Therm-A-Rest logo

Foto: Ben Matthews & Therm-A-Rest

Et liggeunderlag er næsten uundværligt, når du overnatter i naturen. Dette gælder uanset om du sover i telt eller ude i det fri. De oppustelige underlag giver et meget blødere underlag, idet man ligger på luft i stedet for på et tyndt stykke fladt skum mod jorden. Derfor er de oppustelige underlag også nogle af de mest populære modeller, når det kommer til valg af underlag. Én af ulemperne ved et oppusteligt underlag er dog, at det kan risikere at punktere. Selvom de fleste underlag i dag ikke er meget følsomme overfor punktering, så er det stadig en meget god idé at være forberedt, hvis uheldet skulle være ude. Læs med i guiden nedenfor og bliv klogere på, hvordan du kan reparere dit liggeunderlag.

DE MEST POPULÆRE PRODUKTER TIL REPARATION PÅ SHOPPEN

Reparationskit

Der følger ofte et lille reparationskit med, når du køber et underlag, hvilket er ret smart, hvis uheldet skulle være ude. Du kan derudover også tilkøbe et reparationssæt, så du nemt og hurtigt kan reparere dit liggeunderlag i naturen. Du finder vores reparationssæt til liggeunderlag fra Therm-A-Rest her. Hvis dit underlag får hul, så forsvinder det smarte ved et oppusteligt underlag pludselig meget drastisk, derfor er det vigtigt at reparere dit liggeunderlag.

Fiks dit liggeunderlag på turen

Du har måske før stået og overvejet, om du nu også gad at slæbe dit reparationsgrej med i rygsækken. Du har måske endda overvejet, at lade det blive hjemme og spare de få gram i bagagen. Men dette kan næsten ikke betale sig, og det ville bare være bittert at stå ude i vildmarken og få brug for at reparere dit liggeunderlag. Nogle af de knap så heldige årsager til, at dit underlag kan komme ud for en skade, kan være en af følgende:

 • En torn, der måske har siddet i dit tøj

 • En skarp genstand i form af f.eks. et metalspænde eller en lynlås

 • En skarp genstand fra naturen under underlaget, f.eks. en sten

 • Mulige uheld med skarpe genstande, f.eks. værktøj

Før du kan begynde at reparere skaden, er det vigtigt, at du finder ud af, hvor på underlaget der er sket en skade – ellers bliver den svær at reparere. Et smart trick kan være at komme underlaget i vand, da du her hurtigt vil kunne spotte, hvor hullet egentlig er placeret. Et andet trick er at køre en våd sæbesvamp over underlaget, da du på denne måde vil kunne se, hvor der dannes bobler og dermed hvor hullet i underlaget er placeret. Når du har identificeret placeringen af skaden, kan du gå i gang med at forberede reparationen af liggeunderlaget.

Dette skal du bruge til at fikse de små skader i liggeunderlaget:

 1. Lim

 2. En saks

 3. Noget stof til at klippe lapper af

 4. Tape

Alt du skal bruge, vil du finde i det medfølgende reparationskit.

Når du skal fikse skaden, skal du sørge for følgende:

 • Identifikation af skaden – hvor sidder den, hvad har forårsaget den

 • Markér området hvor skaden er

 • Tøm liggeunderlaget for luft og sørg for, at det er helt tørt

 • Rengøring af det skadede område, hvor der skal limes

 • Klip en lap, der er stor nok til både at dække skaden og området omkring

 • Påføring af lim og påsætning af lappen

 • Lad limen tørre godt og grundigt

 • Dobbelttjek om skaden er repareret

Hvis der er større huller, skader eller andet der skal lappes – det kan også være på dit telt eller andet, så er det altid en god idé at have gaffatape med. Gaffatape kan som regel fikse lidt af hvert og er et meget slidstærkt materiale. Ulempen ved gaffatape er, at det ikke er beregnet til at lappe liggeunderlag og det er ikke altid 100% vandtæt. Gaffatape kan derfor i sidste ende skade mere end det gavner, og vi anbefaler derfor kun at bruge det i nødstilfælde. I stedet vil vi anbefale, at du eksempelvis benytter Tear-Aid reperations lap, der er lavet til reparationer. 

Sørg for at have dit reparationskit liggende i den pakpose, hvor der ofte også er en lomme til det. Det er også altid en god idé at have pakket dit førstehjælpsudstyr, hvor du også altid har en lille saks liggende. Du kan enten vælge en af de små førstehjælpskit, der let kan foldes sammen, eller også have et multitool med dig, hvor der er en saks i. Hav desuden altid noget sytråd og en nål til at kunne fikse dit telt eller dit underlag, som du kan have liggende i dit førstehjælpskit. Man ved aldrig, hvilken skade der kan opstå, hvor stort omfang skaden er eller hvilke ressourcer du lige har til rådighed på det pågældende tidspunkt, hvor du måske befinder dig ude i det fri. Med vores guide kan du nemt og sikkert reparere dit liggeunderlag.

Du finder et stort udvalg af liggeunderlag på vores webshop. Bliv klogere på de tre forskellige typer underlag, og læs vores guide til liggeunderlag.