For at nutidens enheder kan navigere os rundt i den store vide verden, er det nødvendigt, at de kan kommunikere med satellitter, for at fortælle os hvor vi befinder os. Dette gælder alt fra smartphones, smartwatches og GPS-enheder, hvor Garmins GPS’er selvfølgelig ikke er undtaget. Systemet er udviklet af det amerikanske militær i 70’erne, og er i løbet af 80’erne blevet gjort tilgængeligt til civil brug, hvorfor vi alle kan få stor glæde af det i dag. Hos Grejfreak er vi glade for håndholdte GPS, og har i den forbindelse også en guide til valg af håndholdt GPS.

DE MEST POPULÆRE GPS PÅ SHOPPEN

 

Hvordan virker GPS?

GPS er en forkortelse for Global Positioning System, og er et satellit baseret navigationssystem. Ved at have kontakt til minimum fire satellitter, der konstant udsender radiobølger. ved din GPS-enhed, hvornår signalet er sendt og modtaget. Med disse informationer kan den så udregne, den afstand signalet har rejst, og herved fastlægge din position. Der findes til Garmin enheder i alt tre tilgængelige satellitsystemer.

GPS

GPS satellit systemet er det først udviklede system og består af i alt 24 satellitter. Det er udviklet af det amerikanske forsvar, oprindeligt under navnet NAVSTAR, sidenhen er det så blevet gjort tilgængeligt til civilt brug. Alle Garmins enheder er kompatible med dette satellitsystem, hvoraf nogle af disse enheder også er kompatible med enten GLONASS eller GALILEO.

GLONASS

GLONASS er et russisk udviklet satellitsystem som også består af i alt 24 satellitter. Det er udviklet til militært brug, og har haft flere udfordringer i dens levetid, men er i dag fuldt ud funktionsdygtig. GLONASS har i mange år været det eneste rigtige alternativ til det amerikanske GPS system, men både Kina og Europa arbejder hårdt på at ændre dette, hvor kun Europa er gået i luften med deres system. GLONASS kan tilvælges oveni det “normale” GPS system.

GALILEO

GALILEO satelitsystem er det europæisk udviklede satellitsystem, som er opkaldt efter den italienske astronom Galileo Galilei. Systemet kommer til at bestå af i alt 30 satelitter, hvoraf 28 er sendt i rummet i skrivende stund, og 24 er brugbare. Systemet er primært sat i verden af kommercielle årsager, men for EU er det også som ekstra sikkerhed, i tilfælde af de andre slukker for deres systemer.

Fordele ved flere GPS-systemer

Ved at kombinere det almindelige GPS system med enten GALILEO eller GLONASS, får du adgang til flere satelitter, end du gør ved kun at bruge GPS-systemet. Det betyder at din enhed hurtigere kan aflæse din position, fordi den altså har flere satelitter at aflæse fra. Dog bruger GPS-enheden også mere strøm, end hvis du kun benytter GPS. Den oplevede forskel ved at vælge mere end ét satellitsystem, er ikke voldsom stor, men i nogle situationer vil det kunne mærkes.

Er du interesseret i flere nyheder eller inspiration fra os? Så kan du blive en del af vores kundeklub og få del i eksklusive rabatter og modtage nyheder før alle andre.