Velkommen!

Vi ved godt, at du har dit våben kært og selvfølgelig skal dit våben have den bedst mulige behandling for at yde det bedste. Derfor er det også helt essentielt, at dit våben skal plejes, og dette findes der et utal af måder at gøre på. Husk dog på, at det er utrolig vigtigt at få rengjort våbnet, så det ikke tørrer ind med vand eller nedbrudt af gammelt krudtslam eller rester. Valgmuligheder er der nok af, men hvilken våbenpleje egner sig egentlig bedst til dine ønsker for pleje af dit våben? Vil du også have alle de gode tips og tricks, samt få nyttig viden om, hvad du absolut ikke skal begive dig i færd med? Så er du havnet det helt rigtige sted. 
 

  • Til dit Haglgevær/Jagtgevær

    Udover diverse børster og rensestokke, som bl.a. kommer i rensesæt, så er det vigtigt med våbenolie, skæfteolie og våbenfedt. Et haglgevær er ikke en riffel, så man behøver ikke altid være øm over rengøringen med hensyn til præcision. Men hvad funktionsdygtighed angår, er våbenpleje essentiel. De fleste haglgeværer har træskæfte, og her er det vigtigt, at man for det første bruger en god skæfteolie, især for at undgå skimmel. For det andet, så er det lige så vigtigt, at der ikke kommer våbenolie på skæftet. Våbenolie giver nogle grimme pletter på træet, så vær forsigtig med det. Våbenolie kan og skal anvendes på alle metalliske dele, herunder baskyle, løb/pibe og aftrækkermekanisme. Det er dog vigtigt, at du husker at trække løbet/piben tør inden affyring, da våbenolie er brændbart og kan give et ”olieskud”. Våbenolie er det andet forsvarslag mod rust, blåneringen/brunering er det første. Normalt er det forbeholdt fabrikanter og bøssemagere at påføre blånering/brunering, men dette kan man selv friske op på.
     

  • Til din Riffel eller Salonriffel

    Her er børster og rensestokke også vigtige, men det er meget vigtigt, at diameteren på rensestokken ikke overstiger kaliberen på riflen.
     

    Til hjælp er der ligge en lille omregningstabel til gængse riffelkalibrer, så du kan vælge den rigtige størrelse af rensestok/rensesæt: 

    .22/.223 = 5,56mm
    .243 = 6,12mm
    .264 = 6,5mm 
    .270 = 6,8mm
    .284 = 7mm
    .30/.308 = 7,62mm
    .32 = 8mm
    .36 = 9,3mm


    VIGTIGT!: RENS ALDRIG MED START VED MUNDINGEN! START ALTID BAGERST FRA KAMMER OG FREM!

    Mundingen er det sidste berøringspunkt for projektilet med piben og er derfor afgørende for riflens præcision. En munding er skrøbelig, og en beskadiget munding er en ødelagt pibe.
    Bundstykke og lås skal gerne som minimum have en god omgang våbenolie. I tilfælde af ophobning af krudtslam, brug her nitrosolvent medmindre, at der er tale om en ældre riffel (eksempelvis en gammel Mauser 98). Hvis du har en nyere riffel, er dette dog intet problem.
     

  • Til din Pistol/Revolver

    For god våbenpleje er det vigtigt, at du kender et par af specifikationerne på din pistol/revolver. Følgende er et must: kaliber, riffelgangstype og overfladebehandling/materiale.


    Kaliber:

    Dette er mest relevant ifh. at finde en rensestok, der passer til din pibe for ikke at beskadige den.



    Riffelgangstype:

    Riffelgange er ikke ens. Der er to primære typer som du bør kende: Traditionel og Polygonal.
    Traditionel riffelgang er den ældste af de to og er også stadigvæk den mest almindelige. Et eksempel på et våben med traditionel riffelgang er en 1911 og langt de fleste revolvere både moderne såvel som ældre. Af de to omtalte er traditionel riffelgang også det mest ”skrøbelige”, selvom den sagtens kan holde til (rigtig, rigtig, rigtig) mange skud! Hvad angår våbenpleje kan du anvende de fleste typer våbenolie, kobberskum, nitrosolvent osv. Vær dog opmærksom på om der er påført en overfladebehandling. F.eks. hvis piben er almindelig bruneret kan det anbefales, at man holder lidt igen med stærke kemikalier, såsom nitrosolvent. Dette gælder især ældre våben. Hvis piben derimod er krombelagt eller overfladebehandlet med teflon el.lign., så har man lidt friere hænder. N.B. hvis piben er behandlet med et teflon-lignende middel, så lad være med at brug teflonolie under alle omstændigheder, da kemien for hver fabrikant er noget for sig selv. Man risikerer at forrige præcisionen.

    En Polygonal riffelgang kan bedst beskrives ved, at man forestiller sig, eksempelvis en 6- eller 8-kant, som drejes gennem pibens forløb. Disse polygonale riffelgange optræder mest i moderne pistoler, såsom Glock og Heckler&Koch. Hvad polygonal riffelgang angår, så er der her rig mulighed for masser af nitrosolvent og kobberskum. Dette grundes dels at polygonale riffelgange kan lave i hårdere stål end traditionelle riffelgange, og at de fleste moderne pistoler, såsom Glock og Heckler&Koch har en særlig hård overfladebehandling, der ligefrem tåler tortur. Men, vi har selvfølgelig vores våben kære. Dog er der en ting som polygonale riffelgange ikke tåler: bly. Hvis du ikke anvender kappeklædt eller coated ammunition, så bliver du for det første skuffet over pistolens præcision. For det andet laver du også en overflade af bly gennem piben som dækker riffelgangen. Dette har to fatale konsekvenser. 1: præcisionen forriges markant. 2: overfladen af bly gør diameteren/kaliberen på hulet i piben mindre, hvilket betyder at piben stoppes til, trykket øges og så… BOOM! Ja, du læste rigtigt, risikoen for en eksploderende pistol er reel nok. Derfor frarådes det generelt at anvende bly (LRN) ammunition, hvis din pistol har polygonale riffelgange. Hvis du alligevel gør det, så glem ikke rigeligt med nitrosolvent. Nitrosolvent har nemlig den fantastiske egenskab, at det virker opløsende på krudtslam og blyaflejringer. Nitrosolvent er dog ikke smørende i sig selv (der findes dog produkter for de af os som er dovne, som kan begge dele), så husk også våbenolie. Derfor er det vigtigt med nitrosolvent, og du skal helst påføre det efter hver skydning. Dette afhænger naturligvis efter brug, og 100 skud er heller ikke farligt. Men, efter ca. 500-1000 skud, så begynder man at have et stykke dynamit i hånden…


    Overfladebehandling/Materiale:

    Alt efter overfladebehandlingen på de forskellige våbendele skal du anvende forskellige produkter.

    Hvis der er tale om polymer eller gummi, så er det meget enkelt: Vedligeholdelsesfrit! Jubii!! Træskæfter skal tørres af og have skæfteolie. Aluminium kan nøjes med almindelig våbenolie, da det ikke ruster, men nitrosolvent kan være godt til at fjerne ophobninger af krudtslam. Rustfrit stål ruster heller ikke, som navnet antyder. Her gælder det samme som med aluminium: rigeligt med våbenolie. I de fleste tilfælde er overfladen på rustfrit stål på våben satin, dvs. det er ikke skinnende, så lad vær med at forsøge at polere, dette gør metallet genskinnende. Ved teflon-belagte overflader kan der anvendes teflonolie. Anvend dog kun dette på dele, som ikke udsættes for slid under affyring, eks. Hammer/hane, slæde (udenpå) osv., eller har kontakt til piben/kammer. Teflonolie er meget brændbart, så for at undgå antænding frarådes dette. På sliddele er våbenfedt derimod en fordel. Våbenfedt smører rigtig godt og bliver også siddende længere end våbenolie, og det er heller ikke brændbart. Dog kan våbenfedt samle mere skidt, som kan give forstoppelser i våbnet. Men, våbenfedt brænder ikke, som almindelig våbenolie. Hvis man glemmer at trække sin pibe tør inden, at man skal på skydebanen, så opdager man, at man har fået en flammekaster.

     

Generelt om Rensningsmidler til Våbenpleje

Kobberskum

Kobberskum er et meget anerkendt og effektivt middel til at opløse og fjerne aflejringer fra projektiler. Den indbyggede tud på dåsen gør det let at få skummet de rigtige steder hen. Lad skummet trække ordentlig ind (Ca. 15 min). Det sprøjtes ind fra kammerenden og udad mod mundingen. Husk efter brug at rense efter med olie og/eller varmt vand. Kobberskum er yderst velegnet til nyere våben. N.B.: Anbefales ikke til ældre våben.


Nitrosolvent

Med våbenpleje som nitrosolvent, der er specialfremstillet til våben, som udsættes for hård brug, er du sikker på dit våben altid får den bedste pleje, og kan derfor holde længere. Nitrosolvent opløser krudtslam og haglaflejringer. Flasken er nem at transportere på farten da den er lille og kompakt. N.B.: Anbefales ikke til ældre våben.
 

Teflonolie

Teflonolie anvendes som et meget effektivt smøremiddel. Det er også meget brandfarligt, og så er det heller ikke ligefrem sundt for helbredet. Teflonolie kan ligesom benzin godt dampe, så hold luftvejene fri og åben gerne et vindue eller gå udenfor. N.B.: Anbefales ikke til ældre våben.
 

Våbenolie

Våben olie gør at dit våben altid opnår den optimale ydeevne. Ved benyttelse af våbenolie sørger du for at dit våben altid er velsmurt og ligeledes modvirker olien effektiv rust. Det er dog essentielt at huske at dit våben bærer præg at olien, du tilførte sidste gang, dette er indtørret i løbet og kan fjernes ved at tilføre nyt olie med en bomuldsbørste.
 

Våbenfedt

Våbenfedt bør anvendes til dele som er særligt udsat for slitage. Smøreevnen i våbenfedt er noget højere end i våbenolie, så det bør anvendes drøjt. Det skal også nævnes, at våbenfedt ikke er rensende og godt kan få krudtslam til at samle sig i klumper, så sørg for at have renset våbnet helt igennem inden, at du anvender våbenfedt.

Der findes selvfølgelig flere muligheder for våbenpleje end dem vi har fremhævet her. Vi mener dog, at ovenstående er fordelagtige produkter til næsten alle former for våben.

 

Du kan tjekke alt vores våbentilbeøhr til måde militær og jagt ud her på vores webshop og i vores showroom.