Skal du på vandretur, løbetur, cykeltur eller lave en anden form for outdoor aktivitet, så er en håndholdt GPS utrolig lækker at have med på turen. Der findes et utal af forskellige håndholdte GPS’er, hvilket betyder, at det kan være svært, at finde den rette for dig. Garmin er den førende producent af disse små og praktiske maskiner, hvorfor denne guide vil tage udgangspunkt i Garmin. Guiden hjælper dig med at finde en god håndholdt GPS, som passer til netop dit behov.

MEST POPULÆRE GPS'ER

 

Hvornår skal jeg vælge en håndholdt GPS?

Skulle man navigere i gamle dage, var der ikke andre muligheder end kort og kompas. Med tiden er mulighederne blevet mange. Foruden kort og kompas bruger man i dag smartphones, sportsure, almindelige og håndholdte GPS’er. Der er selvfølgelig forskel på, hvad de kan og skal bruges til. Den håndholdte GPS vil normalt være meget alsidig, og kan derfor bruges til mange forskellige aktiviteter. Den er med til at sikre, at du altid kan finde rundt, som havde du boet der, hvor du bruger den. Uanset om du skal finde den næste skat, når du geocacher, om du skal finde rundt på fjeldet, du aldrig før har besøgt eller om du skal navigere rundt på en mindre sejltur, så er en håndholdt GPS et must-have til det aktive friluftsmenneske. Den er aldeles brugbar til al slags outdooraktivitet og navigering. Hvilke situationer den egner sig specielt godt til, går vi igennem lige her:

 • Vandring

  Der er mange ting, der er uundværlige, hvis du skal på vandretur. En af de mest væsentlige ting at skulle evne er at finde rundt og navigere, og her er det utrolig vigtigt med lækkert grej til at hjælpe dig på vej. Så skal du på vandretur, så skal du uden tvivl medbringe en vandre GPS. Om du er erfaren eller nybegynder gør absolut ingen forskel, du skal bare bruge noget til at hjælpe dig med at navigere.

 • Cykling

  Skal du ud på en længere cykeltur, kan det være rart at kende ruten. På den måde slipper du for at fare vild, og du kan derfor koncentrere dig om at køre stærkt, nyde turen eller gøre begge dele. Ved flere håndholdte GPS’er er det muligt at tilkøbe en holder, som kan spændes på din cykel.

 • Sejlads

  Hvis du skal ud på vandet i enten kajak eller kano, så er det vigtigt at kunne finde rundt. En lille håndholdt GPS er ideel til dette formål, den er batteridreven, nemt at have med rundt og hverken vejer eller fylder særligt meget.

 • Geocaching

  Er du eller dine børn vilde med skattejagt, så har du sikkert også hørt om geocaching. Her jagter man “skatte” også kaldet geocaches, som er placeret af andre. Disse kan bestå af fysiske genstande, smukke områder og meget andet, hvoraf nogle af skattene er kendt på forhånd, og andre er ikke kendte. En håndholdt GPS er helt perfekt til dette formål.

Hvilke funktioner skal jeg overveje ved en håndholdt GPS?

Med et enormt udvalg af forskellige muligheder, er det vigtigt at tænke nøje over, hvilke funktioner du har brug for, når du skal vælge en håndholdt GPS. For at gøre det nemmest for dig har vi, som de ægte Grejfreaks vi nu engang er, lavet en liste over de mest væsentlige funktioner, du skal tage højde for, når du skal vælge.

 • Vægt og størrelse

  Vægt og størrelse er to uadskillelige ting, og da de fås i mange størrelser, fås de også både tunge og lette. Så et godt sted at starte, er at tage højde for, om du vil have lav vægt eller stor skærm.

 • Display og design

  Hvordan vi hver især foretrækker vores displays, er helt klart en smagssag, og det er noget, der kan dele vandende. Først og fremmest er det vigtigt at kigge på størrelsen, igen kan dette hurtigt blive en smagssag, alt efter hvor stor en skærm, du foretrækker. Valget har dog indflydelse på andre ting, som f.eks. batteriets levetid, hvor en større skærm selvfølgelig vil bruge mere strøm.

  Sidst men ikke mindst er det i forhold til displayet utroligt vigtigt at vurdere, om man vil have touchskærm eller fysiske knapper. En touchskærm er mere moderne og kan være hurtigere at bruge, men fysiske knapper tillader dig f.eks. også at bruge den med handsker på og kan derfor være bedre i hårde forhold.

 • Holdbarhed

  Nogle af Garmins GPS’er er designet med henblik på at være mere robuste og derfor mere egnede til et hårdt terræn. Skal den f.eks. være vandtæt, kan du kigge efter IP koden. Er du i tvivl om hvad de forskellige koder betyder, kan du her læse mere om ip-standarder og koder.

 • Batteri

  Batteriets levetid er utrolig vigtigt at tage højde for, da dette udstyr selvfølgelig ikke fungerer uden strøm. Skal du på en meget lang tur, er det ekstra vigtigt, at du har strøm nok til hele turen. Nogle kommer med udskiftelige batterier, mens andre kun kan lades op. Her skal du huske på, at størrelsen på dit display har stor indflydelse på, hvor lang tid enheden holder strøm.

 • Hukommelse

  Hukommelsen er en ting, der bliver mere og mere vigtig. Det gør den fordi, at nutidens GPS’er er pakket med funktioner, hvor alle disse funktioner kræver lagringsplads. I mange tilfælde er det muligt at tilføje et eksternt SD-kort, så du hurtigt kan tilføje mere plads til at gemme kort, ruter og andet.

MEST POPULÆRE FRA GARMIN

 

Avancerede funktioner eller tilkøb til din håndholdte GPS

Foruden de almindelige og mest basale ting du skal tage hensyn til ved valg af ny navigations-makker, er der følgende mere avancerede ting, du også kan at tage højde for.

 • Inreach

  Flere af Garmins håndholdte GPS’er har indbygget inReach satellitkommunikation. Dette giver dig mulighed for at holde kontakt med omverdenen, ved at sende beskeder, dele din placering. Det betyder også, at du får et interaktivt SOS system med mulighed for hjælp fra et døgnbemandet overvågningscenter, hvis uheldet skulle være ude.

  Foruden alle disse lækre funktioner giver inReach også mulighed for at få vejrudsigter direkte på din Garmin enhed. Dette sikrer, at du altid er forberedt på hvad der ligger forude. Vil du bliver klogere på disse funktioner, har vi skrevet en uddybende artikel om Garmin InReach.

 • Birdseye-satellitbilleder

  I virkeligheden behøver du ikke at forholde dig til dette med det samme, da de fleste af Garmins enheder er kompatible med BirdsEye, men husk at tjekke det alligevel. Denne feature kan tilkøbes som en abonnementsordning, og giver dig meget skarpe satellitbilleder med mange detaljer. Det gør det f.eks. nemmere for jægere at lave rekognosceringer, og hjælper samtidigt vandrere med at finde stier og områder til campering.

 • Elektronisk kompas

  Alle GPS-enheder kan vise dig, hvilken retning du går i, så længe du bare er i bevægelse. Med et elektronisk kompas kan din enhed vise dig, hvilken retning du vender, selvom du står helt stille. Dette er en kæmpe fordel, da det giver dig mulighed for at orientere dig og planlægge, mens du hviler dig.

 • Andre funktioner?

  Foruden alle disse funktioner kan du også vælge enheder som indeholder; kamera, kalender, højdemåler, USB indgang, LED lommelygte, SOS lys og meget mere.

Hvilket satellit system skal jeg vælge?

Håndholdte GPS’er fra Garmin benytter sig af i alt tre forskellige satellitsystemer, det er GPS, GLONASS og GALILEO. Alle enhederne er kompatible med det almindelige GPS, og derfor skal du kun tage højde for, om du vil tilvælge en af de to andre. Et ekstra satellitsystem kan bidrage til, at du får hurtigere data og højere nøjagtighed. Vi har skrevet mere om de forskellige satellit systemer, så du kan træffe den rigtige beslutning for dig.

Montana, Etrex og GPSMAP?

Tre af de mest populære serier af håndholdte GPS’er fra Garmin, men der er forskel på design og funktioner, det dykker vi ned i, så du kan blive klogere på forskellen mellem Montana, Etrex og GPSMAP.

Vi håber, at denne guide kan være dig behjælpelig, når du skal have en ny håndholdt GPS eller når du blot søger lidt ekstra information, fordi at du elsker grej, præcis som vi gør det. Vil du gerne holde dig opdateret med alle vores nyheder, kan du blive medlem af vores kundeklub, så får du altid vores nyheder først.