller spejdere, og som er under opsyn af voksne.
   

 • Skovøksen
  Denne model er en anelse større end den ovennævnte. I og med, at denne model er lidt større, skal den som regel håndteres med begge hænder. Den er særdeles egnet til fældning af træer, der ikke er alt for store.
   

 • Flækøksen
  Som navnet meget fint siger i sig selv, så anvendes denne model til at flække træer og kløve brænde med. Skaftet på denne type er typisk en del længere, mens selve øksehovedet er smalt. Ægget er typisk mere sløvt ved denne model, da man på denne måde undgår, at den risikerer at sætte sig fast i træet. Ved denne type har selve nakken den funktion, at den bruges til at slå fældekiler ned i træet. Den kan som udgangspunkt altid fås i forskellige vægtklasser, så du kan finde den, der passer til netop dig. Du kan med fordel vælge en model, hvor hovedet er spændt fast på
   

 • Snedkerøkse og Bila
  Dette er decideret typer, der er specialiserede til at udføre formgivningsopgaver og mere primitiv træformning. Disse to typer er designet således, at de kun skal betjenes med en hånd. Det er vigtigt, at de bliver slebet skarpt og helst i en vinkel på max. 30 grader.

 

De vigtigste overvejelser?

Som tidligere nævnt er det essentielt at være klar over, hvad du skal bruge den til. Dernæst skal du vælge den størrelse, der passer bedst til dig. Det er vigtigt, at du vælger en størrelse, der både føles overskuelig og håndterbar. Man kunne måske snydes til at tænke, at jo større den er, jo bedre er den. Men hvis ikke du har den fysiske styrke eller måske højde til at betjene en stor model, så er det bestemt ikke den største, der er den bedste til dig. Du bør især også overveje, hvor længe du skal arbejde med den. Hvis du f.eks. skal arbejde med den i flere timer i træk, er det heller ikke ideelt at vælge en model, der er alt for tung. Vælg derfor i disse tilfælde en, der vejer mindre.
 

Har valg af stål nogen betydning?

Ja, valget af stål kan have betydning i forskellige henseender. Dette gælder både i forhold til både kvaliteten og levetiden, men i særlig grad også i forhold til ressourceforbrug. Her er det muligt at finde modeller, der er fremstillet af genbrugsstål.

Hvordan får jeg øksen til at holde langt ud i fremtiden
Når først du har investeret i den rette model, er du naturligvis også interesseret i at passe på den og ønsker, at den skal holde i mange år fremadrettet. Et par gode råd til at bevare kvaliteten og levetiden, er først og fremmest at tjekke den efter hver gang, den har været i brug. Dernæst anbefales det altid at tørre den godt af efter brug og smøre den ind i en god olie, der forebygger rust. Sørg desuden også for at give selve skaftet pleje. Dette kan du let gøre ved at give det noget linolie. Typisk medfølger der et læderetui. Sørg også for at pleje dette med læderfedt. Hvis du følger disse råd og husker at pleje dit redskab, så er der gode forudsætninger for, at du bliver glad for det i mange, mange år.
 

Hvad med slibning?

Det er vigtigt at slibe den, da dette bestemt også er relevant for holdbarheden og for at bevare skarpheden. Noget af det mest gængse ved vedligeholdelsen er at bevare æggens vinkler og samtidig sørge for at være opmærksom på, at stålet ikke går hen og bliver alt for varmt, da dette ellers kan gå udover holdbarheden. Hvis øksen skulle risikere at få store skader, så kan det som regel altid rettes med en slibemaskine. Hvis der er tale om mindre skader eller blot generel grundslibning, bør det være tilstrækkeligt blot at anvende en grov slibesten. Det er vigtigt at sørge for at bevare vinklen på ægget, så husk at slibe i hele æggets bredde. Skulle der slutteligt være mindre ujævnheder, kan du med fordel færdiggøre slibningen ved brug af en fil. Afslut altid med lidt olie for at forebygge rust

Vi håber denne guide har givet dig et godt overblik over, hvilke overvejelser du bør gøre dig, hvilke typer der findes og ikke mindst, hvordan du plejer din nye økse på bedst mulig vis, så den holder i mange år. Er du klar til at foretage et køb, finder du vores store udvalg af økser her og udvalget af alle vores knive og andre tools her. Rigtig god fornøjelse.

 

DE MEST POPULÆRE ØKSER OG SAVE PÅ SHOPPEN