Guide til soveposer

"Når man handler på internettet, kan man ikke få den rigtige vejledning og ender ofte med et forkert produkt." Dette er en myte, vi hos GrejFreak.dk gerne vil aflive, for det kan du netop hos os.

Vi har lavet en guide til soveposer specielt til dig, der vil være sikker på at få det rigtige produkt i første forsøg. I denne artikel vil vi gennemgå:

 • Formål

 • Hvordan ved jeg, om soveposen kan holde mig varm?

 • Er en dunsovepose eller fibersovepose bedst?

 • Vask af sovepose

 • Pleje og vedligeholdelse

 • Gode råd
 • Formål

  Det første punkt vi vil gennemgå er formål, og det kan kun du svare på. Find ud af hvilken type rejse du skal bruge soveposen til, så du har en overordnet retningslinje, du kan pejle efter. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der findes et hav af forskellige soveposer med diverse funktioner, designs, størrelser, materialer, kvaliteter, priser, farver og så videre. Skal soveposen anvendes på en kold overlevelsestur i Sverige? En varm caminotur i Spanien? Eller søger du en, som kan bruges hele året rundt?

  Hvordan ved jeg, om soveposen kan holde mig varm?

  Nogle angivelser på soveposerne kan godt være forvirrende, men de er alle fastsat efter den europæiske EN 13537 standard, som er din garanti for, at temperaturerne passer. Den er lavet ud fra, at du som mand er 25 år, 173 cm høj og vejer 73 kg og eller som kvinde er 25 år, 160 cm høj og vejer 60 kg. Disse tal kan du så bruge til at vurdere, om du skal bruge en varmere eller koldere sovepose. 

  Den vigtigste temperatur man skal holde øje med er komforttemperaturen, også kaldet T-comf. Komforttemperaturen viser den laveste temperatur, hvor soveposen stadig er komfortabel og varm at være i. Dette er dog altid vejledende, da vi som mennesker alle er bygget forskelligt. Er du meget kuldeskær, skal du gå efter en sovepose med en lavere komforttemperatur og er du varm, skal du gå efter en med en højere komforttemperatur. 
  Det er en fin balancegang, fordi en sovepose, der er for varm, er næsten ligeså ubehagelig at ligge i, som en der er kold.

  Derudover vil du for det meste også blive præsenteret for limittemperatur og ekstremtemperatur. 
  Limittemperaturen er den temperatur, som en mand skal kunne sove i uafbrudt i 8 timer, med knæene let bøjet op mod kroppen. 
  Ekstremtemperaturen er den laveste temperatur, som en kvinde kan ligge i i 6 timer uden at dø af hypotermi (nedkøling). Dette sikrer dog ikke en mod frostskader. Denne temperatur er som regel ikke vigtig for almindelige brugere. 

  Det man især skal være opmærksom på ved isoleringen i soveposen er, at en vask kan med meget stor sandsynlighed nedsætte isoleringsevnen. Så vil komfort-temperaturen naturligvis stige en smule.

  Populære soveposer
  Er en dunsovepose eller fibersovepose bedst?

  Der er nogle forskellige ting, man skal være opmærksom på, når man køber en sovepose, især materialet. Herunder vil vi kort komme ind på nogle fordele og ulemper.

  Dun

  De dun der bliver brugt i soveposer stammer fra gæs eller ænder. Dun har nogle fordele i forhold til fiber. Her er det især den lette vægt og luften omkring dunene, der er værd at nævne. Luften omkring disse dun gør, at de kan komprimeres og derved bliver de pakket bedre sammen.
  Soveposens syning er også vigtig, når man skal købe en dunsovepose. Man har nemlig forskellige kanaler dunene bevæger sig i og det betyder at dunene placeres forskelligt, alt efter hvordan syningen er. Af forskellige former kan nævnes firkantet og v-formet.

  Overordnet set er dun fra gæs bedre, da de er finere, men det kommer også an på, hvor i verden de stammer fra. Dårlige dun har som regel mange fjer og isolerer ikke så godt. Man kan se mængden af fjer på soveposens indpakning. Dette vil eksempelvis fremgå som 92/8 eller 92%. Det betyder, at de resterende 8% udgør dun. Hvilket er forholdsvis højt sat og betyder at dette er god kvalitet.

  Fyldevægten skal man også være opmærksom på. Det dækker over kvaliteten af dunene og derfor også varmeisoleringen. Det opgøres i cm3/gram. Her gælder det om at have det højeste tal. Derfor vil 600cm3/gram være bedre end 200cm3/gram.
  Fyldevolumen indikerer, hvor meget luft dunene kan holde på. Jo mere dunene fylder, jo bedre er de og det giver udtryk for en høj fyldevolume. Fyldevolumens værdi hedder 'cu.in' og her er 600 cu.in bedre end 200 cu.in. Man skal dog være opmærksom på, at man i Europa og i USA ikke er helt enige om, hvordan dette skal måles og derfor kan en europæisk og amerikansk sovepose ikke sammenlignes i fyldevolume.

  Fiber eller syntetisk sovepose

  Soveposer som er fremstillet i enten fiber eller syntetisk materiale er virkelig i udvikling. Isoleringen bliver bedre og lettere, og en sovepose med fiberfyld vil være god til almen brug. Her kan disse fibre være af enten kort eller lang størrelse.
  De korte pakkes enten meget tæt sammen eller limes sammen til måtter, så de kan holde luft og isolere bedre. Når man limer fibre sammen, går det desværre ud over isoleringen. For at få den bedste isolering kræver det, at man bruger mange korte fiber, men dette betyder også at vægten forøges.
  Netop på grund af dette, benytter de fleste soveposefabrikanter sig af lange fibre. De pakkes sammen og sammenfiltres, så der kan være så meget luft om dem, således de isolerer bedst.
  Man skal dog være opmærksom på, at fiber ældes med tiden. Derfor vil de over tid knække.

  Vask af sovepose

  Hvis du har været på tur i det fri og har brugt din sovepose, så kan det næsten ikke undgås, at den efterfølgende er blevet beskidt. Derfor vil vi gerne give dig en guide til, hvordan du bedst rengør din sovepose. Det er meget forskelligt, hvad soveposen tåler, og derfor anbefaler vi dig at læse posens vaskeguide, før du går i gang. Her kan du få oplysninger om, hvorvidt den kan tåle maskinvask eller skal vaskes i hånden. Du finder ligeledes også informationer på, hvordan soveposen bedst tørrer, efter du har vasket den. Men før du går i gang med at vaske den, så skal du spørge dig selv en ekstra gang, om det virkelig er nødvendigt at vaske soveposen. Det bedste vil være, hvis du kan undgå en rengøring af soveposen, da en vask kan mindske isoleringsevnen. Hvis vasken er nødvendig så læs med lige her:

  Vaskeguide til dunsovepose

  Har du en dunsovepose, er det ekstra vigtigt, at du ved, hvordan denne vaskes, da det kan være en smule vanskeligt. Vær opmærksom på, at dunsoveposer helst ikke skal vaskes for ofte, da dette kan ødelægge isolerings- og fyldeevnen.

  • En sovepose med dunfyld skal for det meste vaskes ved en lav temperatur, ofte kun 30 grader

  • Hvis du vil skåne den mest muligt, er håndvask det bedste. Her er det mest optimalt, hvis du har en balje eller et badekar, hvor soveposen kan være i

  • Håndvasken er meget tidskrævende, da det er besværligt at få skyllet sæben ud af posen

  • Ved håndvask skal du starte med at lyne lynlåsen og lukke velcrolukningen

  • Fyld din balje eller dit badekar med lunkent vand, som ikke overstiger 30 grader

  • Herefter skal du bruge dunvaskemiddel, som masseres forsigtigt ind i yderstoffet

  • Når du har fået snavset af soveposen, skyller du den grundigt med lunket vand indtil sæben er ude. Det er vigtigt, at alt sæben er ude, da det ellers kan skabe skjolder senere

  • Du kan evt. skylle soveposen en ekstra gang i vaskemaskinen med et skåneprogram og centrifugering, så du er sikker på at vaskemidlet er ude

  • Når du er færdig med at vaske, er det vigtigt, at du ikke løfter op i produktet, da dunene er klumpet sammen og det kan belaste syningerne ved et løft

  • Tør soveposen i en tørretumbler, med mindst 3 bolde, så dunene bliver rystet bedre rundt. Kig til posen hver time og ryst den igennem, så dunene bliver jævnt fordelt igen. Vær opmærksom på, at tørringen kan tage lang tid og den bedste måde at tørre dunsoveposen på er ved lav varme, omkring 40 grader

  • Derudover skal du også være opmærksom på, at selvom den føles tør udenpå, er det ikke sikkert, at dunene er tørre. Du kan med fordel bruge en industritørretumbler

  Vaskeguide til fibersoveposer

  Fremgangsmåden til at vaske fibersoveposer minder om fremgangsmåden til dunsoveposer. Dog er der små forskelle, og derfor kan du følge den specifikke fremgangsmåde til fibersoveposer herunder.

  • Som ved dunsoveposer kan du vaske din fibersovepose i maskinen eller i hånden

  • Vaskeguiden afgør om soveposen tåler maskinvask, men hvis du ønsker at skåne soveposen mest muligt, kan du med fordel vaske den i hånden

  • Ved vask i hånden kan du følge guiden til dunsoveposer, den eneste forskel er vaskemidlet

  • Ved vask af fibersoveposer skal du ikke bruge et dunvaskemiddel, men et almindeligt vaskemiddel. Her anbefaler vi Granger’s 2 i 1 vaskemiddel, som både rengør og imprægnerer

  • Fibersoveposen kan ofte ikke tørres i tørretumbleren, og derfor er det mest optimalt, at du lufttørrer den på et lagen ovenpå tørrestativet

  • Husk at ryst fiberen på plads undervejs


  Populære soveposer  Pleje og vedligeholdelse

  Ønsker du at forlænge levetiden på dine sovepose, kommer der her nogle simple tricks. Når soveposen ikke er i brug, er den typisk gemt godt væk i en kælder eller på et loft. Sørg for at opbevaringstemperaturen er stuetemperatur, og at der ikke er fugtigt. Er det muligt så læg soveposen i en anden pose end transportposen. Soveposens fyld har ikke godt af at blive presset sammen over længere tid, da luftindholdet ikke kan yde samme evne som tidligere. Benyt i stedet en plastiksæk eller hæng soveposen op på en bøjle i dit klædeskab. Hvis du gerne vil undgå, at soveposen bliver beskidt indvendig, kan du bruge en lagenpose, som er nem at vaske. Bruger du en lagenpose, sætter snavsen og sveden sig fast her, og du forlænger dermed din soveposes levetid. En lagenpose kan også bruges til at beskytte dit udvendige materiale af din sovepose. 

  Gode råd 


  • Et godt generelt råd til opbevaring af soveposer er at de skal opbevares udslået. Dette gælder både for fiber og dun soveposer.

  • Vær opmærksom på at nogle dun også kan være imprægneret og derfor vandafvisende så dunene ikke optager fugt.

  • Vælg en sovepose ud fra lige netop det behov du har. Man får oftest, hvad man betaler for.

  • Vær opmærksom på hvilken side lynlåsen er i før dit køb.

  • Vær opmærksom på vægten af soveposen i forhold til dit behov. Hvis du skal ud og vandre kan dette have stor betydning for din komfort. 

  • Tryk her for at se vores udvalg af soveposer:


  Tilbage til GrejPedia forsiden

  Hos GrejFreak.dk vil vi gerne gøre det nemt for vores kunder at gennemskue hvilke omkostninger der er i forbindelse med køb på vores hjemmeside.  Fragttyper og omkostninger

  Alle ordrer over 499 DKK sendes fragtfrit i hele Danmark, hvis du vælger pakke uden omdeling. Såfremt du ønsker at modtage pakken med omdeling, skal du på en ordre over 499 DKK kun betale differencen mellem med omdeling og uden omdeling. Prisforskellen er på 30 DKK.
  Hvis du køber for under 499 DKK eller ønsker at få din ordre sendt til udlandet, skal du vælge en af fem forskellige fragttyper, for at kunne gennemføre dit køb.
  Prisen for fragten er angivet i parentesen.

  PostNord - Privatpakke med omdeling (59.00 DKK)
  Forsendelser til privatpersoner på adresser i Danmark, samt til Forsvarets feltpostadresser (Afghanistan, Irak, Libanon, Kosovo mm.)

  PostNord - Privatpakke uden omdeling (29.00 DKK)
  Forsendelser til dit lokale posthus eller døgnboks. Du får en SMS, når pakken er klar til afhentning (Gratis)

  GLS - Levering til pakkeshop (29.00 DKK)
  Forsendelser til dit lokale posthus eller døgnboks. Du får en SMS, når pakken er klar til afhentning (Gratis)

  PostNord - Erhvervspakke med omdeling (49.00 DKK)
  Forsendelser til virksomheder, institutioner, foreninger mm. i Danmark, samt til Forsvarets felpost adresser (Afghanistan, Irak, Libanon, Kosovo mm.)

  GLS - Erhvervspakke med omdeling (49.00 DKK)
  Forsendelser til virksomheder, institutioner, foreninger mm. i Danmark, samt til Forsvarets felpost adresser (Afghanistan, Irak, Libanon, Kosovo mm.)

  PostNord - Sverige (99.00 DKK)
  Forsendelser til privatpersoner på adresser i Sverige. (Max: 5 kg - Leveringstid: 2-6 dage.) Fri fragt over 1500 kr.

  PostNord - Udland 1 (410.00 DKK)
  Forsendelser til Færøerne (Max 5 kg. - Leveringstid 2-6 dage)

  PostNord - Udland 2 (280.00 DKK)
  Forsendelser til Norge, Finland og Tyskland (Max 5 kg. - Leveringstid 2-6 dage)

  Blue Water Shipping - Udland 3 (350.00 DKK)
  Forsendelser med fly til Grønland (Max 5 kg. - 2-7 dage)
  Blue Water Shipping har 3 ugentlig flyafgange fra Danmark til Grønland (Kangerlussuaq / Søndre Strømfjord).

  Fragtprisen gælder max 5 kg og max volumen på 50 x 40 x 40 cm. Vi kontakter dig med oplysninger omkring tillæg hvis din pakke overstiger vores fragtgrænse.

  Leveringstid til Kangerlussuaq: 2-3 dage.

  Leveringstid til Nuuk: 3-4 dage.

  Leveringstid til øvrige Grønland: 4-7 dage.

  Kreditkort og omkostninger Når du skal betale for dine varer, skal du vælge et af ni betalingsmuligheder. Der er forbundet et kortgebyr med brug af de forskellige muligheder, bortset fra dankort.
  Gebyret, for at benytte de respektive betalingskort og -måder, er oplyst i parentesen.

  Dankort (Gratis)
  VISA-Dankort (Gratis)
  VISA (Gratis)
  VISA Electron (Gratis)
  Master Card (Gratis)
  Maestro (Gratis)
  Bankoverførsel (Gratis)
  ViaBill (Gratis) Læs mere

  Betalingen vil først blive trukket på din konto, når varen afsendes.

  Vælg venligst variant

  Kontakt os

  Skriv til os

  info@GrejFreak.dk

  Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer, også aften, weekend og helligdage.

  Ring til os

  71 99 63 61

  Telefonen har følgende åbningstider:

  Mandag: 10.00 til 22.00
  Tirsdag: 10.00 til 22.00
  Onsdag: 10.00 til 22.00
  Torsdag: 10.00 til 22.00
  Fredag: 10.00 til 19.00
  Lørdag: 10.00 til 16.00
  Søndag: 10.00 til 16.00 


  Bemærk at telefonen er lukket alle helligdage.


  MINI FAQ

  Følg os på sociale medier

  Følg GrejFreak.dk på sociale medier og få opdateringer om nye produkter, tilbud, konkurrencer og meget mere!

  GrejFreak.dk på Facebook GrejFreak.dk på Instagam GrejFreak.dk på YouTube

  Besøg os

  Prøv dit grej før du køber det i vores showroom på Gunnar Clausens Vej 58 i Viby J.

  Mandag: 10.00 til 19.00
  Tirsdag: 10.00 til 19.00
  Onsdag: 10.00 til 19.00
  Torsdag: 10.00 til 19.00
  Fredag: 10.00 til 19.00
  Lørdag: 10.00 til 16.00
  Søndag: 10.00 til 16.00 


  Bemærk at showroom har lukket alle helligdage.

  Trustpilot
  Trustpilot