Når du køber lygter, vil du ofte støde på begreber såsom lumen, lux og watt. Og hvis du nogle gange bliver forvirret over begreberne, er du kommet til det rette sted. På denne side kan du nemlig finde beskrivelser af de forskellige begreber samt forskellene.
 

Lumen

Lumen er en måleenhed til mængden af lys. Derfor skal du forstå lumen, som den mængde af lys der kommer fra en lygte. Et højt tal ved lumen vil derfor også betyde mere lys.
 

Lux

Lux er en måleenhed af lys, som også medtager området. Èn lux er det samme som én lumen per kvadratmeter. Med lux bliver den totale mængde af lys, der er synligt i et område, målt.
 

Watt

Watt er modsat Lumen og Lux en enhed for energiforbrug og ikke en måleenhed for lys. Derfor kan watt kun bruges til at sige noget om hvor meget energi produktet forbruger, og altså ikke hvor meget lys lygten udsender.
 

Hvor meget lys giver din lygte?

Hvor meget lys et produkt afgiver afhænger af mængden af lumen. På billedet kan du se forskellige objekter, og hvor mange lumen de afgiver. 
 


 

Når man taler om lysstyrken på lygter benytter man forskellige måleenheder og begreber, hvoraf lumen er den mest kendte. Vi har lavet en oversigt over de forskellige lumen, så du nemt kan finde den slags lygte du har brug for og selv udregne lygtens lysstyrke. Skemaet er opstillet efter antal lumen og behov.

 

 Lumens:  Brug:
1 Lumens  Dette lys skal bruges til at finde rundt i et meget mørkt rum, hvor man ikke skal forstyrre nogen.
1-10 Lumens Mindre lys der er nok til at se nøglehullet på en bil, hus eller andet.
10-30 Lumens 10-30 Lumen vil svare til samme lysstyrke som en gammeldags glødepære lygte.
30-100 Lumens Kraftig lygte, der kan bruges til at navigere i mørke.
100-300 Lumens Endnu kraftigere lygte. 100-300 Lumen svarer til hvad en normal lysdiode kan oplyse.
300-1000 Lumens Meget kraftigt lys. Denne lysmængde kan fuldt oplyse et rum. Det vil svare til en normal glødepære på 40-60 Watt.
1000+ Lumens Ekstrem kraftig lys. En billygte på langt lys giver mellem 700-3500 Lumen, per lygte.

 

 

DE NYESTE LOMMELYGTER & PANDELAMPER PÅ SHOPPEN