"Når man handler på internettet, kan man ikke få den rigtige vejledning og ender ofte med et forkert produkt." Dette er en myte, vi hos GrejFreak.dk gerne vil aflive, for det kan du netop hos os.

Vi har lavet en guide til soveposer specielt til dig, der vil være sikker på at få det rigtige produkt i første forsøg. I denne artikel vil vi gennemgå:

 • Formål

 • Hvordan ved jeg, om soveposen kan holde mig varm?

 • Er en dunsovepose eller fibersovepose bedst?

 • Vask af sovepose

 • Pleje og vedligeholdelse

 • Gode råd
   

Formål

Det første punkt vi vil gennemgå er formål, og det kan kun du svare på. Find ud af hvilken type rejse du skal bruge soveposen til, så du har en overordnet retningslinje, du kan pejle efter. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der findes et hav af forskellige modeller med diverse funktioner, designs, størrelser, materialer, kvaliteter, priser, farver og så videre. Skal den anvendes på en kold overlevelsestur i Sverige? En varm caminotur i Spanien? Eller søger du en, som kan bruges hele året rundt? 
 

Hvordan ved jeg, om soveposen kan holde mig varm?

Når der skal købes en ny sovepose, er der en masse angivelser, som det er en fordel at have styr på. På den måde kan du gennemskue, hvor varm soveposen faktisk er. Nogle angivelser kan synes forvirrende, men de er alle fastsat efter den europæiske EN 13537 standard, som er din garanti for, at temperaturerne passer. Standarden er lavet ud fra, at du som mand er 25 år, 173 cm høj og vejer 73 kg eller som kvinde er 25 år, 160 cm høj og vejer 60 kg. Disse tal kan du så bruge til at vurdere, om du skal bruge en varmere eller koldere sovepose. 
 

Komforttemperatur

Den vigtigste temperatur man skal holde øje med er komforttemperaturen, også kaldet T-comf. Komforttemperaturen viser den laveste temperatur, hvor soveposen stadig er komfortabel og varm at være i. Dette er dog altid vejledende, da vi som mennesker alle er bygget forskelligt. Er du meget kuldeskær, skal du gå efter en med en lavere komforttemperatur og er du varm, skal du gå efter en med en højere komforttemperatur. Det er en fin balancegang, fordi en der er for varm, er næsten ligeså ubehagelig at ligge i, som en der er kold.
 

Den øvre temperaturgrænse

Den øvre temperaturgrænse fortæller, hvor varmt det må være udenfor, før det vil blive for varmt at benytte soveposen
 

Grænsetemperatur og ekstremtemperatur

Derudover vil du for det meste også blive præsenteret for grænsetemperatur og ekstremtemperatur. 
Grænsetemperaturen (også kaldet limittemperatur) er den temperatur, som en mand skal kunne sove i uafbrudt i 8 timer, med knæene let bøjet op mod kroppen. Ekstremtemperaturen er den laveste temperatur, som en kvinde kan ligge i i 6 timer uden at dø af hypotermi (nedkøling). Dette sikrer dog ikke en mod frostskader. Denne temperatur er som regel ikke vigtig for almindelige brugere. 

Du skal især være opmærksom på isoleringen. En vask vil med meget stor sandsynlighed nedsætte isoleringsevnen, hvorved komfort-temperaturen naturligvis vil stige en smule.
 

Pakvolumen

Pakvolumen kan hjælpe dig til at forstå, hvor meget soveposen vil fylde i din bagage. Pakvolumen er typisk angivet i centimeter, hvilket betyder, at du blot skal gange den angivede længde med bredden. Den kan dog også være angivet i liter. Mangler du plads, kan du med fordel anskaffe dig en kompressionpose. 

 

DE MEST POPULÆRE 3-SÆSONS SOVEPOSER PÅ SHOPPEN

 

Er en dunsovepose eller fibersovepose bedst?

Der er nogle forskellige ting, man skal være opmærksom på, når man køber en sovepose, især materialet. Herunder vil vi kort komme ind på nogle fordele og ulemper.
 

Dun

De dun der bliver brugt i soveposer stammer fra gæs eller ænder. Dun har nogle fordele i forhold til fiber. Her er det især den lette vægt og luften omkring dunene, der er værd at nævne. Luften omkring disse dun gør, at de kan komprimeres og derved bliver de pakket bedre sammen.

Syningerne er også vigtige. Man har nemlig forskellige kanaler dunene bevæger sig i og det betyder at dunene placeres forskelligt, alt efter hvordan syningen er. Af forskellige former kan nævnes firkantet og v-formet.
Overordnet set er dun fra gæs bedre, da de er finere, men det kommer også an på, hvor i verden de stammer fra. Dårlige dun har som regel mange fjer og isolerer ikke så godt. Man kan se mængden af fjer på indpakningen på det pågældende produkt. Dette vil eksempelvis fremgå som 92/8 eller 92%. Det betyder, at de resterende 8% udgør dun. Hvilket er forholdsvis højt sat og betyder at dette er god kvalitet.

Fyldevægten skal man også være opmærksom på. Det dækker over kvaliteten af dunene og derfor også varmeisoleringen. Det opgøres i cm3/gram. Her gælder det om at have det højeste tal. Derfor vil 600cm3/gram være bedre end 200cm3/gram.
Fyldevolumen indikerer, hvor meget luft dunene kan holde på. Jo mere dunene fylder, jo bedre er de og det giver udtryk for en høj fyldevolume. Fyldevolumens værdi hedder 'cu.in' og her er 600 cu.in bedre end 200 cu.in. Man skal dog være opmærksom på, at man i Europa og i USA ikke er helt enige om, hvordan dette skal måles og derfor kan et europæisk og amerikansk produkt ikke sammenlignes i fyldevolume
 

Fiber eller syntetisk 

De korte pakkes enten meget tæt sammen eller limes sammen til måtter, så de kan holde luft og isolere bedre. Når man limer fibre sammen, går det desværre ud over isoleringen. For at få den bedste isolering kræver det, at man bruger mange korte fiber, men dette betyder også at vægten forøges.
Netop på grund af dette benytter de fleste fabrikanter lange fibre. De pakkes sammen og sammenfiltres, så der kan være så meget luft om dem, således de isolerer bedst.
Man skal dog være opmærksom på, at fibre ældes med tiden. Derfor vil de over tid knække. 
 

Guide til soveposer

Vask af sovepose

Hvis du har været på tur i det fri og har brugt din sovepose, så kan det næsten ikke undgås, at den efterfølgende er blevet beskidt. Derfor vil vi gerne give dig en guide til, hvordan du bedst rengør den. Det er meget forskelligt, hvad de forskellige modeller tåler, og derfor anbefaler vi dig at læse vaskeguiden på det pågældende produkt, før du går i gang. Her kan du få oplysninger om, hvorvidt din pågældende model kan tåle maskinvask eller skal vaskes i hånden. Du finder ligeledes også informationer på, hvordan den bedst tørrer, efter du har vasket den. Men før du går i gang med at vaske den, så skal du spørge dig selv en ekstra gang, om det virkelig er nødvendigt med en vask. Det bedste vil være, hvis du kan undgå en rengøring, da en vask kan mindske isoleringsevnen. Hvis vasken er nødvendig så læs med herunder, hvor du kan finde vaskeguide til dunsoveposer og vaskeguide til fibersoveposer:
 

Vaskeguide til dunsovepose

Har du en dunsovepose, er det ekstra vigtigt, at du ved, hvordan denne vaskes, da det kan være en smule vanskeligt. Vær opmærksom på, at de helst ikke skal vaskes for ofte, da dette kan ødelægge isolerings- og fyldeevnen.

 • En sovepose med dunfyld skal for det meste vaskes ved en lav temperatur, ofte kun 30 grader
   
 • Hvis du vil skåne den mest muligt, er håndvask det bedste. Her er det mest optimalt, hvis du har en balje eller et badekar

 • Håndvasken er meget tidskrævende, da det er besværligt at få skyllet sæben helt ud 

 • Ved håndvask skal du starte med at lyne lynlåsen og lukke velcrolukningen

 • Fyld din balje eller dit badekar med lunkent vand, som ikke overstiger 30 grader

 • Herefter skal du bruge dunvaskemiddel, som masseres forsigtigt ind i yderstoffet

 • Når du har fået snavset af, skyller du grundigt med lunket vand indtil sæben er ude. Det er vigtigt, at alt sæben er ude, da det ellers kan skabe skjolder senere

 • Du kan evt. skylle en ekstra gang i vaskemaskinen med et skåneprogram og centrifugering, så du er sikker på at vaskemidlet er ude

 • Når du er færdig med at vaske, er det vigtigt, at du ikke løfter op i produktet, da dunene er klumpet sammen og det kan belaste syningerne ved et løft

 • Tør i en tørretumbler med mindst 3 bolde, så dunene bliver rystet bedre rundt. Kig til posen hver time og ryst den igennem, så dunene bliver jævnt fordelt igen. Vær opmærksom på, at tørringen kan tage lang tid og den bedste tørremetode er ved lav varme, omkring 40 grader

 • Derudover skal du også være opmærksom på, at selvom den føles tør udenpå, er det ikke sikkert, at dunene er tørre. Du kan med fordel bruge en industritørretumbler
   

Vaskeguide til fibersoveposer

Fremgangsmåden til at vaske fibersoveposer minder om fremgangsmåden til dunsoveposer. Dog er der små forskelle, og derfor kan du følge den specifikke fremgangsmåde til fibersoveposer herunder.

 • Som ved dunsoveposer kan du vaske din fibersovepose i maskinen eller i hånden

 • Vaskeguiden afgør om soveposen tåler maskinvask, men hvis du ønsker at skåne den mest muligt, kan du med fordel vaske den i hånden

 • Ved vask i hånden kan du følge guiden ovenfor, den eneste forskel er vaskemidlet

 • Ved vask af fibersoveposer skal du ikke bruge et dunvaskemiddel, men et almindeligt vaskemiddel. Her anbefaler vi Granger’s 2 i 1 vaskemiddel, som både rengør og imprægnerer

 • Fibersoveposen kan ofte ikke tørres i tørretumbleren, og derfor er det mest optimalt, at du lufttørrer den på et lagen ovenpå tørrestativet

 • Husk at ryst fiberen på plads undervejs
   

DE MEST POPULÆRE SOVEPOSER TIL VINTER PÅ SHOPPEN

 

 

Pleje og vedligeholdelse

Ønsker du at forlænge levetiden på din sovepose, kommer der her nogle simple tricks. Når den ikke er i brug, er den typisk gemt godt væk i en kælder eller på et loft. Sørg for at opbevaringstemperaturen er stuetemperatur, og at der ikke er fugtigt. Er det muligt så læg den i en anden pose end transportposen. Fyldet har ikke godt af at blive presset sammen over længere tid, da luftindholdet ikke kan yde samme evne som tidligere. Benyt i stedet en plastiksæk eller hæng den op på en bøjle i dit klædeskab. Hvis du gerne vil undgå, at den bliver beskidt indvendig, kan du bruge en lagenpose, som er nem at vaske. Bruger du en lagenpose, sætter snavsen og sveden sig fast her, og du forlænger dermed levetiden. En lagenpose kan også bruges til at beskytte dit udvendige materiale.  

Guide til soveposer
 

Gode råd 
 

 • Et godt generelt råd til opbevaring af soveposer er, at de skal opbevares udslået. Dette gælder både for fiber og dun.
   

 • Vær opmærksom på at nogle dun også kan være imprægneret og derfor vandafvisende, så dunene ikke optager fugt.
   

 • Vælg en model ud fra lige netop det behov, du har. Man får oftest, hvad man betaler for.
   

 • Vær opmærksom på hvilken side lynlåsen er i før dit køb.
   

 • Vær opmærksom på vægten i forhold til dit behov. Hvis du skal ud og vandre kan dette have stor betydning for din komfort. 
   

 • Vælg ikke en sovepose der er for lang. Hvis den bliver for lang i forhold til din egen længde, så vil det blive svært for kroppen af varme den op. Det samme princip er gældende med en der er for kort i forhold til din egen længde. Så vil der ikke være nok varme til at din krop forbliver varm.

Guide til soveposer
 

Tryk her for at se vores udvalg