Du kender sikkert til at stå i en forretning og skal købe en pære. Måske er den til lampen i køkkenet, til pandelampen, lygten eller endda noget helt fjerde. Uanset, hvad du skal bruge pæren til, så skal du træffe en beslutning, om hvilken type pære du skal bruge, og du er selvfølgelig interesseret i at vælge den helt rette. Men dette er ikke altid ligetil, hvis ikke du kender de forskellige begreber, som du skal kende betydningen af, for at ende ud med at vælge det rette produkt, der opfylder dine behov og ønsker.

Når du køber lys og lygter, vil du ofte støde på følgende begreber såsom lumen, lux og watt. Disse begreber kan let virke forvirrende, hvis ikke man kender forskellen på disse. Hvis du derfor nogle gange bliver i tvivl om den egentlig betydning af de tre forskellige begreber, er du dermed kommet til det rette sted, for vi forstår godt, at de kan være svære at hitte rede i. Vi har nedenfor forsøgt at give dig en god forklaring på dem alle, så du undgår at blive i tvivl fremadrettet. På denne side kan du nemlig finde beskrivelser af de forskellige begreber samt forskellene på dem.

Lumen

Hvad er lumen? Kort og godt så er lumen en måleenhed til mængden af lys. Derfor skal du forstå lumen, som den mængde af lys, der kommer fra en lygte. Et højt tal ved lumen vil derfor også betyde mere lys.

Lux

Hvad er Lux? Lux er en måleenhed af lys, som også medtager området. Èn lux er det samme som én lumen per kvadratmeter. Med lux bliver den totale mængde af lys, der er synligt i et område, målt.

Watt

Hvad er Watt? Watt er modsat lumen og lux en enhed for energiforbrug og ikke en måleenhed for lys. Derfor kan watt kun bruges til at sige noget om, hvor meget energi produktet forbruger, og altså ikke, hvor meget lys lygten udsender.

Hvor meget lys giver din lygte?

Hvor meget lys et produkt afgiver afhænger naturligvis af mængden af lumen. På billedet nedenfor kan du se forskellige former for objekter, og hvor mange lumen de hver især afgiver. Dette gør det nemmere at forholde sig til styrken på de forskellige mængder af Lumen.
 

Lumen oversigt
 

Når man taler om lysstyrken på lygter, benytter man forskellige måleenheder og begreber, hvoraf lumen er den mest kendte. Vi har lavet en oversigt over de forskellige lumen, så du nemt kan finde den slags lygte, du har brug for og selv udregne lygtens lysstyrke. Skemaet er opstillet efter antal lumen og behov.

Du kan omregne fra watt til Lumen

For nogle kan det være behjælpeligt simpelthen at omregne Watt til Lumen. På denne måde vil man sjældent være i tvivl. Når du derfor skal ud og anskaffe dig en ny lyskilde, så har watt ikke den helt store betydning. Du kan derfor nøjes med blot at kigge på, hvilken lumen du ønsker, og naturligvis stadig være klar over, hvad selve fatningen kan klare. Nedenfor ser du, hvad watt svarer til i lumen. Det skal dog påpeges, at det gælder for ikke retningsbestemt lys. Er det retningsbestemt lys, du skal bruge, skal man se efter spredningsvinkel og candela. Vær desuden opmærksom på, at lysstrømen med tiden vil aftage en smule. Derfor anbefaler vi altid, at man vælger en pære, der har en anelse højere lumenværdi, end den du ønsker at opnå.

Omregning fra Watt til Lumen
 

 Glødepærer  A-pære, LED-pære, Halogenglødepære
15 Watt 140 Lumen
25 Watt 250 Lumen
40 Watt 470 Lumen
60 Watt 800 Lumen
75 Watt 1.050 Lumen
100 Watt 1.520 Lumen

Andre begreber

Andre begreber som du også kan støde på, er Spredningsvinkel, Candela og Energimærke. Dem vil vi for en god ordens skyld også give en kort forklaring på.

Spredningsvinkel

De fleste pærer har en spredningsvinkel. Hvis den er over 180 grader eller derover er den god til almen belysning, herunder f.eks. loftslamper. Er den en del under de 180 grader er den bedre velegnet til et spot, f.eks. en læselampe.

Candela

Begrebet Candela indikerer, hvor meget lys en lyskilde vil sende ud i én retning i en bestemt vinkel.

Energimærke

EU har stillet et krav om, at der skal være et energimærke både på diverse lyskilder og lamper, og der findes forskellige slags energimærker. Vi håber, at denne guide har givet dig en bedre forståelse for, hvilken betydning de forskellige begreber indeholder, og dermed hvornår du skal vælge hvad.
 

DE MEST POPULÆRE LOMMELYGTER & PANDELAMPER PÅ SHOPPEN