Det kan ikke nævnes nok gange, men godt fodtøj og gode strømper er lig med en god tur. Så for at du skal få en god vandreoplevelse, skal du vælge de rette vandresko. Sko til vandring er lavet til at beskytte fødderne under vandreture. På den måde undgår du skader og belastninger. Det optimale valg er derfor ikke et par Converse Allstars.

Det er ikke lige til at vælge det rette fodtøj til vandreturen. Der skal være en balance mellem både støtte, skoens stivhed og vægten på selve skoen. Derudover er der selvfølgelig også vandtætheden og åndbarheden i skoen – ikke noget, der nødvendigvis plejer at gå hånd i hånd. Du kan nu gøre dig klogere i vores vandresko guide.

MEST POPULÆRE VANDRESKO

 

Støtte til foden

Hvis du forestiller dig dine fødder i et par Converse Allstars med 8-10 kilo på ryggen og dernæst at gå 10 kilometer, så virker det ikke som en særlig god ide. Sneakers giver ikke god støtte til foden, hvorimod vandrefodtøj altid har ekstra fokus på støtte til hælen. I vandresko er der altid en solid hælkappe, der holder foden på plads, så den ikke skøjter rundt inde i skoen. Dette gør, at foden bedre kan stabilisere kroppen, når den sættes under pres på et ujævnt underlag. Har man ikke god støtte i skoen, så har man heller ikke skabt de bedste forudsætninger for, at foden kan arbejde, som den bør.

Sålen i sko til vandring er også vigtig. Forestil dig igen et par sneakers. Sålen er helt uden praktiske funktioner, og denne type sko er lavet til at gå på tør asfalt og sidde ned. Det er modsat vandresko, da de er designet med en kraftig sål, der er lavet i friktionsgummi, oftest med et groft skridsikkert mønster. Lige så snart du bevæger dig væk fra asfaltvejen er en skridsikker bund at foretrække, uanset om det så er løst grus, vådt mudder, klipper eller noget helt fjerde.

Stivheden er også en vigtig faktor, for at dine sko til vandring giver dine fødder den korrekte støtte. Tager du på vandretur i et par bløde sutter vil dine fødder følge terrænet alt for meget. På vandreture har du brug for stabilitet. Det er muligt at vandre i et par sko, hvis bare du har en hård og skridsikker sål. Det giver foden den stabile platform, den har brug for.

Vandrestøvler, vandresko eller vandresandaler?

Når du er på udkig efter fodtøj til vandreturen, er det vigtigt at vide hvilket formål fodtøjet skal bruges til. Hvad der er det mest fordelagtige valg kommer altid an på, hvilken slags tur du skal ud på. At vandre rundt i Death Valley i USA i et par tykke lædervandrestøvler med høj ankelstøtte bliver ikke en oplevelse, du kommer til at tænkte tilbage på med et stort smil på læberne. Ligeledes finder du heller ikke nogen, der ville anbefale dig at hoppe en tur på Kilimanjaro i dine vandresandaler. Du skal vælge fodtøj efter dine behov og præferencer. Bliv klogere på fodtøj her

Hvornår er sko til vandring det rigtige valg?

Vandresko er ideelle til vandreture i hårdt terræn med let oppakning. Det kan f.eks. være dagsture eller ture med en overnatning. De kan også bruges som hverdagssko eller til en tur til stranden eller skoven. Det er det universale valg inden for vandreverdenen. Disse sko kan bruges i vådt og koldt vejr. Her kunne det være en fordel at vælge et par med Gore-Tex membran, så de er vandtætte og åndbare. På den måde vil dine fødder forblive tørre i regnvejr. Skoene kan også sagtens bruges i varmt vejr, da anklerne er fri.

Sammenligner vi et par sko til vandring med et par vandrestøvler ser vi på væsentligt bedre bevægelighed i anklen og en del mere luft til fødderne. Sko er dog ikke det optimale valg, hvis du vandrer i mange dage med en tung rygsæk i hårdt terræn, da du vil mangle ankelstøtte. Her vil vandrestøvler være det rette valg grundet skaftet, der sidder på en støvle. Du kan læse vores guide til vandrestøvler.

Hvornår bør man gå med støvler?

I Skandinavien, Nordamerika og meget af Asien (det bjergede Asien) er der slet ingen tvivl om, at vandrestøvler er det rigtige valg. I sådanne områder bliver der ofte koldt og vådt, og der er derfor brug for varme og vandtætte sko. En ting der også er med vandring i bjerge, er, at underlaget ofte er ujævnt, så derfor er en støvle med god fod- og ankelstøtte også klart at foretrække.

Vandrestøvler i god kvalitet er ikke noget, der bare lige slides op på et par vandreture. Derfor kan du også roligt have dem med på fjeldet gang efter gang. Inden for vandrestøvler har man henholdsvis tunge og hårde vandrestøvler, der er lavet til lige så hårdt terræn og helt til lette og luftige støvler – hvad der er det rigtige valg for en vandrer som dig, kan kun du svare på. Støvler giver rigeligt støtte til foden, men også til anklen. Det gør den for at minimere risikoen for at vrikke om. Hvis du går på ujævnt underlag med en tung rygsæk, er ankelstøtte det bedste valg.

MEST POPULÆRE STØVLER

 

Hvad med sandaler?

Vandresandaler er lidt af en smagssag for vandreverdenen. Der er både fordele og ulemper ved disse. Fordelene er, at de er virkelig åndbare, og de tørrer lynhurtigt. Det er ret normalt at se vandresandaler på de treks, hvor der hele året er varmt, som f.eks. treks i Death Valley. Vandresandaler kan bruges på jævne strækninger, da de giver støtte ved hjælp af kraftige remme og en stødabsorberende sål. Derudover fylder de ikke ret meget i rygsækken, så de er nemme at finde plads til. Vandresandaler er også gode at have med som backup, hvis du pludselig skal vandre over flere vandløb, eller du står og mangler et par slap-af sko til når lejren er slået.

Ulemperne ved vandresandalerne er selvfølgelig, at dine tæer og fødder er blottet, og på den måde beskyttes dine fødder ikke imod skarpe genstande. Alverdens kryb og kravl har også fri adgang til dem. Det er dog bedre end en klipklap, hvor der er absolut ingen støtte.

På vandretur

Du kan se hele vores udvalg af vandresko her. Når du har fundet de rette sko til vandring, så er det med at komme af sted på eventyr - du finder vores pakkeliste til vandreturen her. Mangler du vandrestave, kan du læse vores guide til vandrestave. Vi guider dig også til at vælge de rette vandrebukser for optimal komfort og bevægelighed på din tur. God fornøjelse!

Tilmed dig vores kundeklub og modtag vores nyhedsbreve med gode tilbud, informationer og nye produkter.