Hvis du ejer en støbejernspande, er du med garanti også interesseret i, at den skal kunne holde længe. Hvem er ikke det? Men var du rent faktisk bevidst omkring, at hvis du sørger for at rengøre, pleje og anvende dine støbejernspander- og gryder korrekt, så er de i stand til at holde stort set hele livet. Vildt ikke? Der skal ikke mere til end en god omgang rengøring i ny og næ for at vedligeholde støbejern. Hvis blot du sørger for god vedligeholdelse, så kan dine støbejernsprodukter rent faktisk holde hele livet – ja, de kan faktisk nærmest gå i arv, hvis blot du passer godt på dem. Der kan være forskel på, om der er tale om emaljerede støbejern eller 100 procent støbejern. Derfor finder du nedenfor en guide til begge typer. Måske spørger du dig selv, hvordan du egentlig kan være sikker på, om dit støbejern er med eller uden emalje? Hvis der er tale om 100 procent støbejern, så vil støbejernet have en ru overflade. Hvis der er tale om emaljerede støbejern, vil overfladen være glat.
 

Vedligeholdelse og rengøring af 100 procent støbejern

Når du steger og tilbereder mad, der kræver høje temperaturer, eller hvis blot du ønsker en konstant lav varme, så er en støbejernspanden det oplagte valg. Ja, den er faktisk næsten uundværlig. Selvom støbejernspanden er ideel til denne form for madlavning, så er der stadig en risiko for, at maden kan brænde på - og dermed sætte sig fast. Du kan også være ude for, at der opstår belægninger af enten sæbe eller madrester. Derfor anbefaler vi, at du følger disse simple råd til rengøring og vedligeholdelse af din støbejernspande, hvis den er af 100 procent støbejern:
 

  • Det første og ikke mindst vigtigste råd er, at du aldrig må bruge sæbe til at rengøre 100 % støbejern. Sæbe er støbejerns værste fjende nr. 1! Sæben er simpelthen med til at gøre panden klisteret i bunden og kan dermed ødelægge panden. Sæben sætter sig altså fast, hvis det er 100 % støbejern. I stedet skal du benytte en helt almindelige opvaskebørste og nøjes med at vaske af i varmt vand. Dernæst skal panden tørres af, gerne med lidt madolie, da madolien bidrager til at vedligeholde din pande, så den bliver ved med at holde sig ren og pæn.
     
  • Skulle panden være blevet rusten, er det nødvendigt at anskaffe dig en god skuresvamp, som du roligt kan benytte til at skrubbe al den uønskede rust af. Først når rusten er skrubbet godt af, skal du smøre den ind i madolie.
     

Hvad nu, hvis det allerede er for sent?

Det kan jo ske, at skaden så at sige allerede er sket, og du måske føler, at disse råd derfor kommer lidt for sent. Men der er faktisk håb alligevel. Hvis din støbejernspande allerede er blevet både slidt og klistret, så læs nedenstående råd:
 

  • Hæld 1 kg fint salt på panden og tænd for den højeste varme på blusset.
     
  • Panden skal blive stående i ca. 30 minutter, og du skal huske at røre i saltet af og til.
     
  • Dernæst sluk for blusset og lad panden afkøle. Fjern saltet og vask grundigt din pande med varmt vand. Når du er færdig med at vaske den, skal den blot stilles tilbage på blusset ved middel varme, indtil vandet er fordampet. Det er derfor vigtigt ikke at tørre panden af.
     
  • Ca. 1,5 liter madolie hældes nu på panden. Lad panden stå på middel varme i ca. et kvarter. Derefter skal du lade panden stå i 12 timer med olien i. Dette skal gentages én gang mere. Det kan være nødvendigt at gentage denne proces i måske op til hele fire gange, hvis panden er meget snavset.
     
  • Til sidst skal olien naturligvis hældes ud og panden rengøres grundigt. Tør slutteligt med madolie, for at gøre overfladen pæn igen.
     

DE NYESTE GRYDER OG PANDER PÅ SHOPPEN

 

 

 

Vedligeholdelse og rengøring af emaljerede støbejern
 

  • Brug varmt vand og almindeligt opvaskemiddel, når det skal rengøres. Bemærk, at ved emaljerede støbejern er det okay at bruge sæbe.
     
  • Sørg for at skrubbe godt med en opvaskebørste, og vær altid sikker på, at der ikke sidder rester tilbage på panden eller i gryden. Hvis der skulle sidde rester tilbage, risikerer du, at disse brænder sig fast næste gang den anvendes.
     
  • Hvis ikke du kan skrubbe alle resterne væk, så sæt den i blød natten over. Dermed burde resterne være til at skrubbe af næste dag. Hvis ikke dette er tilstrækkeligt, eller du ikke har tid til at rengøre næste dag – så kan du med stor sandsynlighed løse problemet ved at lave et opkog med både salt og opvaskemiddel.
     

Gode tips generelt!
 

  • Støbejernsgryder er helt perfekte, hvis du skal lave lækre retter, som skal stå og simre. Grunden til dette er, at støbejernsgryden er i stand til at holde en konstant lav temperatur, og den er ekspert i at fordele varmen.
     
  • Hvis du skal redde støbejernet for ulækre, sorte belægninger, så kan du med fordel lave et opkog kun med vand.
     
  • En god tommelfingerregel er, at du altid husker at støbejern har bedst af at blive opvarmet langsomt. Skru derfor aldrig op helt op for blusset med det samme, da støbejernet kan tage skade.
     
  • Benyt udelukkende køkkenredskaber bestående af træ eller kunststofmaterialer, herunder bl.a. silikone og plastik, for at passe bedst muligt på dit emaljerede støbejern.
     
  • Støbejern er mest optimalt til induktion. På denne måde får du den bedste effekt. Desuden er det altid nemt at tjekke, hvorvidt din gryde eller pande er egnet til induktion. Du skal blot tjekke, om panden eller gryden er magnetisk.


Vi håber, at denne guide til brug og vedligehold af støbejern har været nyttig, og at du nu er endnu mere bevidst om, hvordan du får din støbejernspande- eller gryde til at holde så lang tid som muligt.