Hej alle sammen. Mit navn er Nicolaj, og jeg er til dagligt Marketingpraktikant hos GrejFreak.dk. Jeg har tidligere været ansat i vores showroom, hvor jeg vejledede kunder, når de skulle købe nyt udstyr. Når jeg ikke sidder og arbejder med det fede grej, bruger jeg meget tid på at teste det og komme ud i naturen. Jeg har testet mit grej, tilføjet og fjernet ting gennem næsten 3 år i forsvaret og ellers på diverse ture i naturen både herhjemme og i udlandet. Min seneste tur var i Sydafrika, hvor jeg skulle opleve Cape Town, køre ”Garden Route”, der er en stor del af den sydafrikanske kyst samt på safari både til fods og i jeep.

Forberedelse og hvordan gør jeg det

Når jeg skal ud og rejse, starter jeg hjemmefra med en god omgang forberedelse. Sydafrika er noget anderledes at rejse i, hvis jeg sammenligner med min tur til Canada sidste år. Jeg startede derfor med at tjekke op på sikkerheden i landet. Hvordan kan man rejse og hvordan rejser man sikkert i et land med meget kriminalitet og fattigdom. Udover denne research undersøgte jeg også, hvor jeg skulle hen og hvad jeg ønskede at opleve. Jeg planlægger ikke mine overnatningssteder, inden jeg tager afsted, men jeg havde en plan med Cape town i en uge (der var hotel). Efterfølgende skulle jeg køre ud på min Roadtrip, hvor jeg blot havde skrevet ned, hvad jeg ville opleve på 14 dage. Her havde jeg ikke booket overnatninger. Herefter skulle jeg aflevere bilen igen for at flyve videre. Efter en lille flyvetur landede jeg i Johannesburg, hvor jeg også havde hotel klar. Det kan anbefales, at du planlægger, hvor du skal overnatte på dine ankomstdage, da nogle lande kræver, at du har en adresse at indlogere dig på. Udover at det kan være et krav, giver det også en vis ro at vide, at der er styr på tingene, når jeg lander, og jeg ved, hvor jeg skal tage hen.

Hvordan foregår turen

Når jeg er afsted på mine rejser, har jeg lagt en grov plan, og inden denne rejse, havde jeg følgende plan, inden jeg tog afsted:

 • Capetown: 6 dage

 • Garden Route: 14 dage

 • Johannesburg/krüger (safari): 7 dage

 • sydafrika

  Det er det eneste, jeg planlægger hjemmefra. Alt andet tager jeg hen ad vejen. Hjemmefra har jeg pakket det grej, jeg forventer at få brug for. Her skulle jeg blandt andet være opmærksom på, at når det er sommer i Danmark, er det vinter i Sydafrika.

  Man må sige at jeg havde det rigtige grej med, for uanset hvad jeg lavede, kunne jeg få sat tøjet rigtigt sammen, så det passede til de meget skiftende temperaturer, som på min tur svingede fra 6-28 grader. Jeg benyttede mig meget af shorts og min Warmpeace, som passede til mange forskellige situationer.

  Når man rejser på denne måder, planlægger man meget fra dag til dag. Jeg sidder gerne om aftenen eller morgenen og laver en lille slagplan og gætter på, hvilken by jeg gerne skulle ende i om aftenen. Når jeg så nærmer mig, finder jeg et sted at sove. Husk at købe et lokalt SIM kort til din telefon, det kan gøre mange ting meget nemmere! (Køb gerne, så i kan ringe op til afrikanske nr.)

  Da jeg kom til næste område, konstaterede jeg et par ting. Jeg erfarede blandt andet, at når du skal på safari og ud i det åbne landskab, så bliver der noget koldere end man forventer! Derfor kom jeg hurtigt til at mangle en jakke. Det løste jeg dog hurtigt, da jeg købte en jakke i en lokal outdoorshop. Jeg valgte en let dunjakke, som nemt kunne pakkes ned, da jeg jo havde begrænset plads. Det var noget i stil med dem her:

 • Montane Featherlite Down Jacket

 • The North Face Mens Morph Down Jakke


 • Sydafrika


  Jeg blev ret hurtigt super glad for jakken og konstaterede, at det var et godt køb. Når man rejser rundt i verden, kan det næsten ikke undgås, at man render ind i nogle problemer, og det er heller ikke nødvendigvis noget negativt. Jeg ser det som en del af turen, og det er efter min mening noget af det, der gør det spændende at rejse. Problemer kan være store og små og alt fra at blive stoppet af politiet til ikke at have flere rene underbukser. Skulle du opleve sidstnævnte, kan jeg anbefale at finde en overnatning, der har håndklædetørrer. Så kan man vaske alting om aftenen og tørre det hen over natten, så det er frisk og klar næste morgen.

  Jeg har dog to råd til at imødekomme nogle småproblemer: ·

  • Husk en daypack - den fungerer både som håndbagage og er vigtig til vand, snacks og hvad man nu ellers skal have med i løbet af dagen

  • Problemerne med vejret kan også løses forholdsvis nemt, jeg erfarede at et par sokker fungerer godt som handsker på en kold aften :)


  Efter turen

  Når jeg kommer hjem igen, sætter jeg mig gerne ned og ser på, hvad der var fedt og hvad der bare ikke spillede. Jeg har lister gemt for pakning, nogle af mine råd til mig selv osv., som jeg redigerer i, hver gang jeg kommer hjem, uanset og det er fra en weekend på Fyn, hvor jeg har sovet i telt eller 1 mdr. i Afrika. På denne tur manglede jeg selv at tjekke klimaet ordentligt, inden jeg tog afsted. Hvis jeg havde haft mere kendskab til vejret, havde jeg taget en komprimeret dunjakke med hjemmefra. Det er noteret til næste gang og det kommer formentlig med på alle mine fremtidige rejser, uanset hvor de går hen af.

  Anbefalinger til påklædning

  + Bukser/Shorts - Lundhags makke shorts var yderst anvendelige, uanset om det var 10 eller 20 grader. Jeg fryser sjældent mine ben, så de var super lækre at have på og deres stretch zoner gør, at de er behagelige i alle sammenhænge. Der var et par aftener, hvor de blev for kolde, men der havde jeg makke pants med i lang model, så jeg kunne holde varmen. Når man bruger næsten en mdr. i 2-3 forskellige par busker, er det virkelig vigtigt, at de er behagelige at have på.

  + Sko/sokker - jeg kendte mine Salomon Speedcross 4 rigtig godt i forvejen og var ikke i tvivl om, at de ville gøre et rigtig godt stykke arbejde. Skoene er dog ikke det eneste vigtige. Det er nemlig også vigtigt, at man har de rette sokker, og alt efter om du har varme eller kolde fødder, er det vigtigt, at du finder nogle, dine fødder kan arbejde i. Mine sokker var Aclima trekking sokker. Disse valgte jeg, da de er tynde og kun er forstærket på udsatte steder rundt om foden; det oplagte valg til mig, som oftest har varme fødder.

  GrejFreak i Sydafrika

  + Min Thule rygsæk gjorde det helt formidabelt. Den lave vægt gav mig flere muligheder for både at have grej med derned og ikke mindst retur. Den er nem at arbejde med, simpel at tilpasse og behagelig at gå med, uanset hvor langt vi skulle. En kæmpe fordel ved netop denne rygsæk er den store åbning, der er foran, så man altid kan få fat i sine ting, uanset om de er i toppen eller bunden af rygsækken. Jeg havde den ikke fyldt på noget tidspunkt, så jeg kunne sagtens have haft noget mere udstyr med.

  Pakkeliste:


  Det følgende er min pakkeliste til min roadtrip i Sydafrika, som strak sig over 1 måned:


   

 • Rygsæk (Thule Versant 70L)

 • Daypack (Til håndbagage og mindre udflugter på turen)

 • Komfortabelt rejsetøj

 • Varme trøjer

 • Aclima Woolshell

 • Warmpeace

 • Lange bukser

 • Lundhags Makke Pant

 • 4 x sport t-shirts

 • 4 x almindelige t-shirts

 • Shorts

 • Lundhags Makke Shorts

 • Afslapningsshorts f.eks (5.11 Forge)

 • 3 x trekking strømper

 • 7 x almindelige sokker

 • 3 x 5.11 Performance Boxer Brief

 • 7 x almindelige underbukser

 • Badetøj

 • Regnjakke

 • Klipklapper

 • Kondisko/vandresko (Grundet varmen fravalgte jeg støvler)

 • Toilettaske (Husk myggespray, kløestillende, mavepiller, håndklæde)

 • Kamera + udstyr (Spejlrefleks + GoPro)

 • Elektronik (Ipad, mobil, powerbanks, headset, diverse opladere)

 • Pas (RFID Safe)

 • Vaskepose (For at undgå alt i rygsækken lugter)


 • HUSK der altid kan vaskes på turen, uanset om du bor på hotel eller på alternative måder. Det er derfor ikke nødvendigt at proppe rygsækken. Så er der også mere plads til souvenirs :)