Vi har brug for lys. For uden det kan vi intet se, og kan vi intet se, ville tilværelsen nok blive en smule mere besværlig. I Danmark er det specielt mørkt i den ene halvdel af året, hvor dette kulminerer den 21. december med cirka 7 timers dagslys. Heldigvis har vi i rigtig mange år haft elektricitet, som betyder, at vi selv kan styre, hvornår det skal være lyst. Hvis du står og skal ud og købe en pære, en ny pandelampe, lommelygte eller lignende, så er der flere begreber, der kan virke forvirrende. For hvad er lumen? Hvad betyder lux? Hvad er watt? Og hvad med candela, ra, kelvin og spredningsvinkel? Alle begreber fortæller noget om lys og lysstyrke. Vi hjælper dig med at forstå det hele lige her.

MEST POPULÆRE PANDELAMPER

 

Hvad er Lumen?

Lumen er kort fortalt en måleenhed til mængden af lys, med andre ord er lumen altså lig med lys. Du skal derfor tænke på lumen, som en måleenhed, der fortæller, hvor skarp eller kraftig en lampe, lygte eller anden lyskilde er. Her gælder en tommelfingerregel, at jo højere lumen desto mere lys. Lumen er en af de mest centrale begreber, når vi snakker lysstyrke, da det vi allerhelst vil vide er, hvor meget en lyskilde giver af lys.

Lumen kaldes også lysstrøm, og kan teknisk defineres som den mængde lys, der bliver udsendt 360 grader rundt om lyskilden. Man måler lumen ved at tage en lyskilde og lukke den ind i en sphere(en form for lystæt rund kugle). Ved at gøre dette kan man komme frem til et tal, der fortæller, hvor meget lyskilden udsender af lys, dette tal er lumen.

Hvad er lux?

Lux er et andet begreb, der bruges, som måleenhed for mængden af lys. Men hvor lumen måler mængden af lys hele vejen rundt om lyskilden, så måler lux mængden af lys, der rammer en given overflade. Lux fortæller altså hvor stor en koncentration af lys, der rammer et bestemt område. 1 Lux er helt nøjagtigt 1 lumen pr kvadratmeter.

Hvad er watt?

Watt er den måleenhed vi som forbrugere tidligere brugte, når vi skulle vide noget om mængden af lys. Engang gav dette god mening, da der var sammenhæng mellem mængden af watt og mængden af lumen. Men efter vi har fået mere energivenlige pærer, er forskellen simpelthen blevet for stor. Watt tallet fortæller mere korrekt noget om, hvor meget strøm lyskilden bruger. I dag kan du altså ikke bruge watt til at sige noget om mængden af lys, men kun til at sige noget om mængden af strøm den bruger.

Watt til lumen

For nogle kan det være behjælpeligt simpelthen at omregne Watt til Lumen. På den måde vil man sjældent være i tvivl. Når du derfor skal ud og anskaffe dig en ny lyskilde, så har watt ikke den helt store betydning. Du kan derfor nøjes med blot at kigge på, hvilken lumen du ønsker, og naturligvis stadig være klar over, hvad selve fatningen kan klare. Nedenfor ser du, hvad watt svarer til i lumen. Det skal dog påpeges, at det gælder for ikke retningsbestemt lys. Er det retningsbestemt lys, du skal bruge, skal man se efter spredningsvinkel og candela. Vær desuden opmærksom på at lysstrømen med tiden vil aftage en smule. Derfor anbefaler vi altid, at man vælger en pære, der har en anelse højere lumenværdi, end den du ønsker at opnå.

Omregning fra watt til lumen

 

Glødepærer A-pære, LED-pære, halogenglødepære
15 Watt 140 Lumen
25 Watt 250 Lumen
40 Watt 470 Lumen
60 Watt 800 Lumen
75 Watt 1.050 Lumen
100 Watt 1.520 Lumen

Ovenstående tabel er lavet af energistyrelsen og er lavet i forbindelse med overgangen fra at måle i watt til lumen.

MEST POPULÆRE LOMMELYGTER

 

Hvad med spredningsvinkel, candela, kelvin og ra

Foruden de mest centrale begreber der måler mængden af lys og forbruget af strøm, findes der også en gruppe andre vigtige termer, som du skal have styr på. Disse gennemgår vi her:

Hvad er spedningsvinkel?

Spredningsvinkel fortæller, hvor meget lyset spreder sig, når det forlader lyskildens kerne. Spredningsvinklen er angivet i grader, og jo højere tallet er, desto mere spreder lyset sig. En lampe med en høj spredningsvinkel egner sig derfor godt til normalt brug, mens en lampe med lav spredningsvinkel altså egner sig som spot lys.

Hvad er kelvin?

Kelvin er et begreb, der bruges til at beskrive temperaturen på den farve, som lyset udsender. Skalaen går fra 0-10.000, hvor 0 er varmest og 10.000 er koldest. En lav kelvin værdi for lys giver en gullig farve, og en meget høj værdi giver et mere blåt skær i lyset.

Hvad er ra?

RA værdien beskriver kort og godt, hvor god en lyskilde er til at gengive farver. Med andre ord vil en høj Ra værdi altså give dig nogle mere klare farver. Ra værdien måles på en skala fra 1-100. En værdi på 100 giver perfekt farvegengivelse og kan kun opnås ved naturligt sollys.

Hvad er candela?

Candela er et udtryk, der viser hvor meget lys, en lyskilde vil sende ud i en retning eller inden for en bestemt vinkel.

Vi elsker at nørde grej og håber, at vores nørderi har gjort dig lidt klogere. Står du og mangler en pandelampe, så har vi en del her på siden, hvor vi også har samlet tips til at finde en god pandelampe. Elsker du også grej? Så kan du blive medlem af vores kundeklub, så får du altid tilbud og nyheder sendt, og kan få fingrene i det før alle andre.